Σκληρή γλώσσα από Μέρκελ: «Μάζεψε τον Τόμσεν»!

Σκληρή γλώσσα από Μέρκελ: «Μάζεψε τον Τόμσεν»!

Σαφές μήνυμα της καγκελαρίου στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μπορεί μετά τη συνάντηση τους οι κ.κ. Μέρκελ και Λαγκάρντ να βγήκαν με κοινή γραμμή στη συνέντευξη τύπου, ζητώντας από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα το κλίμα στη συνάντηση ήταν εμπρηστικό.

Μπορεί το Βερολίνο να στήριξε το Ταμείο στο θέμα των διαρροών, καθώς μέσω αξιωματούχων ξεκαθάρισε ότι δεν τις αναγνωρίζει καν αφού τις θεωρεί προϊόν υποκλοπής, ωστόσο ο τρόπος που ο Τόμσεν αναφέρεται στην Μέρκελ στις συνομιλίες του με την Ντέλια Βελκουλέσκου, μόνο απαρατήρητος δεν πέρασε.

Όπως αναφέρει η «Επένδυση», στην γερμανική κυβέρνηση θεωρούν ότι βασικός στόχος του Τόμσεν δεν ήταν η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η Άνγκελα Μέρκελ. Και αυτό στο πλαίσιο ενός γενικότερου γεωπολιτικού παιχνιδιού, που αφορά και τον σχεδιασμό των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών επικαλούνται μάλιστα την αποστροφή του διαλόγου που είχε ο κ. Τόμσεν με την κυρία Βελκουλέσκου: «Κοίτα, κ. Μέρκελ, είσαι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;”. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».

Πηγές κοντά στην Κομισιόν διατυπώνουν ερωτηματικά για τον ρόλο του ανώτατου αξιωματούχου του ΔΝΤ, ο οποίος όπως λένε δεν διευκολύνει την ομαλή έκβαση των διαπραγματεύσεων και «βάζει την Ευρώπη σε περιπέτειες».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, βαρύ είναι το κλίμα και στο Βερολίνο, όπου ο Πολ Τόμσεν πέρασε δύσκολες στιγμές όταν εκλήθη εσπευσμένα κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μέρκελ – Λαγκάρντ. Εκεί η καγκελάριος κατηγόρησε την επικεφαλής του ΔΝΤ ότι «έχει δώσει αέρα» στους υφιστάμενους της να παρεμβαίνουν στις ευρωπαϊκές πολιτικές εξέλιξες.

«Ποιος είναι ο Τόμσεν να απευθύνεται σε εμένα κατά τη συνομιλία του με κατώτερους υπαλλήλους του Ταμείου»; Φέρεται να είπε φανερά εκνευρισμένη, απαιτώντας από την κ. Λαγκάρντ να «βάλει στον πάγο» τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου.