Συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα Novartis: Έντονοι διαξιφισμοί και αποχωρήσεις κομμάτων

Συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα Novartis: Έντονοι διαξιφισμοί και αποχωρήσεις κομμάτων

Η Κ.Ο. του ΚΚΕ αποχώρησε από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία - Έντονη διαφωνία για τον αριθμό των καλπών και τη σύνταξη του σχετικού ψηφοδελτίου.

Σε ιδιαίτερα έντονο κλίμα ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση «Novartis», εν μέσω αντεγκλήσεων και ενστάσεων από την αντιπολίτευση για τον αριθμό των καλπών και τη σύνταξη του ψηφοδελτίου.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής, είπε προ ολίγου ότι το ΚΚΕ «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικαδίες-παρωδία» και ανήγγειλε ότι η ΚΟ του κόμματος θα αποχωρήσει και από την συνεδρίαση και από την ψηφοφορία.

Νωρίτερα, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, δια εγέρσεως, το θέμα της παραβίασης της συνταγματικής διάταξης (άρθρου 60 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση, που έθεσε η Ν.Δ. προ της έναρξης της συζήτησης. Δεδομένου ότι το προεδρείο, δεν έλαβε γραπτή αίτηση για τη συνταγματικότητα σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, δεν έθεσε σε ψηφοφορία θέμα για παραβίαση Συντάγματος.

Tο θέμα της παραβίασης του άρθρου 60, έθεσε η ΝΔ για το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, με το οποίο το βράδυ η Ολομέλεια θα κληθεί να τοποθετηθεί και για τις δέκα κάλπες και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι επιχειρεί υφαρπαγή της ψήφου των βουλευτών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας, ζήτησε αναδιάταξη του ψηφοδελτίου και προανήγγειλε αποχώρηση της Κ.Ο. στην περίπτωση που η Βουλή επιμείνει.

«Υπάρχει προφανής αντισυνταγματικότητα, η οποία μπορεί να λυθεί με τον μόνο έντιμο τρόπο της επανασύνταξης του ψηφοδελτίου. Διότι εδώ, τίθεται ζήτημα ύπουλης προσπάθειας υφαρπαγής της απόφασης της μειοψηφίας της Βουλής και σας λέω ξεκάθαρα ότι η ΝΔ επ’ αυτού του διλήμματος δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να τοποθετηθεί. Το ψευδεπίγραφο δίλημμα που μας θέτει αυτό το ψηφοδέλτιο εμείς δεν το απαντάμε, το απορρίπτουμε στο σύνολο του» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ζήτημα παραβίασης του άρθρου 60 του Συντάγματος από την Ν.Δ., έθεσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, υποστηρίζοντας πως έτσι περιορίζει το δικαίωμα των βουλευτών να αποφασίσουν όπως επιθυμούν για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο ξεχωριστά. «Το να στηθεί μια κάλπη, είναι η επιτομή ότι θέλετε να στερήσετε το απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου. Επομένως το άρθρο 60 εσείς θέλετε να παραβιαστεί αν επιμείνετε στη μια κάλπη. Τηρείται απολύτως το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», είπε.

Καταλόγισε παράλληλα στη Ν.Δ. ότι διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την αποχώρησή της από την ψηφοφορία. «Υπάρχει ταραχή στα κόμματα, μέσα στα οποία υπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται. Βεβαίως η Δικαιοσύνη θα ασχοληθεί. Βλέπετε σκοπιμότητα σε αυτό; Καλό θα ήταν να μην κόβουμε και ράβουμε τις απόψεις ανάλογα με την περίσταση» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, και έθεσε προς την πτέρυγα της Ν.Δ. το ερώτημα: «Να έχετε εσείς αυτή τη θέση σήμερα που ψηφίσατε με εκείνο το ψηφοδέλτιο στην περίπτωση Παπαντωνίου;».

Για «προφανή παραβίαση του άρθρου 60» του Συντάγματος, μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Β. Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας πως η επιλογή αυτή του ψηφοδελτίου έγινε για να καλύψει το ελλιπές σκεπτικό της πλειοψηφίας ως προς την ουσία της υπόθεσης. «Δεν είχατε σκοπό να αγγίξετε το σκάνδαλο της Novartis και του φαρμάκου, διότι αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη επί των ημερών σας, και τα διαδικαστικά είναι για να κουκουλώσετε το σκάνδαλο» σημείωσε.

«Η πλειοψηφία έπραξε το αυτονόητο», είπε εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Αθ. Παπαχριστόπουλος.

«Επί της ουσίας, η Βουλή δεν έκανε τίποτα» αποφάνθηκε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης, με το σκεπτικό ότι η υπόθεση παραπέμπεται στην Δικαιοσύνη.

Ο Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι, έθεσε επίσης ζήτημα ψηφοδελτίου και έκανε λόγο για εγκλωβισμό των βουλευτών. Έθεσε δε, το ερώτημα αν υπάρχει το «όχι», λόγω αναρμοδιότητας της Επιτροπής, τότε το «ναι» στην παραπομπή τι σημαίνει;

Την συμφωνία της Χ.Α. να στηθούν δέκα κάλπες, εξέφρασε ο Ιω. Αϊβατίδης.

Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε ότι θα να αντιμετωπιστεί το θέμα που έθεσε ο Νίκος Δένδιας ως παρεμπίπτον ζήτημα. Τόνισε ότι στο άρθρο 86 του Συντάγματος δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία παρά απόφαση για την άσκηση ή μη δίωξης, ενώ «αd hoc» περίπτωση ήταν το ψηφοδέλτιο στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου. «Δεν υπάρχει κατά συνέπεια κάποιο τέχνασμα. Πρέπει να υπάρξουν 10 κάλπες διότι η δίωξη απαιτεί την εξατομίκευση. Είναι στη δική μου αρμοδιότητα να τοποθετηθώ στα ζητήματα που θέσατε. Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το αν “η Βουλή είναι ή δεν είναι αναρμόδια”» είπε απευθυνόμενη προς την πτέρυγα της ΝΔ.

«Από την αρχή είχα πει να γίνει ψηφοφορία δια της εγέρσεως, ώστε ο καθένας να αναλάβει ατομικά την ευθύνη του. Να υφαρπάσετε από εμάς ένδειξη ενοχής συναδέλφων δεν το δεχόμαστε. Επομένως λέμε ότι η Ν.Δ. δεν θα τοποθετηθεί. Εγώ θέλω να πω όχι στο σύνολο του πορίσματος σας. Μου στερείτε επομένως το δικαίωμα μου να τοποθετηθώ. Σας λέμε λοιπόν αλλάξτε το ψηφοδέλτιο, διαφορετικά αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό» επανήλθε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας.

Δείτε ακόμη: Σαμαράς: Θα σας πάω μέχρι τέλους να σας καθίσω στο σκαμνί

Π. Πικραμμένος: Ουδεμία σχέση έχω με το επικαλούμενο σκάνδαλο Novartis

«Ενώπιόν σας, στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου, σας ζήτησα να παραδοθώ αθώος στην κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν. Μου ζητήθηκε να προσέλθω στην προανακρτική επιτροπή για να εκφέρω τη γνώμη μου για το θέμα της αρμοδιότητάς της. Δεν προσήλθα, αλλά έστειλα επιστολή, με την οποία εξήγησα ότι επαφίεμαι στην κρίση της για ένα τέτοιο θέμα καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα». Αυτό τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, στη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, στη Βουλή.

«Σήμερα, κάποιους μήνες μετά, σας δηλώνω με παρρησία ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιο όργανο θα κριθεί ως αρμόδιο για να κρίνει την υπόθεση. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το θέμα να ερευνηθεί στην ουσία του. Έχω, όμως, τον φόβο ότι με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μπορεί να μη συμβεί. Τυχόν αδικαιολόγητη παράταση ή μη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητα ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τη δικαιοσύνη με πιστό τρόπο 37 χρόνια και νομίζει ότι πλήττει το κύρος της ίδιας της δικαιοσύνης» πρόσθεσε.

Ο κ. Πικραμμένος ζήτησε την πιστή τήρηση των κανόνων της ελληνικής και ευρωπαϊκής έννομης τάξης και την ταχύτατη διαλεύκανση της ουσίας τής υπόθεσης, «διότι αν και αυτή η υπόθεση συρθεί επί μακρόν, όχι μόνο θα εξακολουθήσει να σπιλώνεται η προσωπικότητά μου, αλλά θα δίνεται σε ορισμένους το έρεισμα να ισχυριστούν ότι πρόκειται εντέλει για πολιτική δίωξη».

«Είναι γνωστό σε όλο το πανελλήνιο ότι καμία απολύτως σχέση δεν έχω με το αποκαλούμενο σκάνδαλο Novartis. Ουδεμία απολύτως σχέση. Σας καλώ, λοιπόν, να πράξετε το καθήκον σας» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Βενιζέλος: Όλα θα κριθούν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους

Για την υπόθεση Νοvartis, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί δικανική, πολιτική και θεσμική ήττα, και την κατηγόρησε ότι είπε και συνεχίζει να λέει ψέματα στη Βουλή, συνεχίζοντας να παίζει παιχνίδια εις βάρος της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της δημοκρατικής παράταξης. «Στοχοποιείτε τα μη αρεστά σας πρόσωπα. Όλη η βάση της είναι κατά της συναλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

Μίλησε για σφετερισμό δικαστικών οργάνων και διαδικασιών, χαρακτήρισε απόλυτο φιάσκο τους χειρισμούς της κυβέρνησης και άκυρη όλη τη διαδικασία και τις καταθέσεις των ανωνύμων μαρτύρων. «Δεν θέλατε την πλήρη διερεύνηση για να μην αποκαλυφθούν οι μάρτυρες, να μην βγει η κουκούλα τους. Θα βγει όμως στην επόμενη Βουλή κι όλα θα κριθούν με βάση το Σύνταγμα, τους νόμους και όσα προβλέπονται από τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ακόμη άσκησε έντονη κριτική στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για τη επιλογή του να στείλει στη Βουλή το έγγραφο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή με το οποίο τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις που έχουν καταθέσει οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, λέγοντας ότι παραβιάζει τη μυστικότητα των διαδικασιών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε ότι οι πιέσεις και οι εκφοβισμοί σε δικαστικούς λειτουργούς δεν θα αποδώσουν, ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε: «Δεν θα περάσει ο σφετερισμός των θεσμών. Υπάρχει πρόβλημα στο κράτος δικαίου. Η καθαρή λύση είναι οι εκλογές. Και μια άλλη κυβέρνηση που θα αναλάβει την ανόρθωση της χώρας».

ΣΥΡΙΖΑ: Η Βουλή λέει σήμερα ένα τεράστιο “ναι” στη διερεύνηση της υπόθεσης

«Η πρόταση “όχι στην άσκηση δίωξης από τη Βουλή, λόγω αναρμοδιότητας, και διαβίβαση στην τακτική δικαιοσύνη” είναι απόφαση που πολιτικά, ιστορικά, αξιακά και νομικά αντιστοιχεί με ένα τεράστιο “ναι” στην έρευνα της υπόθεσης Novartis μέχρι τέλος» ανέφερε ο Θ. Δρίτσας πρόεδρος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες είναι ερευνητέο. Αλλά όχι ποινικές ευθύνες, χωρίς αιτιολογία, όταν δεν μιλάει κανείς από αυτούς για την ανάληψη της ευθύνης, για τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και την προσβολή στην υγεία του ελληνικού λαού επί σειρά ετών. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα περί σκευωρίας ή φιάσκου» είπε ο κ. Δρίτσας και τόνισε ότι διαχρονικά και με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίστηκε υποθέσεις σκανδάλων, δηλαδή, είχε τη θέση ότι θα πρέπει μόνο η δικαιοσύνη να αναλαμβάνει και θα πρέπει να βρίσκονται οι δίοδοι ερμηνείας μέχρι την επιβεβλημένη αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και τους προνομιακούς χρόνους παραγραφής που οδηγεί στην ατιμωρησία.

«Μια καρικατούρα ήταν η δικαστική διερεύνηση των προανακριτικών επιτροπών, όποτε λειτούργησαν με εκείνο το σκεπτικό, και θέλετε σήμερα να συντηρήσουμε ένα τέτοιο καθεστώς;» είπε ο κ. Δρίτσας και τόνισε ότι αυτή ήταν μια ιστορία που αποδείχθηκε όνειδος για τον δημόσιο και κοινοβουλευτικό βίο.

O κ. Δρίτσας αναφέρθηκε και στην απόφαση των αναφερομένων πολιτικών προσώπων να προσέλθουν στην Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης. «Από τα εννέα πολιτικά πρόσωπα, οι έξι απάντησαν τουλάχιστον με έναν κόσμιο και συνετό τρόπο. Οι τρεις απάντησαν με έναν χυδαίο τρόπο. Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Λοβέρδος. Σκέφτηκα πολύ, αν θα έπρεπε ως πρόεδρος της Επιτροπής, να διαβιβάσω τις επιστολές τους στον πρόεδρο της Βουλής για τα περαιτέρω, γιατί είναι έξω από κάθε κανόνα δεοντολογίας. Δεν το έκανα. Σήμερα όμως οφείλω να καταγγείλω αυτή τη συμπεριφορά και αυτό το περιεχόμενο των επιστολών να το καταγγείλω, γιατί η Βουλή πρέπει να καταδικάσει αυτή τη χυδαιότητα πρώτου μεγέθους» είπε ο κ. Δρίτσας.