Συμφωνία των Πρεσπών: Kάνει «νερά» το…Ποτάμι, συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου

Συμφωνία των Πρεσπών: Kάνει «νερά» το…Ποτάμι, συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (Δ) κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων του πρωθυπουργού στο Νταβός, Αθήνα, Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Μετρούν τα «κουκιά» για τη συμφωνία των Πρεσπών - Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι.

«Θα δούμε τα επίσημα κείμενα του νέου Συντάγµατος της ΠΓ∆Μ και µετά θα καθορίσουµε τη στάση µας». Αυτή φέρεται να είναι η νέα στάση του Σταύρου Θεοδωράκη για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως αναφέρει η εφημερίδα Real News. Επίσης η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι εντείνονται οι φήμες για συνεργασία Ν.Δ. – Ποταμιού πριν ή μετά τις εκλογές.

Αποστάσεις ξεκίνησε να παίρνει από την Παρασκευή το Ποτάμι με ανακοίνωση, όπου καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την ηγεσία της πΓΔΜ να δεσμευθεί επισήμως και με σαφήνεια ότι δεν θέτει μειονοτικά ζητήματα ενώ τονίζει ότι «ο αλυτρωτισμός, η καχυποψία και η αδιαλλαξία που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες τις δύο χώρες πρέπει να εκριζωθούν και να μην επιστρέφουν από το παράθυρο».

Πιο συγκεκριμένα το Ποτάμι, ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Οι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ και των εκπροσώπων της κυβέρνησής του δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το πώς βλέπουν οι γείτονες μας την επόμενη μέρα της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ο αλυτρωτισμός, η καχυποψία και η αδιαλλαξία που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες τις δύο χώρες πρέπει να εκριζωθούν και να μην επιστρέφουν από το παράθυρο.

Το Ποτάμι καλεί την ελληνική κυβέρνηση, αντί να αδρανεί, να ζητήσει από την ηγεσία της πΓΔΜ να δεσμευθεί επισήμως και με σαφήνεια και όχι απλώς με προφορικές δηλώσεις ότι δεν θέτει μειονοτικά ζητήματα. Και οι γείτονές μας δεν υπαναχωρούν από την παραδοχή -που αποτελεί και συμβατική τους υποχρέωση – ότι η γλώσσα τους ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.

Το Ποτάμι επιμένει ότι πρέπει να αλλάξει το όνομα της γειτονικής χώρας, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία της. Αυτό είναι το συμφέρον των λαών μας, των επόμενων γενιών και σε ότι αφορά την Ελλάδα αυτό είναι το πατριωτικά ορθό και υπεύθυνο».

Βουλευτές του Ποταμιού – όπως ο Γιώργος Αμυράς – ανέφερε ότι σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών μετά «τις δηλώσεις Ζάεφ που έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας».

Συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εμφανίζεται θορυβημένη από τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό και ειδικά από όσους μέχρι στιγμής εμφανίζονταν θετικοί προς τη Συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολιάζοντας δηλώσεις ορισμένων στελεχών του Ποταμιού, είπε «δεν πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να αφήσουν μια τεράστια ευκαιρία να πάει χαμένη», προσθέτοντας ότι το Ποτάμι δεν πρέπει να λειτουργήσει κοντόφθαλμα και με όρους «βραχυπρόθεσμών πολιτικών σχεδιασμών», αλλά να συνεχίσει στη γραμμή του κ. Θεοδωράκη, ώστε να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επιβλήθηκε από «τρίτη χώρα» και πως εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. «Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τα κρίσιμα εθνικά της θέματα υπό το πρίσμα τρίτων δυνάμεων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ έχει τονιστεί σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα δεν πρόκειται να στηρίξει τη Συμφωνία.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έσπευσε να δηλώσει την Παρασκευή ότι «μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος Παναγιώτη Σγουρίδη ο οποίος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, βάζοντας στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να στηρίξουν οι ΑΝΕΛ πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Έτσι φαίνεται ότι απομακρύνεται το σενάριο που διαφήμιζε η κυβέρνηση για άνετη πλειοψηφία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μητσοτάκης: Η συμφωνία των Πρεσπών υπονομεύει τα Eθνικά Συμφέροντα

Μετρούν τα «κουκιά» για τη συμφωνία των Πρεσπών

Μέσα σε αυτό το τοπίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση, που θα τηρήσουν στη ψηφοφορία ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης. Κατά της συμφωνίας είναι οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, οι οποίοι να σημειωθεί πως στο πρόσφατο συνέδριο είχαν ταχθεί υπέρ του διαλόγου με τη Νέα Δημοκρατία.

Αντιθέτως σταθερός στη θέση του να ψηφιστεί η συμφωνία παραμένει ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος εκτιμά πως καλλιεργείται ένα κλίμα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας που θα λειτουργήσει ως «πολιορκητικός κριός» στο Ποτάμι. Σημειώνεται πως ο βουλευτής έχει ξεκαθαρίσει πως δεν τον αφορά μία εκλογική σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία.

Στους ανεξάρτητους βουλευτές το ενδιαφέρον εστιάζεται στο Χάρη Θεοχάρη, που έχει επισημάνει πως η συμφωνία είναι μέσα στην εθνική γραμμή, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία ο τρόπος υλοποίησης της από την άλλη πλευρά.

Στους ΑΝΕΛ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει καταστήσει σαφές πως θα ψηφίσει τη συμφωνία και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Παρά το ότι δεν έχει εκφραστεί δημοσίως για το θέμα, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν βλέπει αρνητικά τη συμφωνία.

Μαξίμου: Να απαντήσει το Ποτάμι

Το Μέγαρο Μαξίμου θα περίμενε από τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και μια απάντηση επί της ουσίας, εάν, δηλαδή, έχει αλλάξει στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνει σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δύο Κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει: «Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνον ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε. Ωστόσο, θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας».

Θεοδωράκης: «Δεν παζαρεύονται όλα στη ζωή, κύριοι»

Η «κατάργηση του κομματικού κράτους» είναι η κύρια αναπτυξιακή πρόταση για τη χώρα, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, επικρίνοντας για απροθυμία τα άλλα κόμματα να συμμετάσχουν σε μια τέτοια συζήτηση, ενώ αναφέρθηκε και στη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι όταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Το “Η Ελλάδα αλλιώς”, απαιτεί πρώτα απ’ όλα να σκεφτούμε αλλιώς. Να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη δεκαετιών στα εθνικά θέματα. Να σκεφτούμε, όχι κομματικά, όχι ιδεοληπτικά, αλλά κυρίως πατριωτικά. Η στάση μας, λοιπόν, στη Βουλή, για όσους αναρωτιούνται, θα καθοριστεί, όχι από το προσωπικό συμφέρον, όχι από το κομματικό συμφέρον – δεν είμαστε καλοί στα παζάρια- αλλά μόνον από το πώς βλέπουμε το μέλλον του τόπου» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Και προσέξτε, όχι το μέλλον το δικό μας, το μέλλον των παιδιών μας. Γιατί υπάρχει και μια άλλη αρχή που έχει το Ποτάμι. Ότι τα προβλήματα θα πρέπει να πάψουμε να τα φέρνουμε κάτω από το χαλί. Θα πρέπει να τολμάμε να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί».

Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωράκης σε δηλώσεις του, σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα για τον ίδιο ως προς το θέμα αυτό, τα χαρακτήρισε «ως αστειότητες, που αναφέρονται στα παλιά κόμματα» και στο πώς έχουν μάθει διάφοροι αναλυτές και δημοσιογράφοι να «θεωρούν την πολιτική ως ένα συνεχές παζάρι για τις θέσεις, για τις καριέρες», κάτι, που όπως, είπε δεν αφορά τον ίδιο και το Ποτάμι.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθώ σε κανένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το Ποτάμι θα είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή και θα είμαι εκεί» είπε και υπογράμμισε: «Το Ποτάμι δεν είναι από τα παλιά κόμματα. Και ο Σταύρος δεν είναι από τους παλιούς αρχηγούς. Δεν παζαρεύουν, δεν διαπραγματεύονται τις αρχές τους και κινούμαστε πάντοτε με τη σκέψη στο πατριωτικά καλό και όχι στο κομματικά καλό. Δεν αλλάζουμε επειδή σήμερα φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος. Θα πρέπει – και σε αυτό θα επιμείνουμε – να υποσχεθούμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο, ειρηνικό και με πολλά χαμόγελα μέλλον. Αυτή είναι η σκέψη μας και με αυτές τις σκέψεις θα πορευτούμε στις αποφάσεις μας στη Βουλή, όταν έρθει η ώρα».

Μιλώντας στο Συνέδριο για την Ανάπτυξη, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι η σύγκρουση με «το κομματικό κράτος» είναι η κύρια αναπτυξιακή πράξη σήμερα για τη χώρα. «Αν μιλάμε για την κύρια αναπτυξιακή πράξη για την Μακεδονία, για τη Θεσσαλονίκη, για όλη την Ελλάδα, θα έχουμε να κάνουμε μόνο μια πρόταση» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Είναι η κατάργηση του κομματικού κράτους. Εκεί είναι η πηγή όλων των κακών. Το κομματικό κράτος της ΝΔ, το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ και σήμερα το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν μιλάμε λοιπόν σοβαρά και αν θέλουμε να αλλάξει η αναπτυξιακή πορεία της χώρας πρέπει να συγκρουστούμε όλοι μας με το κομματικό κράτος, το οποίο γεννά όλα τα υπόλοιπα, τα ρουσφέτια, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις». «Δεν μας το επιτρέπουν τα κόμματα. Και επειδή υπάρχουν πολλές προτάσεις για συμμαχίες αριστερά και δεξιά, η συμμαχία ξεκινά, αν πιστέψουμε όλοι – και δεν βλέπω κανένα πρόθυμο σε αυτή την κουβέντα από τα άλλα πολιτικά κόμματα – στην κατάργηση του κομματικού κράτους» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού διατύπωσε δύο αναπτυξιακές προτάσεις. Η μία αφορούσε την αναθεώρηση του άρθρου 16 , ώστε να επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων «παράλληλα με τα δημόσια πανεπιστήμια», με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα, όπως είπε, επικρίνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία για τη στάση της στο θέμα αυτό. Η δεύτερη πρόταση που κατέθεσε είναι η ανάγκη ενοποίησης «από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι, σαράντα χιλιόμετρα, ενός ενιαίου, χωρίς ασυνέχειες, παραλιακού μετώπου», για το οποίο, όπως ανέφερε, συμφωνούν όλοι οι τοπικοί φορείς, και η αξιοποίηση του με σύγχρονες δραστηριότητες, όπως, προβλήτες μαρίνες, πλαζ, ποδηλατοδρόμους, χώρους αναψυχής, πρασίνου, υδατοδρόμιο, κ.α.

Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε, επίσης, την πρόταση να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται ο πολιτικός διάλογος στη ΔΕΘ και ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων να έρχονται, αλλά να συμμετέχουν σε τραπέζια διαλόγου σε οικονομικά φόρουμ, τα οποία μπορούν να διοργανωθούν. «Να σταματήσει η Θεσσαλονίκη να είναι το πεδίο για τις θεατρινίστικες κομματικές υπερβολές το Σεπτέμβρη. Να σταματήσουν οι μονόλογοι στη ΔΕΘ» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Σε ερώτηση, για το ποιον θα στηρίξει ως υποψήφιο για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι υπάρχουν πολλοί στο Ποτάμι, στη Θεσσαλονίκη, «που ενδιαφέρονται να υπάρξει μια συνέχεια της πολιτικής Μπουτάρη», τους οποίους και θα ακούσει και πρόσθεσε: «θα υποστηρίξουμε, σε όλη την Ελλάδα, ανθρώπους που θα έχουν προτεραιότητα τους τόπους τους, τους πολίτες τους και όχι τα κόμματα και την κομματική τους καριέρα».