«Σκωτσέζικο ντους» από το ΔΝΤ

«Σκωτσέζικο ντους» από το ΔΝΤ
FILE - In this June 22, 2016 file photo, International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde speaks during a news conference in Washington. Lagarde is facing a negligence trial in France which opens on Monday, Dec. 12, 2016, for her role in a 2008 arbitration ruling that handed 403 million euros ($425 million) to a French business magnate. (AP Photo/Cliff Owen, File)

Μεταφέρονται για Ιούνιο οι αποφάσεις για τη συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα; Πώς θα επηρεαστεί η πορεία της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τη νέα Έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου εξέτασε τις πέντε συστάσεις του Ανεξάρτητου Γραφείου του ΔΝΤ, όπου περιλαμβάνονται διαπιστώσεις από την πορεία εφαρμογής των προγραμμάτων του Ταμείου και τα προβλήματα που εντοπίζονται όταν εμπλέκεται σε χώρες που μετέχουν σε νομισματική ένωση, καθώς το ΔΝΤ δεν είχε προηγούμενη εμπειρία.

Η μέχρι τώρα συμμετοχή του Ταμείου στα προγράμματα των τριών χωρών της Ευρωζώνης, έδειξε ότι τα μοντέλα του ΔΝΤ ή δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά και ότι υπήρξαν πολιτικές επιπλοκές με τα ευρωπαϊκά όργανα, οι οποίες σε κάποιες περιπρώσεις διαστρεύλωσαν τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα αυτών των προγραμμάτων.

Το ΔΝΤ απαντά ότι συμφωνεί με την ανάγκη διευκρινίσεων, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν αφενός την ανάγκη για προγράμματα που θα είναι δίκαια αφετέρου την ανομοιογένεια των χωρών- μελών. 

Συγκεκριμένα η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου αξιολογεί τα πεπραγμένα του Ταμείου από την εμπλοκή του σε Μνημόνια όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, διαπιστώνοντας πως θα έπρεπε να έχουν ληφθεί ειδικές εγγυήσεις για περιορισμό των πολιτικών παρεμβάσεων από άλλες χώρες και φορείς που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα όπως είναι η Κομισιόν και η ΕΚΤ.

Για την συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει σαφής τοποθέτηση στην έκθεση αυτή, ωστόσο, το Διευθυντήριο του Ταμείου προσανατολίζεται να πάρει θέση τον Ιούνιο κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου να μην υπάρχει απάντηση.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση του ΔΝΤ εδώ