Συγγνώμη, μπορώ να κοιμηθώ λίγο (στο γραφείο);

Συγγνώμη, μπορώ να κοιμηθώ λίγο (στο γραφείο);

Πώς ένας γρήγορος ύπνος συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας (και οι καλοί ηγέτες το ξέρουν).

Ίσως μια απ’ τις πιο κλισέ εικόνες που μας έχουν «στοιχειώσει» είναι εκείνες με τα παιδάκια που αποκοιμούνται πάνω στα θρανία. Τα παιδάκια αυτά μεγάλωσαν και άρχισαν να κοιμούνται στα γραφεία της δουλειάς τους. Γιατί; Η γρήγορη απάντηση είναι: επειδή είναι τεμπέληδες.

Η εικόνα ενός εργαζόμενου που έχει αποκοιμηθεί πάνω στο πληκτρολόγιο του, δεν είναι απλά δείγμα έλλειψης επαγγελματισμού  αλλά ακόμα και λόγος απόλυσης.

Στη σημερινή όμως κοινωνία που γεμίζει τους εργαζόμενους με άγχους και τους κάνει να ξεκουράζονται όλο και λιγότερο, η δυνατότητα να κοιμηθεί κάποιος λίγο στο γραφείο είναι πλέον δείγμα μια καινοτόμου εταιρείας που ενδιαφέρεται πραγματικά για τη παραγωγικότητα των εργαζομένων και την απόδοση τους.

Ένας ξεκούραστος εργαζόμενος άλλωστε, είναι ένας παραγωγικός εργαζόμενος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που όλο και περισσότερες εταιρείες επιτρέπουν στους εργαζόμενους να… κλείσουν για λίγο τα μάτια τους, αν αυτό τους βοηθήσει να «γεμίσουν» ξανά τις μπαταρίες τους. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Το 29% των εργαζομένων στις ΗΠΑ αναφέρουν πώς έχουν αποκοιμηθεί ή τους έχει πιάσει υπνηλία στο χώρο εργασίας. Η έλλειψη ύπνου, άλλωστε, κοστίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες 63 δισ δολάρια ετησίως σε απώλειες παραγωγικότητας. Όμως, ένας γρήγορος ύπνος (έστω και για 20 λεπτά) μπορεί να ενισχύσει την εγρήγορση και τη βελτίωση των επιδόσεων- σημαντικά στοιχεία για κάθε εταιρεία.

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με πολλά αρνητικά, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη, προβλήματα μνήμης και άλλα.

Οι πρώτες εταιρείες που δημιούργησαν «δωμάτια ύπνου» είναι πραγματικότητα. Uber, Google, Zappos, Ben & Jerry’s και PwC είναι μόνο μερικές εταιρείες που έχουν δημιουργήσει ειδικούς χώρους ώστε να ξεκουράζονται οι εργαζόμενοι όποτε το επιθυμούν.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι σωστοί εργοδότες λαμβάνοντας υπόψιν τα υπέρ του ύπνου στην εργασία, έχουν επιτρέψει στους εργαζόμενους να παίρνουν έναν υπνάκο όταν νιώθουν πως το έχουν ανάγκη.  Τι τους έχει οδηγήσει ώστε να υιοθετήσουν τέτοιες πολιτικές.

Δεν ξεκουράζονται αρκετά στο σπίτι

Σύμφωνα με την έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου, σχεδόν οι μισοί απ’ τους εργαζόμενους στην Αμερική δηλώνουν πως ο ανεπαρκής ύπνος εξαιτίας διάφορων παραγόντων, επηρεάζει άμεσα την απόδοση τους στη δουλειά αλλά και στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου ημερησίως ώστε να έχουν την απαραίτητη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν αυτό δε γίνεται, τότε ένα power μπορεί να καλύψει λίγο απ’ τον χαμένο ύπνο και να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων.

Με την υποστήριξη της επιστήμης

Αρκετά επιστημονικά άρθρα που έχουν γραφτεί τονίζουν τη σημασία που έχει ο ύπνος ως ένα εργαλείο αύξησης της απόδοσης των εργαζομένων. Μελέτες έχουν δείξει πως ένας γρήγορος ύπνος μπορεί να ενισχύσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, τη συγκέντρωση, τη δημιουργικότητα, ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο αρρώστιας.

Ο ύπνος είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση αρνητικών συναισθημάτων  και συμβάλει άμεσα στη παραγωγικότητα με διάφορους τρόπους.

Αρχικά, βελτιώνει την εγρήγορση του σώματος και του μυαλού. Ένας σύντομος ύπνος μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και την εγρήγορση, με αποτέλεσμα 30% λιγότερα λάθη στη δουλειά που απαιτούν πολύ συγκέντρωση (Department of Veterans Affairs Hospital).

Εκτός απ’ τη παραγωγικότητα, ο ύπνος ενισχύει επίσης την ευημερία. Ένας ευτυχισμένος εργαζόμενος είναι πιο παραγωγικός και η ευτυχία αυτή εξαρτάται άμεσα απ’ το πόσο ξεκούραστος είναι. Μια μελέτη από το Τμήμα Επιστημών Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα δείχνει ότι ο ύπνος μπορεί να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή του υπαλλήλου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, μειώνοντας παράλληλα αισθητά το αίσθημα της κόπωσης και το άγχος.

Επιπλέον, μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ. Αυτό δεν μπορεί παρά να ωφελήσει τους εργαζόμενους με τα καθήκοντά τους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα  τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας όταν πρόκειται για την εκμάθηση νέων πραγμάτων.

Τέλος, μη ξεχνάτε πως οι χαρούμενοι εργαζόμενοι  οδηγούν σε χαρούμε νους πελάτες.