Συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ με τον Άσαντ

Συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ με τον Άσαντ

Τερματισμό της βοήθειας στους αντιστασιακούς ζητά ο Σύρος πρόεδρος.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σήμερα προς τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι πως οι συνομιλίες για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία θα επιτύχουν μόνον εφόσον οι ξένες δυνάμεις σταματήσουν να υποστηρίζουν τους αντάρτες που πολεμούν για να τον ανατρέψουν.

Ο Μπραχίμι βρίσκεται στη Δαμασκό για να συναντηθεί με Σύρους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει υποστήριξη για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Άσαντ δήλωσε, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, πως «η επιτυχία οποιασδήποτε πολιτικής λύσης συνδέεται με τον τερματισμό της υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων και τον τερματισμό των πιέσεων από τα κράτη που είναι τα αφεντικά τους». Η κυβέρνηση του Άσαντ αποκαλεί την ένοπλη αντιπολίτευση τρομοκράτες.

Διαβάστε ακόμη: Στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου

Οι συνομιλίες «Γενεύη-2», οι οποίες έχουν προγραμματισθεί για τις 23 Νοεμβρίου, έχουν στόχο την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, στον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.

Ο Μπραχίμι εξόργισε την αντιπολίτευση λέγοντας πως το Ιράν, ο κύριος υποστηρικτής του Άσαντ στον πόλεμο, θα πρέπει να συμμετάσχει στις συνομιλίες στη Γενεύη. Οι αντάρτες και η πολιτική αντιπολίτευση λένε πως οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βασισθούν στην απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.

Ωστόσο ο Άσαντ και το Ιράν έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν σε συνομιλίες μόνον εφόσον δεν έχουν τεθεί προϋποθέσεις. Ο Άσαντ δήλωσε πως «μόνον ο συριακός λαός είναι αρμόδιος για να διαμορφώσει το μέλλον της Συρίας».

Ο Μοχαμάντ Ριζά Σεμπανί, ο Ιρανός πρεσβευτής στη Συρία, δήλωσε σήμερα προς δημοσιογράφους στη Δαμασκό ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συμμετάσχει στη συνάντηση της Γενεύης.

Ο Μπραχίμι εξέφρασε σήμερα, μέσω του εκπροσώπου του, την ελπίδα ότι η Σαουδική Αραβία θα συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης που έχει στόχο να βρεθεί μια πολιτική λύση στη φονική σύγκρουση στη Συρία.

Διαβάστε ακόμη: Από «παρίας, εταίρος» ο Άσαντ

Ο Μπραχίμι «εκτιμά το ρόλο του σαουδαραβικού βασιλείου στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και ελπίζει ότι αυτό θα συμμετάσχει στη διάσκεψη Γενεύη-2», που ελπίζεται ότι θα γίνει το Νοέμβριο, δήλωσε η εκπρόσωπος Χάουλα Μάταρ.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν έπειτα από δηλώσεις που αποδόθηκαν στον Μπραχίμι από το λιβανέζικο Τύπο, στις οποίες επέκρινε «το σαουδαραβικό ρόλο που εμποδίζει μια πολιτική λύση» στη Συρία.

«Ο κ. Μπραχίμι εκτιμά και σέβεται βαθιά το βασίλειο και το μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας και αυτό που μεταφέρθηκε εξ ονόματός του σχετικά με το σαουδαραβικό ρόλο δεν είναι ακριβές», πρόσθεσε επίσης η εκπρόσωπος του απεσταλμένου.

Η Χάουλα Μάταρ δήλωσε πως ο Μπραχίμι συναντήθηκε σήμερα με τον Άσαντ, αλλά δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για τη συνάντηση, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε αμέσως από συριακής πλευράς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο