Συρία: «Ας παραδεχτεί ο Ομπάμα τη νίκη μας»

Συρία: «Ας παραδεχτεί ο Ομπάμα τη νίκη μας»

Απογοήτευση στη συριακή αντιπολίτευση, «πανηγυρικές» δηλώσεις στο στρατόπεδο Άσαντ. 

Δεν έχασαν καιρό οι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και λίγες ώρες μετά το διάγγελμα «οπισθοχώρησης» του Μπάρακ Ομπάμα, κάνουν λόγω για δική τους νίκη.

«Ο Ομπάμα έκανε πίσω από την αρχική του απόφαση. Πρέπει να παραδεχθεί την νίκη της Συρίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μεγάλος Μουφτής της Συρίας (ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης) Sheikh Ahmad Badr Al-Din Hassoun. Προσθέτει ότι αυτή η «νίκη» οφείλεται στον «ηγέτη του κράτους Μπασάρ αλ Άσαντ, τους ανθρώπους του, το στρατό» και ότι η Συρία δεν ανήκει σε κανένα εκτός από τον Αλλάχ.

Πούτιν: προβοκάτσια τα χημικά

Απογοήτευση αλλά και προσδοκίες στο στρατόπεδο των ανταρτών
Από την άλλη πλευρά, η συριακή αντιπολίτευση δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να παραπέμψει σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά δήλωσε πως «πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει» τα αεροπορικά αυτά πλήγματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός της.

Ο Σαμίρ Νάσαρ, μέλος της διοίκησης του συριακού Εθνικού Συνασπισμού, σε τηλεφωνική του συνδιάλεξη από τη Βηρυττό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «αναμέναμε μία άμεση και επικείμενη επίθεση, όμως πιστεύουμε πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει τελικά τα στρατιωτικά πλήγματα». Ο ίδιος εξέφρασε την ευαρέσκειά του που ο «Ομπάμα εκφράσθηκε υπέρ μίας προσφυγής σε στρατιωτικές επιδρομές, αλλά τις καθυστέρησε για εννέα ημέρες». «Αισθανθήκαμε μία απογοήτευση. Όμως μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Ομπάμα θέλησε να ενισχύσει τη θέση του και να περιβληθεί από μία κάλυψη σε πολιτικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Νάσαρ.

Είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι των επενδυτών για τη Συρία;

«Η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περιέχει αδιάσειστες αποδείξεις για την ευθύνη της κυβέρνησης στην επίθεση αυτή με χημικά όπλα. Τα μέλη του Κογκρέσου πρόκειται να κατανοήσουν πως οι συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες του Ιράκ», επεσήμανε.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, που συνεδριάζει σήμερα, «πρόκειται να προσφέρει μία σθεναρή στήριξη σε ένα αεροπορικό πλήγμα», υποστήριξε ο Νάσαρ. Επίσης κι η «θέση της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική. Η Ουάσιγκτον έχει ανάγκη από μία τέτοια υποστήριξη», πρόσθεσε.