Συνελήφθη ο CEO της Audi

Συνελήφθη ο CEO της Audi

Η Audi παραδέχθηκε ότι οι κινητήρες της ντίζελ είχαν προσαρμοστεί με μια συσκευή η οποία κρίθηκε παράνομη στις ΗΠΑ.

Τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου της Audi, Ρούπερτ Στάντλερ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της μητρικής Volkswagen.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ο Στάντλερ συνελήφθη σήμερα το πρωί», ανακοίνωσε η εισαγγελία, εξηγώντας ότι εκτίμησε πως υπάρχει κίνδυνος να αποκρύψει στοιχεία σχετικά με το σκάνδαλο «ντίζελγκεϊτ».

«Ο ύποπτος έχει παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή, ο οποίος ζήτησε να τεθεί υπό κράτηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Η Audi επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Στάντλερ χωρίς ωστόσο να κάνει κανένα άλλο σχόλιο.

Η Audi, η πιο κερδοφόρα εταιρεία του ομίλου της Volkswagen, παραδέχθηκε τον Νοέμβριο του 2015 ότι οι 3λιτροι V6 κινητήρες της ντίζελ είχαν προσαρμοστεί με μια συσκευή η οποία κρίθηκε παράνομη στις ΗΠΑ που επέτρεπε στα αυτοκίνητα να ξεπερνούν τα όρια των εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ.

Οι γερμανοί εισαγγελείς έχουν πραγματοποιήσει έρευνες στα δύο μεγαλύτερα εργοστάσια και άλλες εγκαταστάσεις της Audi από τον περσινό Μάρτιο σε σχέση με το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων. Η Audi έχει ανακοινώσει επισήμως από τη δική της πλευρά, ότι συνεργάζεται με την εισαγγελία.

Η Audi ελέγχεται ακόμη για απάτη με παράνομη διαφήμιση σε σχέση με την πώληση τουλάχιστον 210.000 οχημάτων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ από το 2009.

Η Volkswagen έχει δεχθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στη Γερμανία, παραδεχόμενη την ευθύνη της για το σκάνδαλο του παράνομου λογισμικού στους ντιζελοκινητήρες των οχημάτων της. Η καταβολή του προστίμου έβαλε επί της ουσίας τέλος στη διοικητική διαδικασία σε βάρος της Volkswagen, όμως νυν και πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρίας έχουν μπει στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών στη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Γερμανοί εισαγγελείς διεξάγουν έρευνες για απάτη, χειραγώγηση των μετοχών ή αναληθείς διαφημίσεις, σε βάρος υπαλλήλων της Volkswagen και των θυγατρικών της, Audi και Porsche, όπως επίσης και εναντίον στελεχών της Daimler και της εταιρείας οικιακών συσκευών Bosch.

Προσωρινός CEO o Μπραμ Σοτ

Ο Μπραμ Σοτ ορίστηκε ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της Audi, μετά τη σύλληψη του Ρούπερτ Στάντλερ.

Ο Σοτ, μέχρι πρότινος, ήταν μέλος στο εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen, μητρικής εταιρείας της Audi.