Συριακή «έξοδος» εν όψει της επίθεσης των ΗΠΑ

Συριακή «έξοδος» εν όψει της επίθεσης των ΗΠΑ

Χιλιάδες Σύριοι και ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν τις τελευταίες ημέρες τη Συρία και τον Λίβανο, υπό την απειλή της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ.

Ο φόβος του στρατιωτικού κτυπήματος των ΗΠΑ στη Δαμασκό, οδηγεί εδώ και ημέρες χιλιάδες Σύριους στο να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους σε αναζήτηση, έστω και προσωρινά, καταφύγιου.

Οι ανταποκριτές των διεθνών μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται στον Λίβανο, αναφέρουν ραγδαία αύξηση των Σύρων προσφύγων στα σύνορα της χώρας, αλλά και σημαντική αύξηση στον αριθμό των Ευρωπαίων που, φοβούμενοι «μετάδοση» της κρίσης στον Λίβανο, εγκαταλείπουν τη Μέση Ανατολή μέσω του αεροδρομίου της Βυρηττού. Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου, περίπου 14.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μόνο την Πέμπτη, στην πλειονότητά τους Ευρωπαίοι.

Την ίδια ώρα, δεκάδες στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Συρία, αφού πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ μείωσαν το προσωπικό τους προληπτικά. «Τα περισσότερα μεσαίου επιπέδου και μη απαραίτητα ξένα μέλη του προσωπικού αναχώρησαν. Οι επικεφαλής των γραφείων των διαφόρων υπηρεσιών έμειναν εκεί, μαζί με έναν στοιχειώδη αριθμό προσωπικού αποτελούμενου από Σύρους», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή του Οργανισμού στη Δαμασκό.

Διαβάστε ακόμη: Ξέσπασε ο «Αραβικός Χειμώνας»;

Περίπου χίλιοι Σύροι και ξένοι εργάζονται σε υπηρεσίες του ΟΗΕ για ανθρωπιστικούς σκοπούς και την προσφορά αρωγής στη Συρία, μεταξύ των οποίων η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού.

Πολλές χώρες χθες -πολύ πριν τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι σχεδιάζει την ανάληψη «περιορισμένης» στρατιωτικής δράσης για να τιμωρηθεί η κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ- προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να αποφύγουν να μεταβούν στο γειτονικό Λίβανο, καθώς η ένταση στην περιφέρεια κλιμακώνεται.

Το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, η Βρετανία και η Γαλλία εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες καλώντας τους υπηκόους τους να μην μεταβούν στο Λίβανο, ενώ η Αυστρία κάλεσε τους πολίτες της να έρχονται σε επαφή με την πρεσβεία της στο Λίβανο πριν ταξιδέψουν στη χώρα.

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Σύριοι έχουν γίνει πρόσφυγες από την έναρξη της ένοπλης σύρραξης στη Συρία, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: «Είναι η οικονομία ηλίθιε»… ακόμη και στην πολύπαθη Συρία