Συνέντευξη για δουλειά: Έτσι θα απαντήσετε στο ερώτημα «Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας;»

Συνέντευξη για δουλειά: Έτσι θα απαντήσετε στο ερώτημα «Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας;»

Παρότι η ερώτηση συνηθίζεται να τίθεται σε συνεντεύξεις για νέα εργασιακή θέση, εξακολουθεί να πιάνει τους υποψηφίους απροετοίμαστους.

της Anne Fisher

Εάν κάνετε συνέντευξη για μια νέα δουλειά ή συναντιέστε με τους υπεύθυνους προσλήψεων ή απλώς προσπαθείτε να μεταπηδήσετε σε κάποιο άλλο τμήμα της εταιρείας όπου εργάζεστε τώρα, είναι πιθανό ότι κάποιος θα σας ζητήσει να μιλήσετε για τις αδυναμίες σας.

Το περίεργο είναι ότι αν και το ερώτημα «Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας;», εμφανίζεται σε συνεντεύξεις εδώ και πολλά χρόνια, εξακολουθεί να πιάνει τους ανθρώπους απροετοίμαστους. Κανείς δεν είναι τέλειος, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του γραφείου. Και το να περιγράψουμε τα λάθη μας δεν είναι κάτι ευχάριστο, ειδικά σε ένα περιβάλλον που συχνά είναι αρκετά αγχωτικό.

Ωστόσο, εάν υποθέσουμε ότι το ερώτημα αυτό θα προκύψει στη συνέντευξη, το να σκεφτείτε μια καλή απάντηση από πριν μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο να ικανοποιήσετε τον συνομιλητή σας αλλά και να μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Πρώτον, βοηθάει στην κατανόηση του γιατί ακριβώς το ερώτημα είναι τόσο κοινό. «Είναι πιθανό να οφείλεται σε δύο λόγους», λέει ο David Burkus, ο οποίος διδάσκει ηγεσία και καινοτομία στο Πανεπιστήμιο Oral Roberts και έχει γράψει τρία βιβλία για τη διαχείριση καριέρας. «Καταρχήν, προσπαθούν να αποκτήσουν μια αίσθηση για το επίπεδο αυτογνωσίας σας. Ξέρετε τον εαυτό σας αρκετά καλά για να αναγνωρίσετε τις δικές σας ελλείψεις;».

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ίσως σας ζητήσουν να απαντήσετε σ’ αυτό το ερώτημα, λέει ο Burkus, είναι ότι αν ο διευθυντής προσλήψεων ηγείται μιας ομάδας, «θα προσπαθήσει να δει πώς θα ταιριάζατε με το ήδη υπάρχον προσωπικό». Αυτό σημαίνει ότι «είναι εντάξει να έχουμε κάποιες αδυναμίες αν τα περισσότερα μέλη της υπάρχουσας ομάδας είναι δυνατά στον τομέα αυτό. Όμως, μια σχετικά μικρή αδυναμία μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για εσάς, αν όλοι οι άλλοι στην ομάδα είναι κι αυτοί αδύναμοι στο συγκεκριμένο σκέλος».

Έτσι, η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα «Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας;» είναι μια ειλικρινής απόπειρα να περιγράψετε εν συντομία κάτι με το οποίο έχετε δυσκολευτεί, και στη συνέχεια να πείτε πώς έχετε προσπαθήσει να βελτιωθείτε.

Ίσως στο παρελθόν τα μάτια των ανθρώπων να χαζεύανε το άπειρο κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεών σας, αλλά τώρα μπορεί ύστερα από πρόβες και κατάλληλη καθοδήγηση να έχετε γίνει ικανότατος στις παρουσιάσεις. Ή μπορεί να μην είχατε μια σταθερή αντίληψη για τα οικονομικά της επιχείρησής σας, και γι’ αυτό να κάνατε ένα-δυο μαθήματα λογιστικής.

Το θέμα είναι να δείξετε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτοσυνειδησίας, λέει ο Burkus, δείχνοντας ότι «γνωρίζετε πού μπορείτε να προσθέσετε αξία και πού πρέπει να βελτιωθείτε».

Δείτε ακόμη: Αυτό το «τρικ» στο LinkedIn θα σας βοηθήσει να βρείτε εργασία