Σκληρό «παζάρι» για τις συντάξεις και το πακέτο παροχών Τσίπρα

Σκληρό «παζάρι» για τις συντάξεις και το πακέτο παροχών Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με την υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου (Α), στη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση των μέτρων για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, Αθήνα, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Παραμένουν οι διαφορές Αθήνας-Βρυξελλών. Σε αναμονή για το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου για τις τελικές αποφάσεις.

Παραμένουν οι διαφορές Αθήνας-δανειστών για το θέμα των συντάξεων.

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε την Τρίτη ιδιαίτερα αισιόδοξη για το θέμα των συντάξεων λέγοντας ότι δεν θα περικοπούν, ωστόσο από την πλευρά των δανειστών να μηνύματα που έρχονται λένε ότι τα νούμερα εξακολουθούν να μην βγαίνουν και οι διαφορές με την κυβέρνηση παραμένουν, όχι μόνο για τις συντάξεις αλλά και τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Την άποψη της υπουργού Εργασίας φαίνεται να υποστηρίζει και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην ομιλία του προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αχρείαστο το μέτρο της περικοπής συντάξεων.

Όπως είπε «οι δημοσιονομικές μας επιδόσεις είναι τέτοιες που όχι μόνο καθιστούν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αχρείαστο, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόσταση που χωρίζει την πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 από την πρόβλεψη της κυβέρνησης παραμένει σχεδόν αγεφύρωτη, καθώς τις τελευταίες ημέρες περιορίστηκε μόλις κατά 0,05% του ΑΕΠ ή 90 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι, αν δεν εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και αν υλοποιηθούν όλα τα θετικά μέτρα της Θεσσαλονίκης (συνολικού δημοσιονομικού κόστους 765 εκατ. ευρώ), το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά, ενώ οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι δεν θα ξεπεράσει το 3,35% του ΑΕΠ, αφήνοντας έτσι μια «τρύπα» 450 εκατ. ευρώ.

Παρά την όποια αισιοδοξία που εκπέμπει η ελληνική πλευρά πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις εκτιμούν ότι είναι πιο πιθανό να ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, παρά στην έκτακτη σύνοδο που θα προηγηθεί στις 19 Νοεμβρίου.