Συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ο στόχος της Ελλάδας

Συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ο στόχος της Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των επαφών με τους θεσμούς – «Αγκάθι» οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. 

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των επαφών των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο της δ’ αξιολόγησης και όπως δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «ήταν μια επιτυχημένη αποστολή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τις επαφές τέθηκε το χρονοδιάγραμμα και έως επανέλθουν τα κλιμάκια (σ.σ. μετά το Πάσχα) θα συζητούνται δι΄αλληλογραφίας τα εμπόδια και οι δυσκολίες που υπάρχουν, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι τεχνικής φύσης. Εάν φανούν πολιτικές δυσκολίες, συμπλήρωσε ο συγκεκριμένος παράγοντας, θα φανούν τότε.

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δ’ αξιολόγηση και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία (ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, χρέος και είδος εποπτείας μετά το μνημόνιο) στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Αναφορικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να τις θεσπίσει τον Μάρτιο, ενώ μεταξύ των υπολοίπων με τεχνικές δυσκολίες περιλαμβάνονται η αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η στελέχωση και λειτουργία του ΣΔΟΕ των εισαγγελέων κ.ά.

Ερωτηθείς για το πότε το ΔΝΤ ενδέχεται να ζητήσει την υλοποίηση κατά ένα έτος νωρίτερα τη μείωση του αφορολόγητου, δήλωσε πως θα αναμένει τα στοιχεία του α’ τριμήνου για το ΑΕΠ, που θα δημοσιοποιηθούν τον Μάιο.

Στον αέρα βρίσκονται οι νέες αντικειμενικές αξίες

Ο χρόνος είναι ελάχιστος και η άσκηση δύσκολη. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι έτοιμες.

Όμως ένα μήνα πριν την λήξη της προθεσμίας και οι δυο πλευρές διαπιστώνουν ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών – ακόμη και μετά τον διορισμό των εκτιμητών ακινήτων που θα εισηγηθούν τις νέες 10.000 τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα- παραμένει το πιο δύσκολο τεχνικά θέμα.

Το ζήτημα βρέθηκε χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον με ανώτερο αξιωματούχο να δηλώνει ότι «ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς θα προχωρήσει πιο γρήγορα». Το υπουργείο Οικονομικών βλέπει ότι δύσκολα θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Οι εκτιμητές ακινήτων τα έχουν βρει σκούρα. Η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι πολλή και δύσκολη. Ειδικά για όσους ανέλαβαν να δώσουν νέες τιμές για 100 ή ακόμη και περισσότερες ζώνες. Εκτιμάται ότι δύσκολα θα προλάβουν να έχουν έτοιμες τις εισηγήσεις τους με τις νέες τιμές μέχρι τις 15 Μαρτίου (σ.σ. τότε λήγει η διορία των 20 ημερολογιακών ημερών που έχουν στην διάθεσή τους).

Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που οι εκτιμητές προλάβουν να εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει στη συνέχεια να συγκρίνουν τις τιμές που θα προτείνουν οι εκτιμητές με τις τιμές που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων. Αν υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των τιμών θα αναλάβει να δώσει λύση η τριμελής Δευτεροβάθμια Επιτροπή η οποία ακόμα δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί ενώ σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.