Συρία: Προσπάθεια εύρεσης κοινού εδάφους στη «Γενεύη 2»

Συρία: Προσπάθεια εύρεσης κοινού εδάφους στη «Γενεύη 2»

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο τραπέζι κάθονται εκ νέου σήμερα οι αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, παρουσία πάντοτε του διαμεσολαβητή Λαχντάρ Μπραχίμι, σε μία προσπάθεια επίτευξης μιας κάποιας μερικής συμφωνίας που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην έξοδο από τη συριακή κρίση.

Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσει ως την Παρασκευή και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2». Χθες, πρώτη ημέρα επανάληψης των συνομιλιών έπειτα από διακοπή μίας εβδομάδας, ο Μπραχίμι συναντήθηκε χωριστά με τις δύο συριακές αντιπροσωπείες και αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

«Η ατμόσφαιρα είναι αρνητική», σχολίασε πριν από την έναρξη των σημερινών συνομιλιών πηγή της αντιπροσωπείας της Δαμασκού.

Διαβάστε ακόμη: Πάνω από 136.000 νεκροί στη Συρία από την αρχή της κρίσης

Η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης προειδοποίησε χθες ότι δεν θα συμμετάσχει σε τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων, εάν δεν υπάρξει καμία πρόοδος.

Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία του καθεστώτος της Δαμασκού δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να αποχωρήσει, αφήνοντας στην αντιπολίτευση την ευθύνη για ενδεχόμενη κατάρρευση των συνομιλιών.

Σε μία προσπάθεια απεμπλοκής της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η ρωσική αντιπροσωπεία πρότεινε τη διεξαγωγή κοινής συνεδρίασης στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο συριακές αντιπροσωπείες μαζί με την αμερικανική και ρωσική αντιπροσωπεία. Οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν τη ρωσική πρόταση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί παρά η διεξαγωγή για την Παρασκευή συνεδρίασης των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ρωσίας με τον Λαχντάρ Μπραχίμι, χωρίς συριακή συμμετοχή.

Διαβάστε ακόμη: Άρχισε η «έξοδος» από τη Χομς