Συνάντηση Π. Σκουρλέτη με εκπροσώπους συλλόγων και κατοίκων από Μάτι-Νέο Βουτζά

Συνάντηση Π. Σκουρλέτη με εκπροσώπους συλλόγων και κατοίκων από Μάτι-Νέο Βουτζά
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και απεικονίζει μέλη του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, να ψάχνουν για αγνοούμενους σε κατεστραμένο σπίτι, μετά την θανατηφόρα και καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, κοντά στην Αθήνα, Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018. Στους 88 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, καθώς στις 2 τα ξημερώματα κατέληξε στο ΚΑΤ γυναίκα 42 ετών η οποία ήταν διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ, Σάββατο 28 Ιουλίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών συλλόγων έθεσαν στον υπουργό μια σειρά από αιτήματα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα.

Για την πορεία των αποζημιώσεων και των οικονομικών ενισχύσεων, ενημέρωσαν τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών συλλόγων και κατοίκων που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και το Νέο Βουτζά, σε συνάντηση που είχαν σήμερα, ενώ ο υπουργός αναφέρθηκε στη δέσμη έκτακτων μέτρων στήριξης στους πληγέντες που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών συλλόγων έθεσαν στον υπουργό μια σειρά από αιτήματα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα και οι ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει στις πληγείσες περιοχές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, επισήμαναν στον κ. Σκουρλέτη θέματα διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου Μαραθώνα, την ανάγκη απλοποίηση των διαδικασιών για την καταβολή των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία επιδομάτων και τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας, της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στο θέμα του καθαρισμού των πληγεισών περιοχών, της υλοτόμησης, της αποκομιδής και διαχείρισης των αποβλήτων και των απορριμμάτων (κλαδιά, καύσιμη ύλη, οικοσκευές κ.λπ.), στην αναβάθμιση των υποδομών πυρασφάλειας, καθώς και στην αποκατάσταση της σήμανσης και του οδοφωτισμού του οδικού δικτύου. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ασφάλειας των κατοίκων και της προστασίας των περιουσιών τους και η ανάγκη παρουσίας κινητής ιατρικής μονάδας, προκειμένου να πραγματοποιούνται προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κατοίκων του Νέου Βουτζά, ζήτησε τη μεταβολή των διοικητικών ορίων, με υπαγωγή του οικισμού του Νέου Βουτζά σε έναν Δήμο και όχι σε δύο, όπως ισχύει σήμερα.

Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των κατοίκων ότι θα εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή τα αιτήματα που υποβλήθηκαν και δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εντός των αρμοδιοτήτων του, για την επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν.

Επίσης, «ανέπτυξε εκτενώς τη δέσμη μέτρων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, για την άμεση αρωγή των πληγέντων και την τάχιστη αποκατάσταση των υλικών ζημιών, μέτρα τα οποία προστίθενται σε όσα ήδη προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία για αυτό το σκοπό και αναφέρθηκε στις αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, για την οικονομική ενίσχυση ύψους 2,8 εκατ. ευρώ και την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στους Δήμους Μαραθώνα, Μεγαρέων και Ραφήνας-Πικερμίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από τις πυρκαγιές». Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία με εκπροσώπους και από τους δύο οικισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ