Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν – Στους δώδεκα οι νεκροί

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν – Στους δώδεκα οι νεκροί

Έκκληση του προέδρου Ροχανί για επικράτηση της ηρεμίας.

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις στο Ιράν, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. «Στα γεγονότα της χθεσινής νύκτας, δυστυχώς, συνολικά 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες πόλεις», ανέφερε η τηλεόραση μεταδίδοντας εικόνες από καταστροφές που προκλήθηκαν από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Στην πόλη Ντορούντ, την ίδια όπου είχαν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι την Παρασκευή, άλλοι δύο έπεσαν νεκροί στη διάρκεια χθεσινοβραδυνών επεισοδίων. «Δημόσια κτήρια, θρησκευτικά κέντρα και τράπεζες δέχθηκαν επίθεση και ορισμένα πυρπολήθηκαν. Αστυνομικοί τραυματίσθηκαν», τόνισε ο έπαρχος της πόλης στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης. Κατά τον ίδιον, οι διαδηλωτές κατέλαβαν ένα πυροσβεστικό όχημα και το έριξαν από μία πλαγιά. «Το όχημα παρέσυρε έναν ηλικιωμένο άνδρα και έναν έφηβο, οι οποίοι βρήκαν τον θάνατο», πρόσθεσε.

Σποραδικές διαδηλώσεις, που εξετράπησαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις του Ιράν, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Τεχεράνης. Στην πρωτεύουσα, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει μία μικρή ομάδα διαδηλωτών, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, σε προάστιο κοντά στο σύμπλεγμα του Πανεπιστημίου.

Παρόμοιες εικόνες, με επιθέσεις και πυρπολήσεις δημοσίων κτηρίων, τραπεζών, αλλά και περιπολικών της αστυνομίας, μεταδόθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολλές άλλες πόλεις της χώρας, ιδίως στο Κερμανσάχ, τον Σαχινσάρ, το Τακεστάν, το Ζανζάν και το Ιζέχ.

Το μήνυμα του προέδρου Χασάν Ροχανί

Οι Ιρανοί έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να ασκούν κριτική στην εξουσία, αλλά οι πράξεις τους δεν πρέπει να οδηγούν στη βία ή στην καταστροφή δημόσιας περιουσίας, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του μετά από τέσσερις ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.

“Ο λαός είναι απολύτως ελεύθερος να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και να διαμαρτύρεται. Όμως οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να γίνονται κατά τρόπο που να βελτιώνουν την κατάσταση στη χώρα και τη ζωή τους” φέρεται να είπε ο Ροχανί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA. “Η κριτική διαφέρει από τη βία και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας”, υπογράμμισε.

“Η επίλυση των προβλημάτων δεν είναι εύκολη και θα χρειαστεί χρόνος. Η κυβέρνηση και ο λαός θα πρέπει να αλληλοβοηθηθούν για να επιλύσουν τα θέματα”, πρόσθεσε ο Ροχανί. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί “ένας χώρος όπου οι υποστηρικτές της επανάστασης και ο λαός θα μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες της καθημερινότητάς τους”.

Ο Ιρανός πρόεδρος απάντησε επίσης στα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές. “Αυτός ο άνθρωπος στην Αμερική που σήμερα εκφράζει τη συμπάθειά του στον λαό μας ξέχασε ότι πριν από μερικούς μήνες αποκαλούσε τον ιρανικό λαό τρομοκράτες. Αυτός ο άνθρωπος που τάσσεται ολόψυχα κατά του ιρανικού έθνους δεν έχει κανένα δικαίωμα να συμμερίζεται τους Ιρανούς”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters