Συμφωνία Μακρόν-Ροχανί για τη συνέχεια της πυρηνικής συμφωνίας

Συμφωνία Μακρόν-Ροχανί για τη συνέχεια της πυρηνικής συμφωνίας
France's president Emmanuel Macron (L) greets Iranian president Hassan Rouhani at the Millennium Hotel near the United Nations on September 18, 2017, in New York. / AFP PHOTO / LUDOVIC MARIN

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, με σκοπό την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας.

Η Ευρώπη έχει «πολύ περιορισμένες δυνατότητες» να διατηρήσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, η Ευρώπη έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία και πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, να ξεκαθαρίσει τη θέση της, να διευκρινίσει και να ανακοινώσει τις προθέσεις της αναφορικά με τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο Ροχανί στον Μακρόν, σύμφωνα με το ISNA, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες.

Ο Γάλλος πρόεδρος ταξίδεψε στις ΗΠΑ στα τέλη Απριλίου σε μια προσπάθειά του να πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να μην αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης).

Ο Ροχανί δήλωσε στον Μακρόν ότι τα δικαιώματα του Ιράν με βάση τη συμφωνία που σχετίζονται με την πώληση πετρελαίου, τον τραπεζικό τομέα, τις επενδύσεις και την ασφάλεια, πρέπει να «εγγυηθούν» με διαφανή και σαφές τρόπο, μετέδωσε το πρακτορείο.

Οι αλλοδαπές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβόλαια με το Ιράν θα πρέπει επίσης να ανακοινώσουν την απόφασή τους έπειτα από την απόφαση Τραμπ, σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Παράλληλα τόνισε στον Μακρόν ότι το Ιράν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, με βάση την ΚΟΣΔ και δεν προχώρησε σε εμπλουτισμό ουρανίου για ένα πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικού όπλου.

Ο Τραμπ στην ανακοίνωση της απόφασής του χθες, δήλωσε ότι η πυρηνική συμφωνία επέτρεπε στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου φτάνοντας στα πρόθυρα μιας πυρηνικής έξαρσης.

«Ανεξάρτητα με το τι πιστεύει ο Τραμπ ο εμπλουτισμός στο Ιράν δεν έγινε ποτέ για την απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου, αλλά αντ’ αυτού για επιστημονικές και τεχνικές επιδιώξεις», υπογράμμισε ο Ροχανί στον Μακρόν, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Στην ανακοίνωση του για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, το Ελιζέ ανέφερε ότι ο «Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να συνεχίσει να εφαρμόζει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν σε όλους τους τομείς. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να πράξει το ίδιο και το Ιράν».