Η συμφωνία με την κινεζική CQM «εκτοξεύει» την ΕΒΕΤΑΜ

Η συμφωνία με την κινεζική CQM «εκτοξεύει» την ΕΒΕΤΑΜ

Μέσω του σημαντικού αυτού deal η Ελλάδα καθίσταται «πύλη» πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών από την Κίνα προς την ΕΕ.

Συμφωνητικό αποκλειστικής συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία CQM (China Quality Mark Certification Group) υπέγραψε σήμερα η εταιρεία ΕΒΕΤAΜ ΑΕ (Ανώνυμη Εταιρεία Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηρικών Δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας) στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως ανέφερε ο σύμβουλος της εταιρείας ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ στην Κίνα, Δημήτρης Μούρσας, η συμφωνία που υπέγραψε η ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ -ο μοναδικός ελληνικός φορέας πιστοποιήσεων δημοσίου συμφέροντος- με την CQM -έναν από τους μεγαλύτερους κρατικούς κινέζικους φορείς πιστοποιήσεων με γραφεία στις 30 σημαντικότερες κινεζικές πόλεις- αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στον χώρο των πιστοποιήσεων μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυνάμει της συμφωνίας ΟΛΠ/COSCO, όπως πρόσθεσε ο κ. Μούρσας, η Ελλάδα έχει γίνει «πύλη» εισόδου κινεζικών προϊόντων προς την Ευρώπη και από σήμερα (9 Ιανουαρίου) η Ελλάδα γίνεται και «πύλη» της πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών από την Κίνα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για μία αμφίδρομη συμφωνία, δηλαδή η CQM θα πιστοποιεί αντίστοιχα -σε συνεργασία με την ΕΒΕΤΑΜ- προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τελικό προορισμό την Κίνα, με πιστοποιήσεις του κινεζικού κράτους, αντίστοιχες του CE (CCC).

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της CQM ανεφέρθηκε τόσο στις πολύ καλές σχέσεις των Ελλάδας – Κίνας, όσο και στην πολύ σημαντική συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ των δύο εταιρειών βάσει της οποίας η ελληνική εταιρεία καθίσταται αποκλειστικός φορέας παροχής των ευρωπαϊκών σημάτων πιστοποίησης στην Κίνα μέσω της CQM.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εμπορική ακόλουθος της πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, Zhou Roujun, αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις Ελλάδας Κίνας, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι δύο εταιρείες με διεθνή προσανατολισμό ενώνουν τις δυνάμεις τους και ευχήθηκε να υπάρξουν στο μέλλον και άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ εταιρειών από τις δύο χώρες.

Η ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ, Θωμάς Παπαλιάγκας, μετά τις απορροφήσεις των δύο εταιρειών και του κλάδου πιστοποιήσεων και εργαστηρίων του ΕΛΟΤ, καθίσταται πλέον η μοναδική εταιρεία πιστοποιήσεων δημοσίου ενδιαφέροντος. Ως συνέπεια της παραπάνω εξέλιξης βρίσκεται σε ανάπτυξη η διαδικασία της πλήρους αναδόμησης της εταιρείας.

Το πολύ μεγάλο εύρος των διαπιστεύσεων της ΕΒΕΤΑΜ καθώς και η εργαστηριακή υποδομή της- στοιχεία που δεν έχουν οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα-την καθιστούν ιδιαίτερα αξιόπιστη και ανταγωνιστική. Η αξιοπιστία της εταιρείας, ενισχύεται από το υψηλό επίπεδο του επιστημονικού της προσωπικού, το οποίο συνεισφέρει τόσο στις πιστοποιήσεις όσο και στην έρευνα και την καινοτομία, επίσης κύριους κλάδους της δραστηριότητας της.