Συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στις 27 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ

Συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στις 27 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ
Photo:

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως αν δεν είχε εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα είχαν εμπλακεί «τώρα σε έναν μεγάλο πόλεμο με τη Β. Κορέα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Βιετνάμ την 27η και την 28η Φεβρουαρίου, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών που έχουν σκοπό τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ.

«Στο πλαίσιο της τολμηρής μας διπλωματίας, θα συνεχίσουμε την ιστορική μας προσπάθεια για να υπάρξει ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου ενώπιον των αμερικανών κοινοβουλευτικών, επισημοποιώντας την ημερομηνία και τον τόπο αυτής της δεύτερης συνάντησης, μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου 2018 στη Σιγκαπούρη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά τον Τραμπ, εάν δεν είχε εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα είχαν εμπλακεί «τώρα σε έναν μεγάλο πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα». «Οι όμηροι επέστρεψαν στο σπίτι, οι πυρηνικές δοκιμές σταμάτησαν και δεν έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι (από τη Βόρεια Κορέα) εδώ και 15 μήνες», επέμεινε.

«Μένει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά η σχέση μου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι καλή», πρόσθεσε.

Για την Κίνα

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κίνα ότι δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών» και απαίτησε «διαρθρωτικές αλλαγές» από το Πεκίνο για να τερματιστούν οι «άδικες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των κοινοβουλευτικών.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ) και εργαζόμαστε για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά αυτή πρέπει να συμπεριλάβει αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές για να τερματιστούν οι άδικες εμπορικές πρακτικές, να μειωθεί το χρόνιο έλλειμμά μας (στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών) και να προστατευθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, που κήρυξε εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο για να το αναγκάσει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Για την αποχώρηση από τη Συνθήκη INF

Ο Τραμπ τόνισε επίσης πως θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να συναφθεί νέα συμφωνία, παρόμοια με εκείνη που η χώρα του είχε συνάψει με την ΕΣΣΔ το 1987, για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, μερικές ημέρες μετά την υλοποίηση της απόφασης της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από την INF, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβίαζε.

«Ίσως να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια διαφορετική συμφωνία, προσθέτοντας (ως μέρη) την Κίνα και άλλους· ή ίσως και να μην μπορέσουμε», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Σε κάθε περίπτωση, θα δαπανούμε περισσότερα από όλους τους άλλους και θα εφαρμόζουμε περισσότερη καινοτομία (σ.σ. στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών) από όλους τους άλλους», συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικάνος, που έχει διατρανώσει επανειλημμένα πως έχει σκοπό να εκσυγχρονιστεί το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

Για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

Ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε για ακόμη μια φορά ότι το τείχος το οποίο θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό, σχέδιο που καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί και έγινε αφορμή για το πιο παρατεταμένο shutdown του ομοσπονδιακού κράτους στην αμερικανική ιστορία, θα οικοδομηθεί τελικά.

«Θα φροντίσω να οικοδομηθεί», είπε ο Ρεπουμπλικάνος. «Τα τείχη δουλεύουν και σώζουν ζωές», πρόσθεσε.

Κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς να «κλείσουν μια συμφωνία» και επέμεινε πως όπου έχει ήδη ανεγερθεί, οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων από μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν μειωθεί.

Μικροκομματικές σκοπιμότητες

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε επίσης στην ομιλία του τους Δημοκρατικούς εναντίον της εμπλοκής τους σε «γελοίες έρευνες με μικροκομματικές σκοπιμότητες», που κατ’ αυτόν θα συμβάλλουν στην αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ.

«Ένα οικονομικό θαύμα εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ και το μόνο πράγμα που μπορεί να το σταματήσει είναι οι βλακώδεις πόλεμοι, οι πολιτικές σκοπιμότητες ή οι γελοίες μικροκομματικές έρευνες», ανέφερε.

Το σχόλιό αυτό προφανώς αναφερόταν στο ότι οι Δημοκρατικοί, που πλέον ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχεδιάζουν να αρχίσουν έρευνες για την κυβέρνησή του, αλλά και στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016, την οποία κέρδισε ο μεγιστάνας.

Ο αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε παράλληλα έκκληση στους κοινοβουλευτικούς να επιλέξουν το «μεγαλείο» και να απορρίψουν την απόλυτη «ακινησία».

«Πρέπει να απορρίψουμε τις πολιτικές του ρεβανσισμού, της αντίστασης και των αντιποίνων, να αγκαλιάσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει η συνεργασία και ο συμβιβασμός για το κοινό καλό», είπε ο Ρεπουμπλικάνος.

«Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο δεκαετιών», πρόσθεσε.