Συνεργασία Δημόκριτου – GlaxoSmithΚline για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων

Συνεργασία Δημόκριτου – GlaxoSmithΚline για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων
Photo:

Στόχος η ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων στη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών. 

Ο «Δημόκριτος» και η φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithΚline (GSK) υπέγραψαν συμφωνητικό στρατηγικής συνεργασίας, με σκοπό την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και την ανάπτυξη φαρμακευτικών ουσιών για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων σοβαρών ανθρώπινων ασθενειών.

Το συμφωνητικό βασίζεται σε προηγηθείσα συνεργασία των ερευνητών του «Δημόκριτου» με την GSK, που οδήγησε στην ανακάλυψη πολλά υποσχόμενων χημικών ουσιών, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για καινοτόμες προσεγγίσεις στη θεραπεία του καρκίνου.

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί παράλληλα στο «Δημόκριτο» (από ερευνητική ομάδα της οποίας ηγείται ο Δρ. Ευστράτιος Στρατίκος) και στη GSK, στο πλαίσιο του προγράμματος “Discovery Partnerships with Academia” (DPAc), που συνδυάζει τις δεξιότητες της εταιρείας με αυτές επίλεκτων ερευνητικών ομάδων από όλο τον κόσμο. Στόχος είναι η πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων.

Ο Δρ. Γιώργος Νούνεσης, διευθυντής και πρόεδρος του «Δημόκριτου», επισήμανε ότι «αυτή η στρατηγική συνεργασία με μια εταιρία που είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ανακάλυψη φαρμάκων, καταδεικνύει τη δυναμική αλλά και το βάθος της έρευνας που διεξάγεται στο Δημόκριτο. Αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία για να μεταφράσουμε τη γνώση που αποκτήθηκε μετά από πολλά χρόνια βασικής έρευνας, σε πιθανά φαρμακευτικά προϊόντα που θα βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Είμαστε ενθουσιασμένοι που επιλεχθήκαμε από τη GSK ως ένας από τους λίγους συνεργάτες του προγράμματος DPAc σε όλο το κόσμο».