Θρίλερ με την ψηφοφορία στα Σκόπια – Καθυστερεί η διαδικασία στη βουλή (upd)

Θρίλερ με την ψηφοφορία στα Σκόπια – Καθυστερεί η διαδικασία στη βουλή (upd)
epa07094458 Macedonian Prime Minister Zoran Zaev addresses members of the parliament at the beginning of the parliamentary session on changing the state's constitution in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), 15 October 2018. After the referendum held on September 30, the FYROM government submits a proposal to the parliament for the change of the state's constitution, to change the country's name to 'Republic of Northern Macedonia' to endorse a name deal between FYR of Macedonia and Greece and to qualify for NATO membership. It is necessary to have two third majority, (80 members of the parliament) to change the constitution of the state. EPA/GEORGI LICOVSKI

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ ο Ζόραν Ζάεφ σκοπεύει να διεξάγει την ψηφοφορία μόνο εφόσον εξασφαλιστεί ότι έχει τη στήριξη 80 βουλευτών.

Καθυστερεί εκ νέου η έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αρχικά, η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) , όμως μετατοπίστηκε κατά τρεις ώρες. Ωστόσο, η συνεδρίαση αυτή της Βουλής δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν από το μεσημέρι ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον οχτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης θα διαφοροποιηθούν από τη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE και θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της πΓΔΜ, Makfax αναφέρει πως η συνεδρίαση που επρόκειτο να λάβει χώρα σήμερα και η ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση, είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει τα 2/3 των ψήφων. Επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές, πολύ μικρή είναι πλέον η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση Ζάεφ από τους απαραίτητους 80 βουλευτές.

Βουλευτές του VMRO, πριν την έναρξη της διαδικασίας, με συνέντευξη Τύπου ζήτησαν από τον πρόεδρο της σκοπιανής Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, να προχωρήσει άμεσα στην ψηφοφορία, χωρίς να συνεχιστεί η συζήτηση.

Ο βουλευτής Αντόνιο Μιλοσόσκι, ανέφερε πως η κυβέρνηση καθυστερεί την διαδικασία επειδή γνωρίζει πως δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία και πρόσθεσε πως η θέληση του λαού είναι ισχυρότερη από την πίεση στους βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως στην συνέντευξη Τύπου δεν παρίσταντο όλοι οι βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης,

Εφόσον η πρώτη ψηφοφορία δεν είναι επιτυχής, τότε θα ακολουθήσουν στις επόμενες 20 ημέρες ακόμη δύο, οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ατμόσφαιρα στην ΠΓΔΜ είναι εξαιρετικά τεταμένη ανάμεσα στα κόμματα, ωστόσο προκύπτει ότι οι παρασκηνιακές διεργασίες δεν έχουν κοπάσει.