Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς παραιτήσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς παραιτήσεις
Ο πρόεδρος τη ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στους δημοσιογράφους στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατ. Αττική, Τρίτη 31 Ιουλίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να ανατεθεί η διερεύνηση των ευθυνών για τις πυρκαγιές σε ειδικό εφέτη ανακριτή, τονίζοντας ότι «οι ευθύνες θα αποδοθούν».

Οι Έλληνες ζητούν να γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην ξαναδούμε ποτέ τέτοια τραγωδία, δήλωσε ο πρόεδρος της Νεάς Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ενώ τόνισε πως «οι ευθύνες θα αποδοθούν, μην έχετε αμφιβολία». Υπογράμμισε, δε, πως αδυνατεί να αντιληφθεί τι σημαίνει πολιτική ευθύνη, χωρίς ούτε μία παραίτηση.

«Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξη. Αλλιώς εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες, όπως το σόου του πρωθυπουργού το βράδυ της μαύρης Δευτέρας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις πυρκαγιές.

«Τα πρόσωπα αυτής της τραγωδίας καθρεφτίζονται στους δικούς μας ανθρώπους. Δεν ησυχάζουμε. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι ευθύνες να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν» επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με αφορμή τις σημερινές καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας, Ευάγγελου Μπουρνούς, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρέπει να γίνει διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, σε εφέτη, εισαγγελέα και ειδικό εφέτη ανακριτή. Όπως είπε, η έρευνα της Δικαιοσύνης θα ήθελε να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο-τριών μηνών.

Μιλώντας για την ενημέρωση του πρωθυπουργού μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες το βράδυ της τραγωδίας, τον κατηγόρησε για προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης «όταν όλοι ξέραμε ότι υπάρχουν νεκροί». «Οι πολίτες δεν χρεώνουν μόνο ανικανότητα, αλλά πρωτοφανή κυνισμό και θράσος» πρόσθεσε, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης υποστήριξε πως είτε κάποιοι ενώ γνώριζαν δεν ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για την ύπαρξη νεκρών, είτε «το γνώριζαν και έπαιζαν όλοι θέατρο».

Ερωτηθείς για το θέμα της άναρχης δόμησης και των αυθαιρέτων και αν θα πρέπει να κατεδαφιστούν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι έχει μιλήσει για κατεδαφίσεις ειδικά για κτίσματα σε εκτάσεις που έχουν κριθεί αναδασωτέες, σε ρέματα ή στον αιγιαλό. «Ναι, βεβαίως να κατεδαφιστούν» απάντησε, τονίζοντας πάντως πως ο νόμος 4178 της κυβέρνησης Σαμαρά, που έθετε ένα πλαίσιο τακτοποίησης, ήταν σωστός. «Ασκούν κριτική οι ίδιοι που προχώρησαν σε ακόμη πιο γενναιόδωρες ρυθμίσεις» συμπλήρωσε και έδειξε σχετικό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών. «Ο κ. Σπίρτζης σήμερα κόπτεται και τότε έδινε εντολές. Ας σταματήσουμε το παιχνίδι της υποκρισίας. Έχει και η σημερινή κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες. Κάποτε ο κ. Τσίπρας ήταν μικρός και ανεύθυνος. Σήμερα είναι καταστροφικός και κυνικός», επισήμανε.

Μιλώντας για το δικό του σχέδιο όσον αφορά την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η θέση του γγ Πολιτικής Προστασίας πρέπει να είναι μονοπρόσωπο όργανο, που θα έχει την απόλυτη ευθύνη του συντονισμού σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, πάνω από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Ακόμη, υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να γίνονται ασκήσεις πολιτικής προστασίας, να υπάρχει καλύτερος συντονισμός Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας και να αξιοποιηθεί περισσότερο η σύγχρονη τεχνολογία.

Επιπλέον, είπε πως είναι αναγκαία μία ανάλυση της επικινδυνότητας των περιοχών, καθώς υπάρχουν κι άλλες με τα χαρακτηριστικά που είχε το Μάτι.

«Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου από το 2007 να μιλάω για την ανάγκη εκπόνησης ειδικού σχεδίου προστασίας των περιαστικών δασών στην Αττική» πρόσθεσε, για να παρατηρήσει ότι είναι σημαντική η πρόληψη και η ενημέρωση. Επ’ αυτού αναφέρθηκε στον αριθμό 112 που δεν έχει δουλέψει και ρώτησε γιατί δεν βγήκε κάποιος στην τηλεόραση να δώσει οδηγία στους πολίτες να φύγουν από τα σπίτια τους φορώντας κάτι βρεγμένο.

Σε ερώτηση για τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης στις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε πως έγιναν λάθη. «Αλλά μη συγκρίνουμε ανόμοια. Η φωτιά το 2007 ήταν 100 φορές μεγαλύτερη» ανέφερε και υπενθύμισε ότι και ως βουλευτής της ΝΔ είχε ασκήσει και με αρθρογραφία κριτική στην τότε κυβέρνηση. «Εγώ την ευθύνη για λογαριασμό της παράταξής μου την έχω αναλάβει. Δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής ευθύνης για την τότε κυβέρνηση γιατί ήδη είχε παραιτηθεί και η χώρα όδευε σε εκλογές» σημείωσε.

Για το σήμα του Λιμενικού σχετικά με την ύπαρξη νεκρού από τις 19:08 εκείνο το βράδυ, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως επιβεβαιώνει ότι «όλοι γνώριζαν σε αυτήν τη θλιβερή σύσκεψη ότι υπήρχαν θύματα».

Σχετικά με τις δυνατότητες εκκένωσης της περιοχής και αν θα είχε ως μόνο αποτέλεσμα να είναι μικρότερος ο αριθμός των θύματων, είπε ότι δεν συμβιβάζεται με τη λογική των λιγότερων νεκρών. «Δεν έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα στην τραγωδία» συμπλήρωσε, ενώ μίλησε και για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, χθες, στις πληγείσες περιοχές. «Ας βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματά τους για την απουσία του πρωθυπουργού επτά ημέρες και τον τρόπο της επίσκεψής του. Το πώς ο καθένας βιώνει τον ρόλο του κοντά στους πολίτες είναι βαθιά προσωπικό. Μπορώ να δεχθώ την ανικανότητα. Δεν είδα, όμως, σε κανένα πρόσωπο εμπλεκομένων τη συντριβή. Δεν ειπώθηκε ένα συγνώμη. Λες και ήταν σε άλλο κόσμο κυνισμού και αλαζονείας», τόνισε.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι τις ποινικές ευθύνες τις αποδίδει η Δικαιοσύνη, ενώ όταν ρωτήθηκε για όσα ακούστηκαν περί σχεδίου εμπρησμού απάντησε: «Μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών μπαίνουν από εμπρησμό. Συνήθως, έχουν να κάνουν με οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή».

Όπως παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμη και τώρα πρέπει να κάνουμε κάτι σε περιαστικές περιοχές υψηλού κινδύνου όπως η Πεντέλη, η Πάρνηθα, το Τατόι και ο Υμηττός. «Ελπίζω, τουλάχιστον, αυτό το μήνυμα οι αρμόδιοι να το πήραν» υπογράμμισε.