«Συναγερμός» για τα μπλοκάκια – Εξοντωτικές εισφορές για ένα εκατ. ασφαλισμένους

«Συναγερμός» για τα μπλοκάκια – Εξοντωτικές εισφορές για ένα εκατ. ασφαλισμένους

Οι υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ είναι εξοντωτικές όχι μόνο για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται μέλη Δ.Σ. και αγρότες.

«Πονοκέφαλο» προκαλούν σε χιλιάδες ασφαλισμένους οι εισφορές που πρέπει να πληρώσουν, καθώς το άνοιγμα της εφαρμογής του ΕΦΚΑ αποκάλυψε αυξήσεις που αγγίζουν ακόμα και το 66%. Από χθες περίπου 1,04 εκατ. ασφαλισμένοι λαμβάνουν ενημερώσεις για το ύψος των εισφορών που καλούνται να καταβάλουν στο τέλος Φεβρουαρίου αν και το σύστημα “έπεσε” λόγω υπερφόρτωσης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμά του «Ελεύθερος Τύπος», οι υποχρεώσεις για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του OΓΑ προς τον ΕΦΚΑ είναι εξοντωτικές όχι μόνο για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, αλλά ακόμα και για αυτούς με μεσαία ή ακόμη και για χαμηλότερα εισοδήματα.

Όσοι είναι μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ ή άλλο Ταμείο μισθωτών (ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και έχουν παράλληλα μπλοκάκι, χωρίς να υπήρξαν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, δεν θα γλυτώσουν τις νέες εισφορές.

Μάλιστα, θα λάβουν ειδοποίηση στο επόμενο διάστημα για να καταβάλουν εισφορές του 2017, με βάση το εισόδημα που απέκτησαν το 2015 από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος.

Παράλληλα, εξετάζεται κάποια διόρθωση όσον αφορά τον υπολογισμό των εισφορών για εκείνους που έχουν μπλοκάκι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ αλλα συμμετείχαν και σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς μπορεί να έλαβαν μεγάλο ποσό ενισχύσεων και να κληθούν να πληρώσουν υψηλή εισφορά, ενώ η ενίσχυση αφορούσε τη διάρκεια του συμμετοχής στον πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» για να αποφευχθούν υπερβολικές χρεώσεις, το υπουργείο μελετά ένα διαφορετικό σύστημα, να αλλάξει δηλαδή όχι το πλαίσιο, αλλά τον τρόπο ώστε οι εισφορές να βγαίνουν ανάλογα με τις δόσεις των ενισχύσεων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Καθημερινή, εντονότατες είναι οι αντιδράσεις που εκφράζονται και από το υπουργείο Οικονομικών για το μαζικό κλείσιμο των δελτίων παροχής υπηρεσιών ενώ πληθαίνουν οι ενστάσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με αρκετούς βουλευτές να φοβούνται νέο φιάσκο με τα «μπλοκάκια», τύπου ΕΝΦΙΑ.

Η προβληματικότητα της διάταξης για τα «μπλοκάκια» είχε διαπιστωθεί και επισημανθεί από την πρώτη ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016 – ονόμος Κατρούγκαλου. Στο θέμα ειδικά της παράλληλης απασχόλησης είχε επισημανθεί από την αρχή,  ότι η επιβάρυνση στους μισθωτούς με ταυτόχρονη δεύτερη ασφάλιση, κυρίως στους νέους που μέχρι πρότινος είχαν απαλλαγεί, θα είναι δυσβάσταχτη και θα επιφέρει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ήτοι αύξηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Όπως αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα η Καθημερινή, αγκάθι αποτελούν και οι εισφορές για μέλη Δ.Σ., αγροτικών συνεταιρισμών,

Στο 34,10% ανέρχεται το ποσοστό εισφορών που θα καλούνται εφεξής να καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ τα μέλη διοικητικών συμβουλίων ανωνύμων εταιρειών και αγροτικών συνεταιρισμών, εφόσον λαμβάνουν αμοιβή για τη συμμετοχή τους στο Δ.Σ. Αν μάλιστα είναι εργαζόμενοι της εταιρείας ως μισθωτοί –για παράδειγμα ως διευθυντικά στελέχη– και ταυτόχρονα μετέχουν με αμοιβή στο Δ.Σ. της εταιρείας, θα καταβάλλονται διπλές εισφορές. Ως μισθωτοί θα καλούνται να πληρώσουν 16% του εισοδήματός τους, με τον εργοδότη να καλύπτει παράλληλα το 25,06% (συνολικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου 41,06%), ενώ ως μέλη του Δ.Σ. θα καταβάλλουν εισφορές 12,72% επί των αμοιβών τους για αυτό, με τον εργοδότη να καταβάλλει άλλο ένα 21,38% (συνολικά εισφορές 34,10%).

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ καθορίζει αναλυτικά το ύψος των εισφορών και τα πακέτα ασφαλιστικής κάλυψης που αφορούν τα μέλη διοικητικών συμβουλίων που παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Η εγκύκλιος αφορά διευθυντές, γενικούς διευθυντές, εντεταλμένους, διευθύνοντες ή συμπράττοντες σύμβουλους καθώς και διοικητές εταιρειών ή συνεταιρισμών, εφόσον συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας για τις εισπραττόμενες αμοιβές.

Αφορά, επίσης, τα πρόσωπα που διορίζονται ως μέλη διοικητικού συμβουλίου Α.Ε. και λαμβάνουν αμοιβή κατ’ αποκοπήν, καθώς και μέλη διοικητικών συμβουλίων αγροτικών συνεταιρισμών εφόσον λαμβάνουν αμοιβή.