Συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Μέρκελ ζητά ο Σουλτς

Συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Μέρκελ ζητά ο Σουλτς
epa03624132 German Federal Chancellor Angela Merkel chats with European Parliament President, German, Martin Schulz during European Council meeting at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 14 March 2013. The Council will discuss the economic situation and outlook, as well as foreign affairs, including the EU's relations with Russia and the conflicts in Syria and Mali. EPA/OLIVIER HOSLET

Ο αρχηγός του SPD Σουλτς συνιστά την έναρξη συνομιλιών με την Μέρκελ για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο αρχηγός του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς συνέστησε να αρχίσει το κόμμα του διερευνητικές συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Άγγελα Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωσε σήμερα πηγή στο SPD.

Η ηγεσία του SPD συνεδριάζει σήμερα το πρωί για να συζητήσει την πρόσκληση από τους συντηρητικούς της Μέρκελ να αρχίσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού και ο Σουλτς αναμένεται να δώσει μια απάντηση νωρίς το απόγευμα.

Εξάλλου ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου και αντιπρόεδρος του SPD Όλαφ Σολτς υπογράμμισε πως η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση ικανή να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωση που θεωρήθηκε η σαφέστερη ένδειξη μέχρι εκείνη τη στιγμή πως το κόμμα σκοπεύει να αρχίσει συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Μέρκελ.

Σε συνέντευξή του αργά χθες το βράδυ, ο Σολτς δήλωσε πως η Γερμανία έχει ευθύνη έναντι της Ευρώπης να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση και κάλεσε τους συναδέλφους του να μην δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις θέτοντας κόκκινες γραμμές οι οποίες δεν βοηθούν.

«Η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση επειδή είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Σολτς στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NDR.

Παρόλο που το SPD πρέπει να προωθήσει δικά του θέματα όπως η απασχόληση και η παιδεία, θα πρέπει να αποφύγει να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις θέτοντας κόκκινες γραμμές, τόνισε ο Σολτς.

«Δεν μου αρέσουν οι κόκκινες γραμμές: σημαίνουν πως, αντί να μιλάει ο ένας με τον άλλον, στέλνει απλώς ο ένας στον άλλο μηνύματα. Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση», δήλωσε.