Συνεχίζεται και αύριο το Eurogroup – Ετοιμάζεται νέα ελληνική πρόταση

Συνεχίζεται και αύριο το Eurogroup – Ετοιμάζεται νέα ελληνική πρόταση

Οι όροι ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα είναι σκληρότεροι, είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ το έκτακτο Eurogroup για να αξιολογήσει την ελληνική πρόταση για νέα παροχής ρευστότητας, κι όπως έχει προκύψει μέχρι στιγμής, οι εργασίες θα συνεχιστούν και την Τετάρτη στις 12.30 ώρα Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα οδεύει προς την αθέτηση πληρωμών μετά τα μεσάνυχτα και πρόσθεσε ότι η στάση της Αθήνας έναντι των πιστωτών της πρέπει να αλλάξει πριν οι εταίροι της στην ευρωζώνη εξετάσουν την όποια πρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης υποβλήθηκε σε ώτα μη ακουόντων.

“Το έχουμε ξεπεράσει αυτό, έγινε πολύ αργά”, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της Ευρωομάδας στο Reuters και πρόσθεσε ότι ως μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα συνοδεύεται από όρους. “Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που θα πρέπει να λάβει χώρα. Στο μεταξύ η κατάσταση στην Ελλάδα, για την οικονομία της, για τις ελληνικές τράπεζες, έχει επιδεινωθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο, έτσι αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πρέπει να μελετηθεί”.

Ο Ντάισελμπλουμ συμπλήρωσε ότι το όποιο νέο πρόγραμμα μπορεί να περιέχει ακόμη πιο σκληρούς όρους από το προηγούμενο. Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα πριν οι Έλληνες ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής και ώσπου να αλλάξει η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης. “Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε σε αυτή την ατυχή κατάσταση”, είπε.

Οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν βελτιώσεις που θα παρουσιάσουμε στις επόμενες ώρες, είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Όπως, μάλιστα, τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν, τα άρθρα που γράφονται στον ελληνικό Τύπο σήμερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Πρόκειται για μια θετική τοποθέτηση όπως φαίνεται. Οι θεσμοί ζητούν νέο πρόγραμμα, δέχονται το αίτημα για τον ESM».

Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα κατέθεσε νέες προτάσεις οι οποίες είναι πιο κοντά στα αιτήματα των θεσμών. «Οι υπουργοί υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα πρόσφερε ένα νέο πρόγραμμα μέτρων που είναι πιο κοντά σε αυτά που ζητούν οι τρεις θεσμοί», τόνισε.

Όσον αφορά την πληρωμή του ΔΝΤ, ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters ότι οι «δεν υπάρχει περίπτωση» οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να αποδεσμεύσουν πόρους προκειμένου η Ελλάδα να αποπληρώσει απόψε τη δόση.

Θετική αντίδραση από τον Μάρτιν Σουλτς

Θετικά βλέπει τις εξελίξεις μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση που βρίσκεται σήμερα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε και μας είπε τι ζητάει αλλά όχι τι προτίθεται να δώσει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Εάν ο Αλέξης Τσίπρας κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση, για παράδειγμα να υποστηρίξει ένα “ναι” στο δημοψήφισμα, θα έχουμε σίγουρα μια τελείως διαφορετική κατάσταση από την Κυριακή το βράδυ. Πάντα υπάρχουν επιλογές όταν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Αλεξάντερ Στουμπ: Απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ ανέφερε σήμερα ότι το Eurogroup κατέληξε σήμερα στο συμπέρασμα ότι το αίτημα του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα και να υπάρξει μια συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί.

Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Στουμπ ανέφερε ότι το τρίτο αίτημα, για τη χορήγηση πιστώσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα εξεταστεί χωριστά και όχι στο πλαίσιο των κατεπειγουσών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

“Το Eurogroup τελείωσε. Η επιστολή του Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Η παράταση του προγράμματος ή το κούρεμα δεν είναι δυνατό να γίνουν. Το αίτημα για ένα πρόγραμμα του ΕΜΣ θα εξεταστεί μέσω των κανονικών διαδικασιών”, ανέφερε ο Στουμπ.

“Η τελευταία προθεσμία για την παράταση του προγράμματος ήταν το σαββατοκύριακο. Λόγω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, είναι αδύνατον να παραταθεί πέραν της σημερινής ημέρας”, έγραψε ο υπουργός Οικονοιμκών της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Δείτε τo έγγραφο με τη νέα επιστολή Τσίπρα στους δανειστές