Σύστημα αποφυγής συγκρούσεων από τη Ford

Σύστημα αποφυγής συγκρούσεων από τη Ford

Δοκιμάζεται ήδη σε πραγματικές συνθήκες παίρνοντας τον έλεγχο, στιγμιαία, από τα χέρια του οδηγού.

Οδηγείτε στο δρόμο και ένας πεζός ή ένα ζώο ή ένα άλλο αυτοκίνητο παρουσιάζεται ξαφνικά μπροστά σας. Το σύστημα Obstacle Avoidance -που η Ford αναπτύσσει σε συνεργασία και με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες- σας ειδοποιεί με οπτικό και ηχητικό σήμα ότι έχετε πορεία σύγκρουσης. Αν δεν αντιληφθεί την πρέπουσα αντίδραση εκ μέρους σας, π.χ. φρενάρισμα, αναλαμβάνει τον έλεγχο και φρενάρει ή στρίβει αποφεύγοντας το εμπόδιο – έχοντας πρώτα ελέγξει τον δρόμο δεξιά και αριστερά του.

Το σύστημα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και αυτές τις μέρες δοκιμάζεται σε ειδικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία. Περιλαμβάνει τρία ραντάρ, αισθητήρες υπερήχων και μία κάμερα. Ελέγχει το χώρο μπροστά από το αυτοκίνητο σε απόσταση έως και 200 μέτρων και έχει μονίμως εικόνα τού τι συμβαίνει γύρω του, πόσα οχήματα ή αντικείμενα βρίσκονται εκεί, και ποια είναι, πιθανώς, σε πορεία σύγκρουσης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών -BMW, Fiat, Daimler, Volvo και Volkswagen- οι οποίες θα μοιραστούν τα στοιχεία των δοκιμών για την ανάπτυξη των δικών τους συστημάτων.

Δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί αν και πότε το σύστημα ενσωματωθεί σε αυτοκίνητα παραγωγής.

Δείτε το σε λειτουργία εδώ:

Διαβάστε ακόμη: Το «μαγικό χαλί» της Mercedes