Σύνοδος Κορυφής: Ένας απολογισμός μετά από απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις

Σύνοδος Κορυφής: Ένας απολογισμός μετά από απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις
epa05934770 A general view prior to the start of a special European summit in Brussels, Belgium, 29 April 2017. The special European Council meeting of the 27 remaining member countries is expected to discuss and adopt the guidelines for the negotiations with the United Kingdom following their so-called 'Brexit' referendum and triggering the Article 50 in March to leave the European Union. EPA/VIRGINIA MAYO / POOL

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενόψει της συνόδου των 28.

 

Με έκδηλη ακόμα την ικανοποίηση από τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη ως ένδειξη της αποδυνάμωσης της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, συνέρχονται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι 28 αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ. «Το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα συνεδριάσουμε είναι διαφορετικό από αυτό των προηγούμενων μηνών, οπότε οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις βρίσκονταν σε άνοδο. Οι τρέχουσες εξελίξεις στην ήπειρο φαίνεται ότι δείχνουν πως σιγά- σιγά γυρίζουμε σελίδα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρόσκλησή του στους «28» για τη Σύνοδο Κορυφής -η οποία θα είναι η πρώτη του Εμανουέλ Μακρόν-, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Είμαστε μάρτυρες της επιστροφής της ΕΕ ως λύσης και όχι ως προβλήματος», υπογραμμίζει ο Τουσκ, συμπληρώνοντας, ωστόσο πως «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Ειδικότερα, η αυριανή, τελευταία Σύνοδος Κορυφής πριν από το καλοκαίρι πραγματοποιείται με φόντο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit αυτήν την εβδομάδα αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή, όπως είναι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Οι «28» αναμένεται να συμπεριλάβουν στα συμπεράσματα μια σαφή δέσμευση για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν με άλλους εταίρους, όπως είναι οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι αναμένεται αύριο κατά τη διάρκεια του δείπνου να τοποθετηθεί σχετικά με το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, η Τ. Μέι ενδέχεται να παρουσιάσει και τη διαπραγματευτική θέση της σε ό,τι αφορά την πρώτη προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων, που δεν είναι άλλη από τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στις δύο πλευρές της Μάγχης. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι «27» ομόλογοί της για ακόμα μία φορά δεν σκοπεύουν να μπουν σε διάλογο μαζί της, παραπέμποντας την όποια επί της ουσίας συζήτηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχει οριστεί. Ως εκ τούτου, μόλις ολοκληρώσει η Τ. Μέι την ενημέρωσή της, θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και οι «27» θα ανταλλάξουν απόψεις με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. Επίσης αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της μεταφοράς σε άλλες χώρες των ευρωπαϊκών οργανισμών που έχουν έδρα την Αγγλία και να ληφθούν αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επιλογής των χωρών αυτών.

Νωρίτερα, ως πρώτο θέμα της Συνόδου θα συζητηθεί το ζήτημα της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής, δηλαδή αφενός οι τρόποι ενίσχυσης των εθνικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και αποφάσεις για την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου στο επίκεντρο θα βρεθούν η οικονομία (παρουσία του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι), με αιχμή το διεθνές εμπόριο και το μεταναστευτικό. Στο πρώτο ζήτημα, η ΕΕ αναμένεται να δηλώσει και πάλι την προσήλωσή της στο ελεύθερο εμπόριο και την εναντίωσή της στον προστατευτισμό, αλλά και την πρόθεσή της να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, αξιωματούχος της ΕΕ παραδεχόταν πως απόσταση χωρίζει τα κράτη-μέλη κυρίως αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, ωστόσο, θα γίνουν προσπάθειες να εστιάσουν τα φετινά συμπεράσματα στα σημεία σύγκλισης.