Συνεχίζεται η καταδίωξη για τον δράστη της επίθεσης στο Στρασβούργο – Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα

Συνεχίζεται η καταδίωξη για τον δράστη της επίθεσης στο Στρασβούργο – Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα
epa07226058 Inhabitants and police officers look at candles, flowers and a sign reading 'All united against barbarity' which are left where a person was killed during the Christmas Market shooting in Strasbourg, France, 12 December 2018. According to latest reports, three people were killed and several injured when a gunman opened fire at the Strasbourg Christmas market a day earlier. The suspect is reported to be at large and the motive for the attack is still unclear. EPA/RONALD WITTEK

Σε κατάσταση σοκ οι κάτοικοι της γαλλικής πόλης - Σημαντικό το πλήγμα της τρομοκρατικής επίθεσης στον εμπορικό και τουριστικό κλάδο.

Η γερμανική αστυνομία έκανε σήμερα το απόγευμα γνωστό ότι αναζητά δύο αδελφούς, τους οποίους κατονόμασε ως «Σερίφ και Σαμί Σ.» ως ύποπτους για την χθεσινή επίθεση στο Στρασβούργο που είχε ως αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 12 να τραυματιστούν, κάποιοι πολύ σοβαρά. Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κόμπλεντς επιβεβαίωσε ότι οι αρχές ερευνούν σε μια ζώνη μήκους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των γαλλογερμανικών συνόρων, στα κρατίδια του Σάαρ και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, για να εντοπίσουν τους δύο άνδρες. Ο Σερίφ Σεκάτ πιστεύεται ότι είναι ο δράστης της επίθεσης κοντά στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Με ενός λεπτού σιγή, η Γερουσία χθες το βράδυ και το γαλλικό Κοινοβούλιο σήμερα το απόγευμα, τίμησαν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης. Πριν την έναρξη της συνόδου «Ερωτήματα προς την κυβέρνηση» στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα βουλευτή, σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει συνεργασία με τη γερμανική αστυνομία, στην καταδίωξη του δράστη που πιθανώς να ευρίσκεται εκτός συνόρων. Ο υπουργός δήλωσε, ότι από την αρχή η συνεργασία με τη γερμανική αστυνομία ήταν εξαιρετική. Ετσι όταν σε δεδομένη στιγμή είχαν την πληροφορία ότι ο δράστης πιθανώς να είχε καταφύγει στην πόλη Κελ (Kehl), οι γερμανικές αρχές συνεργάσθηκε άμεσα για την απομόνωση της περιοχής, έως ότου διαπιστώθηκε ότι ο φυγάδας δεν ήταν εκεί. «Υπήρξε συγχρόνως το κλείσιμο των συνόρων, οι εντατικοί έλεγχοι αλλά και η αποτελεσματική συνεργασία» τόνισε ο Κ. Καστανέρ.

Σύμφωνα με τον υπουργό στις 13 Νοεμβρίου ματαιώθηκε μια απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης που στόχευε στη διαδήλωση της 17ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και υπενθύμισε στους βουλευτές, ότι από το 2013 έχουν ματαιωθεί 56 απόπειρες στη Γαλλία.Έκανε ειδική αναφορά στην ακούραστη προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων και εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει εκ νέου σύντομα η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Σήμερα ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούν τους δρόμους του Στρασβούργου, σημεία ελέγχου έχουν στηθεί από τις αρχές ασφαλείας σε συνοικίες της πόλης, καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά κι οι κάτοικοι αποτίνουν φόρο τιμής στα θύματα της χθεσινής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου θα παραμείνει κλειστή και αύριο Πέμπτη, ενώ ματαιώνονται οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν σε δημόσιους χώρους, πλατείες και πάρκα. Αντιθέτως, θα λειτουργήσουν κανονικά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία και όλοι οι πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι.

Ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάν Ρις είπε στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV ότι σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Κάτω Ρήνου, Ζαν-Λικ Μαρξ, «δεν πληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας» για την επαναλειτουργία της αγοράς, κυρίως επειδή ο δράστης δεν έχει ακόμη συλληφθεί. Για τον λόγο αυτό «θέλει να την κρατήσουμε κλειστή για άλλες 24 ώρες», πρόσθεσε.

Δείτε ακόμη: Αυτόπτες μάρτυρες: «Αλλάχ Άκμπαρ» φώναξε ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο

Στην οδό Rue Des Grandes Arcades κηλίδες αίματος διακρίνονται στο οδόστρωμα, σε έναν από τους δρόμους όπου ορισμένα από τα θύματα δέχθηκαν τους πυροβολισμούς. Στην πλατεία Kleber, στην καρδιά της πόλης, πολίτες αφήνουν λουλούδια μπροστά από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, στη μνήμη των νεκρών.

«Η χριστουγεννιάτικη αγορά καταστράφηκε. Κανείς δεν θα θέλει να έρθει εδώ» είπε ο Μπουί, ένας 46χρονος σερβιτόρος στο εστιατόριο Casa Toscana. «Νομίζαμε ότι ήταν κροτίδες ή ένα αστείο, που είχε να κάνει με τις διαμαρτυρίες των κίτρινων γιλέκων» περιέγραψε ο 46χρονος. «Πέρασαν 5 λεπτά προτού ο κόσμος συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβαινε».

Η επίθεση αναμένεται να επιφέρει ένα καταστροφικό πλήγμα στους τομείς λιανικού εμπορίου και τουρισμού της πόλης.

Το εστιατόριο Saint Sepulcre, σε κοντινή απόσταση από το σημείο που έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, παρέμεινε κλειστό σήμερα έπειτα από απόφαση της διευθύντριας Κλοντ Φρικέρ, καθώς δύο από τους σεφ που έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ που υπέστησαν.

«Ξέρουμε ότι δεν είμαστε ασφαλείς πουθενά, παρά τα μέτρα ασφαλείας» είπε ο Ραλφ, ένας συνταξιούχος από το Στρασβούργο. «Είναι αδύνατο να απαντήσουμε στις ενέργειες αυτού του παρανοϊκού, δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πανικό ή την παράνοια».

Εντούτοις, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι τουρίστες δείχνουν να νιώθουν διαφορετικότερα. Στο ξενοδοχείο Kleber στην κεντρική πλατεία της πόλης, η μία ακύρωση ακολουθεί την άλλη, σε μια περίοδο που επρόκειτο να είναι από τις πιο δραστήριες πριν από τα Χριστούγεννα. «Λαμβάνουμε πολλά τηλεφωνήματα και email για ακυρώσεις. Το πλήγμα θα είναι βαρύ» σημειώνει η ρεσεψιονίστ Ελενά Μπονάλ.

«Η ζωή πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά της αύριο. Η χριστουγεννιάτικη αγορά θα ανοίξει ξανά αύριο και εμείς θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις ζωές μας ξανά βασισμένοι στις αξίες μας. Δεν θα επιτρέψουμε οι ενέργειες ενός παρανοϊκού να μας ρίξουν κάτω» είπε από την πλευρά του σε δημοσιογράφους ο δήμαρχος Ρολάν Ριές.

Έντονες οι αντιδράσεις των γαλλικών κομμάτων αλλά και των «κίτρινων γιλέκων»

Με το που έγινε γνωστό ότι ο δράστης στο Στρασβούργο είχε φάκελο « S » που σημαίνει ότι θεωρείτο επικίνδυνος για την κοινωνία και ήταν υπό παρακολούθηση, φούντωσαν οι αντιδράσεις ορισμένων πολιτικών στο Παρίσι.

Πρώτη η Μαρίν Λεπέν, αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικό Μέτωπο), δήλωσε στο κρατικό κανάλι France2: «Δεν έχουν γίνει τα πάντα στον αγώνα ενάντια στον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Η τρομοκρατία είναι ο εκτελεστικός βραχίονας αυτής της ιδεολογίας, μιας θανατηφόρας ιδεολογίας που στη Γαλλία έχει σκοτώσει 250 άτομα τα τελευταία έξι χρόνια». Με άλλη δήλωση της στο κανάλι BFM αναφέρθηκε στο προφίλ του δράστη: «Είναι μόλις 29 ετών και έχει καταδικαστεί 27 φορές (…) και έχει φάκελο για ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση. Πρέπει επομένως να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτήν την ισλαμική τρομοκρατία. Τώρα θα πρέπει να εφαρμόσουμε συνθήκες ενός πραγματικού πολέμου, τον πόλεμο του Κράτους ενάντια στον ισλαμικό φονταμενταλισμό» υπογράμμισε η Μαρίν Λεπέν.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων (LR ) Λοράν Βοκιέ με ανάρτησή του στο «twitter»: «Πόσες τρομοκρατικές επιθέσεις από καταγεγραμμένους με φακέλους θα πρέπει ακόμα να γίνουν, για να προσαρμόσουμε το δίκαιό μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας; Τι περιμένουμε για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους τον ολοκληρωτισμό που μας έχει κηρύξει τον πόλεμο;».

Στις ομάδες των κίτρινων γιλέκων, κυκλοφορούν κυρίως πληροφορίες συνομωσιακού χαρακτήρα της κυβέρνησης ενάντια στο κίνημα, έχοντας προκαλέσει μια σχετική σύγχυση. Αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα φράσεις του τύπου: «Μία επιθεσούλα και τέρμα τα κίτρινα γιλέκα, πολύ έξυπνο από τον Μακρόν» ή ακόμα «Πριν από την 5η πράξη, μια επίθεση για να ηρεμήσουν τα πρόβατα».

Ορισμένοι διαχειριστές στις διάφορες πλατφόρμες άρχισαν να σβήνουν τέτοια μηνύματα που κάνουν λόγο για κυβερνητική συνωμοσία. Η βασική πλατφόρμα, μάλιστα, «La France en colere» (η θυμωμένη Γαλλία) μπλόκαρε τα μηνύματα στο Facebook. Αντιδρώντας, πολλοί από τα «κίτρινα γιλέκα» προτείνουν για την όποια επόμενη κινητοποίηση να υπάρχει ένα διακριτικό στοιχείο που θα συμβολίζει το πένθος για τα θύματα του Στρασβούργου.

Τσίπρας: Η δημοκρατία δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται

Τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων μετά τη χθεσινή επίθεση στο Στρασβούργο εκφράζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twiiter.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και στον γαλλικό λαό για τη χθεσινή αποτρόπαιη επίθεση στο κέντρο του Στρασβούργου. Η Δημοκρατία δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται», αναφέρει, στην ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός.

ΥΠΕΞ: Βαθύτατη θλίψη για τη χθεσινή επίθεση, αμέριστη συμπαράσταση στον γαλλικό λαό

Τη βαθύτατη θλίψη για το τραγικό γεγονός της χθεσινής επίθεσης στο Στρασβούργο και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας προς τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών. «Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το τραγικό γεγονός της χθεσινής επίθεσης στο Στρασβούργο και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας προς το γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας. Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων» αναφέρει συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Twitter, που αναρτήθηκε στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα, το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως ο απολογισμός της χθεσινής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων, τον βαρύ τραυματισμό οκτώ ανθρώπων και τον ελαφρύ τραυματισμό άλλων πέντε.

Δείτε ακόμη: Επίθεση στο Στρασβούργο: Αυτό είναι το προφίλ του δράστη