Σκιές απάτης και τερματισμός στο φιλόδοξο διαστημικό project της Boeing στην Κίνα

Σκιές απάτης και τερματισμός στο φιλόδοξο διαστημικό project της Boeing στην Κίνα
Photo:

Ο αμερικανικός κολοσσός επρόκειτο να κατασκευάσει δορυφόρο επικοινωνιών.

 

Η Boeing ακύρωσε συμφωνία για την κατασκευή ενός δορυφόρου επικοινωνιών – που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί – επειδή η startup που τον παρήγγειλε έχει αθετήσει πληρωμές.

Η ξαφνική ακύρωση, ωστόσο, έρχεται στον απόηχο δημοσιεύματος που παρουσίασε λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο το έργο χρηματοδοτείτο στην πραγματικότητα από μια επιχείρηση που ανήκει στην κινεζική κυβέρνηση.

Η Wall Street Journal αποκάλυψε την κατάσταση την περασμένη εβδομάδα. Η νεοσύστατη επιχείρηση που παρήγγειλε τον δορυφόρο ονομάζεται Global IP και ήθελε να τον χρησιμοποιήσει για πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Αφρική. Ωστόσο, η συμφωνία χρηματοδοτήθηκε από μία οντότητα που ονομάζεται China Orient Asset Management, η οποία ανήκει στο κινεζικό υπουργείο Οικονομικών και χρηματοδοτεί προμηθευτές στρατιωτικής τεχνολογίας στη χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας υποψιάστηκαν ότι η Boeing προσπαθούσε να παρακάμψει την απαγόρευση πώλησης δορυφόρων απευθείας στην Κίνα. Η απαγόρευση ισχύει λόγω φόβων για ενδεχόμενη πρόσβαση του κινεζικού στρατού σε ευαίσθητες τεχνολογίες.

Οι ιδρυτές της Global IP συγκρούστηκαν με τους χρηματοδότες τους και κατέληξαν να υποβάλλουν αγωγή εναντίον μιας θυγατρικής της China Orient, ισχυριζόμενοι ότι είχε παραβιάσει το δίκαιο των ΗΠΑ αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του έργου.

Την Πέμπτη, η Journal ανέφερε ότι η Boeing είχε εγκαταλείψει τη συμφωνία καθώς η Global IP δεν ήταν συνεπής με τις πληρωμές της και δεν είχε αρκετά μετρητά για να τακτοποιήσει τις οφειλές. Ένα πρόσωπο «εξοικειωμένο με τον τρόπο σκέψης της Boeing» σημείωσε ότι ο γίγαντας της αεροδιαστημικής θα προσπαθήσει πιθανότατα να πουλήσει τον δορυφόρο σε κάποιον άλλο πελάτη.

Η Boeing ισχυρίστηκε ότι είχε άδεια εξαγωγής για τον δορυφόρο, αλλά η Journal επεσήμανε ότι η εταιρεία δεν διευκρίνισε εάν είχε αναφέρει στο υπουργείο Εμπορίου την κινεζική χρηματοδότηση του δορυφόρου, όταν υπέβαλε αίτηση για άδεια.