Σύσκεψη αύριο στο υπουργείο Υγείας για τον Έμπολα

Σύσκεψη αύριο στο υπουργείο Υγείας για τον Έμπολα

Σε εξέλιξη σύσκεψη παγκόσμιων φορέων στην Ουάσινγκτον - Ανησυχία για το ύποπτο κρούσμα στα Κατεχόμενα - Επιδείνωση της κατάστασης της Ισπανίδας νοσοκόμας.

Ευρεία σύσκεψη, πιθανότατα με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, θα πραγματοποιηθεί αύριο στο υπουργείο Υγείας, για να εξεταστούν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με την εμφάνιση του ιού Έμπολα στην Ευρώπη. Με τη συμμετοχή επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, θα επανεξεταστούν τα προληπτικά μέτρα που έχουν, ήδη, σχεδιαστεί και θα εφαρμοστούν σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος.

Mιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα εάν χρειασθεί να αντιμετωπίσουν περιστατικό Έμπολα. Επίσης, ανακοίνωσε ότι έχουν σταλεί οδηγίες στα σημεία εισόδου της χώρας για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι αρμόδιοι, όταν εμφανισθεί τυχόν ύποπτο περιστατικό.

Στο πλαίσιο σχεδιασμού που είχε αποφασισθεί από τους επιστήμονες μέσα στο καλοκαίρι, έχει ήδη διαμορφωθεί ειδικός χώρος στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο για να περιθάλψει ύποπτα κρούσματα Έμπολα, εάν χρειαστεί. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κτίριο, το οποίο έχει εξοπλιστεί με κατάλληλα μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή. Ακόμη, όπως έγινε σήμερα γνωστό, τις επόμενες δέκα ημέρες το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει άσκηση ετοιμότητας, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των ταξιδιωτών αλλά και των γιατρών, για να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε στην Ισπανία, όπου μία ασθενής μολυσμένη με τον ιό περιφερόταν για αρκετές ημέρες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, χωρίς διάγνωση.

Υποψία κρούσματος Έμπολα στα κατεχόμενα της Κύπρου
Συναγερμός έχει σημάνει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, εξαιτίας ύποπτου κρούσματος του ιού Έμπολα. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», φοιτητής από το Τόγκο παρουσίασε συμπτώματα του ιού και αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Κρίθηκε αναγκαία από τους γιατρούς η μεταφορά του νεαρού σε ειδική μονάδα απομόνωσης που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου μπήκε σε καραντίνα. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών και άλλων αναλύσεων, αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

Ύποπτο κρούσμα και στην Αυστραλία
Μια νοσοκόμα όμως έχει προκαλέσει αναστάτωση και στην Αυστραλία, καθώς μία γυναίκα που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σιέρα Λεόνε θεωρείται ύποπτο κρούσμα. Πρόκειται για την 57χρονη Σου Έλεν Κόβακ. Η Αυστραλή εργαζόταν τους τελευταίους μήνες σε νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στη Σιέρα Λεόνε όπου νοσηλεύονταν ασθενείς με Εμπολα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας Ζάνετ Γιανγκ ενημέρωσε ότι η νοσοκόμα, μόλις γύρισε στην πατρίδα της, είχε συμπτώματα του ιού και πυρετό. Οι γιατροί της έκαναν εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ωρών.

Επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της Ισπανίδας ασθενούς
Η κατάσταση της υγείας της 44χρονης ισπανίδας νοσοκόμας, Τερέσα Ρομέρο, που έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα έχει επιδεινωθεί, ανακοίνωσε ένας νοσοκομειακός αξιωματούχος σήμερα, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. «Η κλινική της κατάσταση έχει επιδεινωθεί, αλλά δεν μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες έπειτα από τις σαφείς οδηγίες της ασθενούς», είπε η Γιολάντα Φουέντες, στέλεχος του νοσοκομείου Κάρολος Γ’ όπου έξι άνθρωποι περιλαμβανομένης της νοσοκόμας νοσηλεύονται σε απομόνωση. Οι υπόλοιποι πέντε άνθρωποι νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.

Η αναφορά ενός γιατρού που περιέθαλψε τη νοσοκόμα σε τοπικό νοσοκομείο, η οποία δημοσιεύθηκε σε δύο εφημερίδες, καταγγέλλει τραγικές συνθήκες και καθυστερήσεις υπό τις οποίες εκπλήρωσε το έργο του: από την προστατευτική στολή που φορούσε με τα υπερβολικά κοντά μανίκια, μέχρι τις μάταιες εκκλήσεις για τη μεταφορά της ασθενούς στο ειδικευμένο νοσοκομείο.

«Τα μανίκια ήταν πολύ κοντά για μένα σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας και ένα μέρος των καρπών μου παρέμεινε ακάλυπτο, γράφει στην αναφορά του ο γιατρός Χουάν Μανουέλ Πάρα, ο 41χρονος γιατρός των Επειγόντων Περιστατικών, του πρώτου νοσοκομείου στο οποίο απευθύνθηκε η ισπανίδα νοσοκόμα. Τώρα, βρίσκεται και ο ίδιος υπό ιατρική παρακολούθηση. Στην αναφορά του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες El Pais και El Mundo, ο γιατρός περιγράφει πώς ασχολήθηκε επί περίπου 16 ώρες με την φροντίδα της νοσοκόμου, η οποία μολύνθηκε όταν περιέθαλπε τον Ισπανό ιεραπόστολο που επαναπατρίσθηκε από την Αφρική και πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο γιατρός αναφέρει ότι όταν η νοσοκόμα έφθασε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο της πόλης Αλκορκόν κοντά στη Μαδρίτη όπου κατοικεί, οδηγήθηκε σε ξεχωριστό χώρο, αφού ενημέρωσε το προσωπικό ότι φοβάται πως έχει μολυνθεί. Όταν ο ίδιος αναλαμβάνει υπηρεσία στις 08.00, η ασθενής παρουσιάζει ήδη τα πρώτα συμπτώματα: έντονες δερματικές εκδηλώσεις, μυαλγία και βήχα. Μόνο ο ίδιος και οι νοσοκόμες εισέρχονται στο δωμάτιο της ασθενούς φορώντας στοιχειώδεις στολές προστασίας: αδιάβροχη ιατρική μπλούζα, διπλά γάντια, κουκούλα και χειρουργική μάσκα.

Καθώς οι ώρες περνούν, η κατάσταση της ασθενούς Τερέσα Ρομέρο επιδεινώνεται ραγδαία, αλλά ο γιατρός μαθαίνει από τον Τύπο τα θετικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που αφορούν τη νοσοκόμα. Στις 17.00, μία κάπως πιο επίσημη πηγή τού επιβεβαιώνει την «πιθανότητα» η ασθενής να έχει προσβληθεί από τον ιό Εμπολα. Τότε μόνο κάνει χρήση καλύτερου εξοπλισμού ασφαλείας που τού δίνει το νοσοκομείο. «Αλλά τα μανίκα ήταν υπερβολικά κοντά», γράφει, ενώ η ασθενής πλέον παρουσιάζει «ακατάσχετη διάρροια, εμετούς, μυαλγία και πυρετό μέχρι 38».

Παρά την κατάστασή της, η ασθενής νοσοκόμα προσπαθεί επίσης να προστατεύει το προσωπικό που την φροντίζει. Από τις 18.00, ο Χουάν Μανουέλ Πάρα ζητεί επιμόνως τη μεταφορά της ασθενούς στο νοσοκομείο Λα Πας-Κάρλος ΙΙΙ στη Μαδρίτη, όπου εργάζεται και όπου είχαν νοσηλευθεί οι δύο Ισπανοί ιεραπόστολοι, θύματα του ιού Εμπολα. Το ασθενοφόρο για τη μεταφορά της Τερέσα Ρομέρο δεν φθάνει τελικά παρά τα μεσάνυκτα…

«Μόνο με το AIDS  μπορεί να συγκριθεί η επιδημία» – Διάσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας
Την ίδια ώρα στη διάρκεια μιας συζήτησης στρογγυλής τράπεζας που διοργανώνεται στην Ουάσινγκτον από την Παγκόσμια Τράπεζα ο Δρ. Τομ Φρίντεν, επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), επεσήμανε ότι η επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική είναι χωρίς προηγούμενο μετά από αυτή του AIDS στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

«Θα είναι μια μακρά μάχη. Εδώ και τριάντα χρόνια εργάζομαι στον τομέα της δημόσιας υγείας, το μόνο πράγμα που συγκρίνεται είναι το AIDS», δήλωσε ο Δρ. Φρίντεν. «Πρέπει να εργαστούμε ώστε αυτή η ασθένεια να μην καταλήξει να γίνει ένα νέο AIDS», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «η ταχύτητα είναι το σημαντικότερο εργαλείο».

«Η διεθνή απάντηση ήταν μέχρι στιγμής πιο αργή από τον ρυθμό μετάδοσης της ασθένειας», δήλωσε στη διάσκεψη αυτή μέσω βιντεοσύνδεσης από το Φρίταουν ο Έρνεστ Μπάι Κορόμα, ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, μιας από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα. Εκτίμησε ακόμη ότι η διεθνής αντιμετώπιση στην επιδημία δεν είναι αρκετά γρήγορη.«Αυτό πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε. «Χρειάζεται «να αυξηθεί ο ρυθμός με τον οποίοι οι υποσχέσεις μετατρέπονται σε συγκεκριμένες πράξεις στο πεδίο και αυτή είναι μια άμεση ανάγκη», επεσήμανε ο Κορόμα, και διευκρίνισε ότι η Σιέρα Λεόνε χρειάζεται 1.500 κρεβάτια και 5.000 νοσηλευτές.

Ο πρόεδρος της Γουινέας Άλφα Κοντέ έκανε επίσης έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια. «Οι προσπάθειες πρέπει να διευρυνθούν, να γίνουν πιο συντονισμένες και άμεσες», είπε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από την πλευρά του εκτίμησε ότι πρέπει να «εικοσαπλασιαστεί» η τρέχουσα βοήθεια προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας. Και ο Κιμ σημείωσε ότι «βρισκόμαστε μακριά από τον λογαριασμό», υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει «έκτακτη ανάγκη για περισσότερο προσωπικό υγείας».

«Το ΔΝΤ δεν το λέει συχνά, όμως πρέπει να αυξηθούν τα ελλείμματα για να φροντίσουμε τους ανθρώπους», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη και στις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του ιού Έμπολα κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο (Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Γουινέα).