Συνεργασία IBM-Nvidia για νέα τσιπ στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση

Συνεργασία IBM-Nvidia για νέα τσιπ στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση
YORKTOWN HEIGHTS, NEW YORK––IBM has created a computer, called Watson, that will play against the best Jeopardy contestants for three nights, Feb. 14, 15, and 16. The host of Jeopardy, Alex Trebek, rehearses for the upcoming show. (Photo by Carolyn Cole/Los Angeles Times via Getty Images)

Η μάχη μεταξύ των κατασκευαστών τσιπ για την κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση καλά κρατεί.

του Aaron Pressman

Η μάχη μεταξύ των κατασκευαστών τσιπ για την κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση καλά κρατεί, καθώς η IBM ανακοίνωσε τον τελευταίο της μικροεπεξεργαστή που στοχεύει σε αυτή την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.

Η νέα σειρά τσιπ Power9 για διακομιστές χαρακτηρίζεται από ταχύτερες συνδέσεις που στόχο έχουν να βοηθήσουν τους επεξεργαστές να συνεργαστούν στενά με τα τσιπ επεξεργασίας γραφικών της Nvidia.

Η IBM περιλαμβάνει τη δεύτερη γενιά τεχνολογίας NVLink της Nvidia και μια σύνδεση γνωστή ως PCI-Express 4.0. Η χρήση της τεχνολογίας NVLink οδηγεί σε ένα σύστημα που είναι σχεδόν 10 φορές ταχύτερο ως προς τη μεταφορά δεδομένων σε σχέση με ένα σύστημα βασισμένο στην Intel.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η IBM, αν και δεν παραθέτει αποτελέσματα δοκιμών τρίτων μερών για να υποστηρίξει το συγκεκριμένο εύρημα.

«Μπορούμε να σηκώσουμε ολόκληρη τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και να τη φορτώσουμε στο τσιπ σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα – τρομερό εύρος ζώνης» είπε ο Bob Picciano, αντιπρόεδρος γνωστικών συστημάτων της IBM.

Η IBM, η Intel, η Advanced Micro Devices και άλλοι κατασκευαστές τσιπ σπεύδουν να προσφέρουν ολοένα και ταχύτερα τσιπ που μπορούν να διαχειριστούν τα τεράστια σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. Στις σχετικές εφαρμογές περιλαμβάνεται η αναγνώριση εικόνας και φωνής, και η πρόληψη απάτης στις πιστωτικές κάρτες.

Η δαπάνη για μικροϋπολογιστές διακομιστών προσανατολισμένους προς την τεχνητή νοημοσύνη θα εκτοξευθεί από τα 500 εκατομμύρια δολάρια, πέρυσι, στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με αναλυτές της Bernstein Research.

Ανταγωνιζόμενη τις IBM και Nvidia, η AMD προωθεί συνδυασμούς του πιο πρόσφατου διακομιστή Epyc και των τσιπ γραφικών για καθήκοντα τεχνητής νοημοσύνης Vega.

Και η Intel θέλει να συνδυάσει τους τσιπ διακομιστών Xeon με προϊόντα από δύο εταιρείες που εξαγόρασε πρόσφατα, τις Altera και Nervana Systems.

Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι τα τσιπ γραφικών της Nvidia είναι τα πιο δημοφιλή μεταξύ των ερευνητών τεχνητής νοημοσύνης, με ελκυστικές αποδόσεις και μια ευρεία επιλογή λογισμικού.

Η IBM δηλώνει ότι έχει αποκλειστική συμφωνία με την Nvidia για να «τρέχει» την τεχνολογία NVLink της Nvidia. Παράλληλα, η IBM συνεργάζεται με τη Google για την κατασκευή ενός νέου υπερ-υπολογιστή με την επωνυμία Summit, που περιλαμβάνει τσιπ Power9 και Nvidia, για το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, ο οποίος θα μπορούσε να αναδειχθεί στον ταχύτερο του κόσμου.

«Σύμφωνα με τη National Laboratories, θα πρόκειται για τον ισχυρότερο υπερ-υπολογιστή στον κόσμο όταν συναρμολογηθεί και ολοκληρωθεί του χρόνου» είπε ο Picciano της IBM.