«Σκαρφάλωσε» στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

«Σκαρφάλωσε» στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

Άλμα καταγράφει η τιμή του πετρελαίου καθώς η Σ. Αραβία και η Ρωσία λένε ότι η συμφωνία μείωσης της παραγωγής πρέπει να παραταθεί έως το 2018.

Άνοδο σε υψηλό τριών εβδομάδων σημείωσε σήμερα η τιμή του πετρελαίου ξεπερνώντας τα 52 δολάρια το βαρέλι αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανακοίνωσαν ότι η συμφωνία για τις μειώσεις της παραγωγής χρειάζεται να διαρκέσει έως το 2018.

Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση σήμερα ότι η συμφωνία για τις μειώσεις της παραγωγής θα πρέπει να παραταθεί για εννέα μήνες, έως τον Μάρτιο του 2018. Το διάστημα αυτό είναι μεγαλύτερο της προαιρετικής παράτασης κατά έξι μήνες που περιλαμβάνει η συμφωνία.

Στις 13:05 ώρα Ελλάδας, το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε άνοδο κατά 1,54 δολάριο στα 52,38 δολάρια το βαρέλι ενώ νωρίτερα ανήλθε έως και τα 52,52 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Απριλίου. Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 1,48 δολαρίου στα 49,32 δολάρια το βαρέλι.

«Υπήρξε μια αξιοσημείωτη μείωση στα αποθέματα αλλά δεν έχουμε φθάσει εκεί που θέλουμε να είμαστε φθάνοντας το μέσο όρο της πενταετίας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ-Φαλίχ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νόβακ.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία χρειάζεται να παραταθεί».

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί συμφώνησαν αρχικά να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2017, με μια πιθανή εξάμηνη παράταση της συμφωνίας.