Σύντομα περισσότερες διαφημίσεις στο Twitter

Σύντομα περισσότερες διαφημίσεις στο Twitter
Photo:

Λοιπόν, μικρό πουλάκι που τιτιβίζεις: ώρα να δείξεις στο χρηματιστήριο ότι μπορείς να βγάλεις χρήματα.

Το Facebook και το LinkedIn έχουν αποδείξει ότι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι μια βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα. Όμως το απλοϊκό «μικρο-blogging» του Twitter θέτει μεγαλύτερα ερωτηματικά σε σχέση με τις άλλες εφαρμογές.

Οι διαφημίσεις στο Twitter δεν ενοχλούν σύμφωνα με τα διαδικτυακά πρότυπα, και δεν είναι σαφές πόσο επιτυχημένη είναι η στρατηγική της εταιρείας. Επειδή η δημόσια προσφορά μετοχών έγινε εμπιστευτικά, ο υπόλοιπος κόσμος δε θα γνωρίζει την απάντηση για κάποιο χρονικό διάστημα. Η ερευνητική εταιρεία eMarketer υπολογίζει ότι τα έσοδα από τις διαφημίσεις του Twitter θα διπλασιαστούν φέτος σχεδόν στα 583 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά είναι σίγουρο ότι άσχετα από το πόσο επιτυχημένη είναι η διαφημιστική πολιτική της εταιρείας μέχρι σήμερα, η διαφήμιση θα αυξηθεί μόλις γίνει η δημόσια προσφορά μετοχών και οι επενδυτές αρχίσουν να απαιτούν ανάπτυξη.

Το τρέχον μοντέλο. Όπως πολλές νεοσύστατες διαδικτυακές εταιρείες, π.χ. Facebook, το επιχειρηματικό πλάνο του Twitter έχει σε κεντρική θέση τις διαφημίσεις. Αντί να έχει στην κεντρική του σελίδα διαφημίσεις, το Twitter φιλοξενεί χρηματοδοτούμενο περιεχόμενο το οποίο εμφανίζεται στις αναρτήσεις κάθε χρήστη. ΟΙ διαφημίσεις επισημαίνονται με τη λέξη «προωθούμενο περιεχόμενο» δίπλα σε ένα κίτρινο-πορτοκαλί βέλος.

Διαβάστε ακόμη: Ειδοποιήσεις για έκτακτα περιστατικά από το Twitter

Το Twitter έχει διαφημίσεις για εταιρικούς λογαριασμούς και συγκεκριμένα θέματα. Αν αναζητήσει κανείς την AT&T στο Twitter μπορεί να του εμφανιστεί μια διαφήμιση «προωθούμενου περιεχομένου» της Verizon ή της Microsoft. Οι διαφημιστές μπορεί να αναρτήσουν επίσης «τάσεις» – π.χ. το όνομα μιας νυχτερινής εκπομπής – στη λίστα των πιο δημοφιλών θεμάτων ή σε κάποια τοπική λίστα.

Η δύναμη του κινητού. Τα σπουδαία νέα για τις πωλήσεις του Twitter: πάνω από τα μισά έσοδα του έτους αναμένεται να προέλθουν από διαφημίσεις σε κινητά, σύμφωνα με το eMarketer.

Καθώς η αγορά του PC βρίσκεται σε πτώση, η εστίαση στους χρήστες κινητών δεν είναι υπερβολή – και η καταστροφική αρχική δημόσια προσφορά του Facebook το επιβεβαίωσε αυτό. Το Facebook δεν ξεκίνησε με διαφημίσεις στα κινητά και το πλήρωσε αυτό η μετοχή του μέχρι να ξεκινήσει να προσφέρει.

Οι διαφημιστές μπορούν να ξεκινήσουν καμπάνιες μόνο για χρήστες κινητών, ή συγκεκριμένων μοντέλων κινητών.

Ποιος θα πλουτίσει από το Twitter;

Μελλοντικές επεκτάσεις διαφημίσεων: Η πρόσφατη έξαρση εξαγορών του Twitter φανέρωσε ότι η εταιρεία έχει εστιάσει στην θελκτικότητα της προς τους διαφημιστές. Την περασμένη εβδομάδα, το Twitter αγόρασε την MoPub που δραστηριοποιείται σε διαφημίσεις σε κινητά έναντι περίπου 300 εκ. δολαρίων.

Πιο συγκεκριμένα το Twitter μοιάζει να ετοιμάζεται για την τηλεόραση. Στις αρχές του έτους εξαγόρασε την Bluefin Labs και την Trendrr που ειδικεύονται στην παρακολούθηση των συνομιλιών σχετικά με το τηλεοπτικό πρόγραμμα.

To Twitter δε θέλησε να σχολιάσει τα μελλοντικά διαφημιστικά του σχέδια επικαλούμενο την περίοδο σιγής μετά την δημόσια προσφορά μετοχών.

Όπως και οι προκάτοχοί του, το Twitter πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο και στην αλλοτρίωση των χρηστών του με καταιγισμό διαφημίσεων. Ακόμα και η Yahoo! αναγκάστηκε να υποσχεθεί στην ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε για την εξαγορά του Tumblr ότι «δε θα τα κάνει μαντάρα». Σαν νεοσύστατη εισηγμένη εταιρεία, το Twitter θα πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικό για πιθανά τέτοια λάθη.

Διαφημίσεις στο Instagram; Δεν είναι και τόσο δραματικό…