Συρία: Βομβαρδισμός φιλοκυβερνητικών δυνάμεων από τις τουρκικές δυνάμεις

Συρία: Βομβαρδισμός φιλοκυβερνητικών δυνάμεων από τις τουρκικές δυνάμεις
epa06528978 A man stands next to destroyed houses after airstrikes in Douma, Syria, 15 February 2018. According to local sources, at least five people were killed in fresh attacks on Douma that is besieged by government forces. EPA/MOHAMMED BADRA

Επικίνδυνη τροπή παίρνει η τουρκική επίθεση σε συριακά εδάφη.

 

Συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν την Τρίτη στην περιοχή του Αφρίν προκειμένου να βοηθήσουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG) να αποκρούσουν την επίθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, γεγονός που εντείνει τους φόβους για μια ευρύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Λίγη ώρα αφότου η αυτοκινητοπομπή μπήκε στο Αφρίν, τα κρατικά συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Τουρκία στοχοθέτησε τους μαχητές και τους βομβάρδισε. Η αυτοκινητοπομπή αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού δέχτηκε πυρά από το τουρκικό πυροβολικό, διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριζε ότι η δύναμη αυτή αποτελείται από “τρομοκράτες” που δρουν ανεξάρτητα.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα του Αφρίν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Απείλησε ότι οι δυνάμεις αυτές, που όπως είπε αποτελούνται από σιίτες παραστρατιωτικούς, θα πληρώσουν “βαρύ τίμημα”.

“Δυστυχώς, αφού του είδους οι τρομοκρατικές οργανώσεις κάνουν λάθος κινήσεις με τις αποφάσεις που παίρνουν. Δεν είναι δυνατόν να το επιτρέψουμε αυτό. Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα”, τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Την Κυριακή, ένας Κούρδος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία με τη Δαμασκό να μπει ο στρατός στο Αφρίν και να αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων. Διευκρίνισε όμως ότι η συμφωνία αυτή δεν περιλαμβάνει και τη σύναψη πολιτικών σχέσεων μεταξύ του καθεστώτος και των YPG, στενών συμμάχων των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το καθεστώς και οι Κούρδοι της Συρίας έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της χώρας και έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής μια απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση, μολονότι έχουν διαφορετικό όραμα για το μέλλον της χώρας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται με τη Ρωσία για να αποτρέψει την ανάπτυξη φιλοκυβερνητικών συριακών δυνάμεων στο Αφρίν. Την Δευτέρα η Τουρκία προειδοποίησε ότι θα συγκρουστεί με τις κυβερνητικές δυνάμεις αν μπουν στο Αφρίν για να βοηθήσουν τις YPG, αλλά δεν θα σταθεί εμπόδιο αν στόχος τους είναι να εκκαθαρίσουν την περιοχή από τους Κούρδους μαχητές.