CityCrop: Καλλιεργήστε εύκολα τη σαλάτα σας στο σπίτι

CityCrop: Καλλιεργήστε εύκολα τη σαλάτα σας στο σπίτι

O Χρήστος Ραφτογιάννης μιλάει στο Fortune για την πρώτη αυτοματοποιημένη συσκευή καλλιέργειας εσωτερικού χώρου, που είναι ελληνικής «καταγωγής». 

Στο μεγαλύτερο φεστιβάλ καινοτομίας του Ισραήλ και σε ένα από τα σημαντικότερα, διεθνώς, θα συμμετάσχει ο νικητής του διαγωνισμού Start Tel Aviv 2016 στην Ελλάδα, που είναι η εταιρεία «City Crop», με συνιδρυτή τον Χρήστο Ραφτογιάννη. Η City Crop, είναι μια «έξυπνη» συσκευή που συνδέεται με εφαρμογή για smartphones και προσφέρει στους χρήστες της τη δυνατότητα καλλιέργειας φρέσκων λαχανικών και φρούτων στο σπίτι. Τα αποτελέσματα είναι τόσο εντυπωσιακά, που οι εμπνευστές της υπόσχονται πως θα μπορούν οι χρήστες να εξασφαλίσουν ένα μαρούλι την ημέρα και το μέλλον διαγράφεται ακόμα πιο ελπιδοφόρο. Πως επιτυγχάνονται αυτά και τι είναι η φιλοσοφία της «κατ’οίκον γεωπονικής» μας εξηγεί, σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Fortunegreece.com, o Χρήστος Ραφτογιάννης.

F:Πως γεννήθηκε η ιδέα για τη CityCrop;
Οι ανησυχίες που σχετίζονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής, και συγκεκριμένα η έλλειψη εμπιστοσύνης σε ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής -που προκύπτει κατά πολύ από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, τη σπατάλη φρέσκου νερού- η απουσία φρέσκων προϊόντων (από έρευνες προκύπτει ότι ο χρόνος αποθήκευσης των προϊόντων από την ώρα της συγκομιδής έως το καλάθι της νοικοκυράς ποικίλει από μία εβδομάδα έως 11 μήνες!), ακόμα και η αυξανόμενη έλλειψη επαφής με τη φύση μας οδήγησαν από πολύ νωρίς στην έρευνα και την ενασχόληση με τον τομέα της υδροπονικής καλλιέργειας. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα πριν από ενάμιση χρόνο, μαζί με την συνιδρυτή της εταιρίας Ευρυβιάδη Μακρίδη, παρατηρήσαμε ότι οι άνθρωποι που ζουν στις μεγαλουπόλεις –ανάμεσά τους και οι ίδιοι- αναζητούν λύσεις και εναλλακτικές προτάσεις που απαντούν στα παραπάνω ζητήματα. Ταυτόχρονα, οι αυξανόμενες παροχές που προκύπτουν από την καθημερινή πρόοδο της τεχνολογίας, μας ώθησαν να συνδυάσουμε αυτά τα δεδομένα, προχωρώντας στην έρευνα και τελικά στην κατασκευή ενός καταναλωτικού προϊόντος (της συσκευής CityCrop) που δίνει λύση στους ανθρώπους που ζουν στους ρυθμούς των σύγχρονων πόλεων.

F: Τι ακριβώς προσφέρει η συσκευή που έχετε δημιουργήσει;
Η  CityCrop είναι η πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη συσκευή καλλιέργειας εσωτερικού χώρου, που επιτρέπει στο χρήστη να καλλιεργεί φρέσκα και υγιεινά λαχανικά, βότανα, φρούτα, ακόμα και λουλούδια -όλον το χρόνο- ελέγχοντας την πρόοδο της καλλιέργειάς τους μέσω του mobile App της CityCrop.

Η συσκευή CityCrop, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της υδροπονίας, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη –χωρίς να κατέχει ειδικές γεωπονικές γνώσεις- να καλλιεργεί χωρίς φυτοφάρμακα, 3 φορές πιο γρήγορα, με 60% λιγότερο λίπασμα και έως 98% λιγότερη κατανάλωση νερού απ’ό,τι θα χρησιμοποιούσε σε μια συμβατική καλλιέργεια.

Το μέγεθος της μηνιαίας παραγωγής εξαρτάται από το είδος των φυτών που καλλιεργούνται. Ένας μέσος όρος ορίζεται στα 5-7 κιλά ανά μήνα, δηλαδή 200g ανά ημέρα -όσο ζυγίζει ένα μαρούλι για μια ημερήσια σαλάτα! Επειδή υπάρχει σχετική δυσκολία στους καταναλωτές να συνδυάσουν τη «φύση» με την «τεχνολογία», καλούμαστε πολύ συχνά να απαντήσουμε κατά πόσο υγιεινό και ασφαλές είναι οτιδήποτε καλλιεργείται κάτω από τέτοιες συνθήκες. Η απάντησή μας δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία. Υγιεινή και φρέσκια παραγωγή, χωρίς φυτοφάρμακα που μόλις έχεις περισυλλέξει!

Χάρη στο μοντέρνο και πρακτικό της σχεδιασμό τοποθετείται εύκολα σε όλους τους χώρους (από την κουζίνα μέχρι το σαλόνι). Η συσκευή απευθύνεται όχι μόνο σε ιδιώτες, αλλά και επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης, της διαμονής, της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού, ακόμα και της εκπαίδευσης.

F: Η συσκευή, συνδέεται με ένα λογισμικό στο οποίο έχει κανείς πρόσβαση μέσω του smartphone του. Πόσο φιλική προς τον χρήστη είναι η εφαρμογή σας και τι ακριβώς καταγράφει;
Όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, η CityCrop είναι μια ¨Plug & Plant¨ συσκευή! Είναι μια έξυπνη συσκευή γιατί χρησιμοποιώντας την αιχμή της τεχνολογίας, μέσω του mobile App μας, παρέχει στον χρήστη απλοποίηση της καλλιέργειας και πλήρη έλεγχο σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Μόλις η συσκευή συνδεθεί με το wi-fi του χώρου στον οποίο έχει τοποθετηθεί, η διαδικασία της καλλιέργειας ξεκινάει με 3 απλά βήματα: Ο χρήστης, μέσω του mobile App μας, επιλέγει τους σπόρους που θα καλλιεργήσει και τους τοποθετεί στις αντίστοιχες θέσεις μέσα στην εφαρμογή. Στη συνέχεια, τοποθετεί τους σπόρους στις αντίστοιχες θέσεις μέσα στη συσκευή και δίνει την εντολή για να ξεκινήσει η καλλιέργεια.

Η πραγματική καινοτομία της συσκευής CityCrop έγκειται στους προηγμένους αλγόριθμους, οι οποίοι δημιουργούν  το κατάλληλο μικροκλίμα, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη απόδοση για κάθε είδος καλλιέργειας. Με τους κατάλληλους αισθητήρες ελέγχεται η θερμοκρασία, η υγρασία, ο φωτισμός και το pH στο νερό, 24/7. Η εφαρμογή, χάρη στον απλό και εύχρηστο σχεδιασμό της, προσφέρει στον χρήστη μια ευχάριστη και ολοκληρωμένη εμπειρία, και την ίδια στιγμή τον ενημερώνει για ό,τι είναι σημαντικό σε κάθε στάδιο της καλλιέργειάς του. Για παράδειγμα, αν το επίπεδο του νερού στο ντεπόζιτο είναι χαμηλό, ο χρήστης λαμβάνει ειδοποίηση για να το ξαναγεμίσει ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το χρώμα των φύλλων κάποιου φυτού, ο χρήστης στέλνει φωτογραφία και οι ειδικοί της εταιρίας του δίνουν άμεση απάντηση. Και φυσικά, ο χρήστης λαμβάνει ειδοποίηση για το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για συγκομιδή!app-screen01app-screen02

F: Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “κατ’οίκον γεωπονική”;
Η “κατ’οίκον γεωπονική” και συγκεκριμένα η υδροπονία εσωτερικού χώρου θα αποτελέσει την καλλιέργεια του μέλλοντος, αφού ήδη γίνονται διάφορες έρευνες και προσπάθειες ανά τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχετικά προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά κανένα δεν συνδυάζει τις παροχές της συσκευής CityCrop προς τους καταναλωτές.

Όλοι οι λόγοι που περιγράφονται στην πρώτη απάντηση και ουσιαστικά η δική μας ανησυχία και η αμφισβήτηση για τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, οι οποίες πρόκειται να επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο εμάς και τις επόμενες γενιές, αλλά και το ίδιο το περιβάλλον, μας ώθησαν στη δημιουργία αυτού του προϊόντος, η οποία ευθυγραμμίζεται με το όραμά μας. Το όραμα της CityCrop είναι να ωθήσει τον καταναλωτή να αποκτήσει διατροφικές συνήθειες, οι οποίες συμβάλλουν τόσο στην υγεία και τη μακροζωία, όσο και στη σημασία της αξίας του περιβάλλοντος.

F: Στην παρουσίασή σας αναφέρατε πως παγκοσμίως υπάρχουν 800 εκ. αστικοί αγρότες (urban farmers), στην Ελλάδα. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως αυτή η συσκευή θα βρει ανταπόκριση στο εγχώριο κοινό;
Είναι γεγονός ότι 800 εκατομμύρια παγκοσμίως ασχολούνται με την αστική καλλιέργεια. Ο ακριβής αριθμός για την Ελλάδα δεν είναι εξακριβωμένος, αλλά ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι παρ’όλες τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρας μας, το ενδιαφέρον για έναν καλύτερο και υγιέστερο τρόπο ζωής εξακολουθεί να υπάρχει. Βάσει των επισκέψεων στην ιστοσελίδα μας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την εγχώρια αγορά. Παρόλα αυτά, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και του πλούτου επιλογών καλλιέργειας που χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή λεκάνη, και σε σχέση με τα στοιχεία που συλλέγουμε από τις ξένες αγορές (βόρεια Ευρώπη, Αμερική, Ασία), η αγορά στην οποία απευθυνόμαστε δεν είναι άμεσα η εγχώρια. Σίγουρα όμως μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα που επιθυμούμε να χτίσουμε, ώστε να φτάσουμε στον στόχο μας. Δηλαδή στην κατάκτηση της υπόλοιπης Ευρώπης και γιατί όχι του κόσμου!

Prototype

F: Αναφέρατε επίσης, πως μέσω του CityCrop, θα μπορεί κανείς να εξασφαλίζει ένα μαρούλι την ημέρα. Πως ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα και ποια άλλα λαχανικά θα μπορούσε να καλλιεργεί κανείς;
Είναι γεγονός ότι τα αποτελέσματα που δίνει η συσκευή CityCrop είναι εντυπωσιακά. Παρόλα αυτά δεν είμαστε μια εταιρία η οποία διατείνεται ότι ανακάλυψε τον τροχό. Χρησιμοποιούμε έξυπνα τα δεδομένα, τη γνώση και την έρευνα ώστε να δώσουμε ένα αποτέλεσμα που απαντάει σε συγκεκριμένες ανάγκες. Χρησιμοποιώντας ως μέθοδο καλλιέργειας την υδροπονία, αναπτύσσουμε τους κατάλληλους αλγόριθμους και τις ειδικές φόρμουλες των θρεπτικών συστατικών συνδυαστικά, ώστε να δημιουργούμε το κατάλληλο μικροκλίμα που απαιτείται για τη μέγιστη απόδοση της εκάστοτε καλλιέργειας. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μέσα από μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών (μαρούλι, σπανάκι, ρόκα), βοτάνων (βασιλικός, δυόσμος, ρίγανη), micro-greens (οι λεγόμενες φύτρες), μικρών φρούτων (φράουλες, τοματίνια), ακόμα και βρώσιμων λουλουδιών (καλέντουλα, ροδοπέταλα, κ.ά.)!

Πως θα περιγράφατε γενικά τη συμμετοχή σας στον διαγωνισμό μέχρι τώρα;
Άκρως ενδιαφέρουσα, αφού είχαμε να ανταγωνιστούμε πλήθος συμμετοχών από διάφορους τομείς της επιχειρηματικότητας με στόχο την ανάδειξη του μοναδικού νικητή. Ως νικήτρια εταιρία ανάμεσα στις οκτώ φιναλίστ, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετέχουμε στο Start Tel Aviv, το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας Ισραήλ-Ελλάδας στην καινοτομία.

Ποια στοιχεία της δικής σας πρότασης θεωρείτε ότι σας έδωσαν το “ανταγωνιστικό πλεονέκτημα” σε σχέση με τις άλλες ιδέες και σας ανέδειξαν νικητές;
Καταρχάς, η συσκευή CityCrop είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο αλληλεπιδρά με τον χρήστη. Ως τέτοιο προϊόν, συγκεντρώνει μεγάλη προσοχή από διαφορετικές και ενδιαφέρουσες ομάδες καταναλωτών γιατί συνδυάζει το πάντα καίριο ζήτημα της διατροφής με αυτό των νέων τεχνολογικών εφαρμογών. Παράλληλα, το Ισραήλ είναι μια χώρα που ελκύει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα του agribusiness και της καινοτομίας γενικότερα. Προσθέτοντας σε αυτά όλα τα πρακτικά πλεονεκτήματα της συσκευής, θεωρούμε ότι ως εταιρία συγκεντρώσαμε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, οι οποίες μας ανέδειξαν και νικητές.

F: Ποιες προσθήκες/αλλαγές σκέφτεστε να υλοποιήσετε ώστε να είστε έτοιμοι για το Tel Aviv;
Ανεξαρτήτως της συμμετοχής μας στο φεστιβάλ του Tel Aviv το Σεπτέμβριο, μέσα στο επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να εκπληρώνουμε τους στόχους που αφορούν τόσο στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού μας σχεδίου, όσο και στην έρευνα και ανάπτυξη του προϊόντος μας. Οι στόχοι αυτοί θα μας οδηγήσουν ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του σκοπού μας, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να παραδώσουμε ένα προϊόν που θα κερδίσει μια θέση όχι μόνο στην αγορά αλλά και στην καρδιά των καταναλωτών.

Δείτε το αφιέρωμα του Fortune στο Start Tel Aviv ΕΔΩ