S&M: Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που εμπιστεύονται οι μεγαλύτεροι οίκοι στα ανταλλακτικά αυτοκινήτου

S&M: Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που εμπιστεύονται οι μεγαλύτεροι οίκοι στα ανταλλακτικά αυτοκινήτου

Ο Κωνσταντίνος Μαραγκός κρατάει σήμερα τα ηνία μιας οικογενειακής επιχείρησης – ηγέτη στον κλάδο της.

Το 1957 κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της στην αγορά της Θεσσαλονίκης η εταιρεία SkaMa. Ο Ευριπίδης Σκαζίκης και ο Λάκης Μαραγκός αρχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ως οι επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν την αποκλειστική αντιπροσώπευση , εισαγωγή και διακίνηση στην Β. Ελλάδα των γερμανικών οίκων ρουλεμάν FAG KUGELFISCHER, καθώς και των στεγανοποιητικών δακτυλίων του οίκου FREUDENBΕRG.

Μέχρι τότε οι εν λόγω οίκοι αντιπροσωπεύονταν στην Ελλάδα από επιχειρήσεις με έδρα την Αθήνα και το να κερδίσει μια βορειοελλαδίτικη επιχείρηση την εμπιστοσύνη τους ήταν μεγάλη υπόθεση. «Με δεδομένη την πολύ δύσκολη για την εποχή επικοινωνία μεταξύ Βορρά και Νότου, οι κεντρικοί αντιπρόσωποι δεν στόχευαν συστηματικά στην αγορά της Β. Ελλάδος με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό στην κάλυψη της περιοχής. Αυτό το κενό είδαν οι ιδρυτές και αποφάσισαν να κινηθούν επιχειρηματικά να το καλύψουν, με αξιόπιστα ποιοτικά είδη, που τους έδιναν την σιγουριά της επιτυχίας» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Κωνσταντίνος Μαραγκός ,ο οποίος σήμερα έχει αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης που μετρά έξι δεκαετίες ζωής. Θυμάται δε πως ο πατέρας του, Λάκης Μαραγκός, που ήταν τότε υψηλόβαθμο στέλεχος σε μεγάλη πολυεθνική, αποφάσισε συνειδητά να εγκαταλείψει την καριέρα του και να σταδιοδρομήσει ως επιχειρηματίας.

Το 1989, ήταν χρονιά σταθμός τόσο για την S&M, που επεκτείνει τη δραστηριότητα της στην Ν. Ελλάδα με ανάπτυξη οργανωτικής δομής, όσο και για τον ίδιο που αναλαμβάνει επισήμως την Γενική Διεύθυνση. Έξι χρόνια αργότερα η έδρα της εταιρίας στην Θεσσαλονίκη μεταφέρεται σε νέες μοντέρνες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, με γραφεία, αίθουσα σεμιναρίων και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους στην ΒΙ.ΠΕ.Θ Σίνδου.

Η επιχείρηση μεγαλώνει, αναπτύσσεται και το 2002 γίνεται μέλος στον διεθνή όμιλο επιχειρήσεων διακίνησης ανταλλακτικών αυτοκινήτων, με έδρα την Γερμανία , ATRInternational. Το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων εμπλουτίζεται, το πελατολόγιο ενδυναμώνεται και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για μετεγκατάσταση σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Αθήνα, το 2006.

Στα δύσκολα χρόνια που ακολουθούν για την ελληνική οικονομία με το ξέσπασμα της κρίσης και την έλευση των μνημονίων, η S&M είναι από τις επιχειρήσεις που επιδεικνύουν γρήγορα αντανακλαστικά. Τη διετία 2010 – 2011 αποφασίζεται και υλοποιείται η επέκταση του δικτύου διανομής ανταλλακτικών αυτοκινήτων με εξαγορά τριών καταστημάτων «APC – Auto PartsCenter» στην Αττική, ενώ το διάστημα 2014 – 2015 υλοποιείται το πρώτο σκέλος του επενδυτικού προγράμματος με κύρια έργα την επέκταση των αποθηκευτικών χώρων στην ΒΙ.ΠΕ.Θ. Σίνδου και τη δημιουργία νέου κέντρου διανομής (logistics) σε κεντρικό σημείο στην Αθήνα.

Το 2016 -2017 υλοποιείται το δεύτερο σκέλος με την δημιουργία πρότυπων καταστημάτων προβολής και προώθησης των ειδών S&M στην Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη , στην Λάρισα καθώς και δύο νέων υποκαταστημάτων στην Αθήνα.

«Συνήθως οι οικογενειακές επιχειρήσεις δύσκολα επιβιώνουν κατά τη μετάβαση από τη 2η στην 3η γενιά. Είναι σημαντικό ο ιδρυτής να είναι σύγχρονος, προοδευτικός και ανοιχτός σε νέες ιδέες, ώστε να είναι ομαλή η συνύπαρξη με τις επόμενες γενιές» επισημαίνει ο κ. Μαραγκός και προσθέτει πως εκείνος στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός, διότι ο πατέρας του ήταν ένας άνθρωπος που συγκέντρωνε στο πρόσωπό του τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που συντελούσαν στο να έχουν πάντα μία άψογη σχέση και εξαιρετική συνεργασία. «Στα πλαίσια πάντα του αμοιβαίου σεβασμού. Άλλωστε η συνύπαρξη εμπειρίας και νέων ιδεών είναι “συνταγή” επιτυχημένης πορείας».

Στόχος, όπως εξηγεί, ήταν όχι μόνο η διείσδυση στις νέες αγορές της Νοτίου Ελλάδος, μέσω της ανάπτυξης μιας δομής πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά και η επέκταση του προγράμματος των προϊόντων με την προσέλκυση νέων αξιόπιστων προμηθευτών. Η εταιρία απασχολεί σήμερα 220 συνεργάτες και δραστηριοποιείται σε δύο βασικούς τομείς: α) στον τομέα της Βιομηχανίας και των Οργανισμών του Δημοσίου, ο οποίος εξυπηρετείται από εξειδικευμένους Μηχανολόγους Μηχανικούς, καλύπτοντας τις ανάγκες σε προϊόντα Μετάδοσης Ισχύος (όπως ρουλεμάν, ιμάντες, καδένες, λιπαντικά) προσφέροντας τόσο τεχνική υποστήριξη όσο και μεταφορά προηγμένης τεχνολογίας και β) στον τομέα των ανταλλακτικών αυτοκινήτων και λιπαντικών για παντός τύπου οχήματα, επιβατικών, βαρέων οχημάτων και φορτηγών, αγροτικών και χωματουργικών μηχανημάτων με ευρύτατο φάσμα προϊόντων.

Διαθέτει δύο κεντρικά σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με χώρους γραφείων, αίθουσες σεμιναρίων , εκτεταμένες αποθήκες καθώς και πανελλαδικά δίκτυο προβολής και διανομής των προϊόντων 10 σημείων, ενώ στους στρατηγικούς συνεργάτες της συγκαταλέγονται ισχυρά ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων LIQUI MOLY, SCHAEFFLER, BOSCH, KAYABA, KLUBER, ATE, MAGNETI MARELLI, NGK, VALEO, SACHS, OPTIBELT, KNORR, MONROE, CORTECO και FTE.

Όσο για τη φιλοσοφία που διέπει την S&M αυτή έχει να κάνει με την οικοδόμηση μακροχρόνιων και δυναμικών σχέσεων με τους συνεργάτες έμπορους ή τις βιομηχανικές μονάδες που βασίζονται στην αξιοπιστία , την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον σεβασμό, καλύπτοντας τις ανάγκες τους ολοκληρωμένα και έγκαιρα.

Στα άμεσα σχέδια της διοίκησης είναι η περεταίρω ανάπτυξη της εταιρείας, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, η διεύρυνση του προγράμματος των προϊόντων και των υπηρεσιών, καθώς και η επέκταση του δικτύου διανομής. «Στοχεύουμε στο να είμαστε “Ο συνεργάτης της επιλογής σας” / “Your partner of choice”. Τόσο για εκείνους που επιλέγουν να ενταχθούν στην εταιρία μας όσο και για τους πελάτες και τους προμηθευτές μας».

Η συμβουλή που δίνει σε νέους, φιλόδοξους επιχειρηματίες, είναι να προχωρήσουν επιλέγοντας του σωστούς συνεργάτες, με σύνεση, πρόγραμμα και πείσμα στον δύσκολο επιχειρηματικό στίβο , καινοτομώντας και επιμένοντας μέχρι την επιτυχία. Κάνοντας δε την αυτοκριτική του υπογραμμίζει πως η επιτυχία της δικής του εταιρίας είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ευτυχία των συνεργατών που απασχολούνται σε αυτή.
« Νιώθω ικανοποιημένος που καταφέραμε κατά τη διάρκεια της κρίσης να αυξήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας και να προσφέρουμε θέσεις εργασίας σε μία εποχή που η χώρα μας μαστίζεται από την «κατάρα» της ανεργίας».

Το αποτέλεσμα σαφώς και δεν είναι τυχαίο, δεδομένου ότι και ο ίδιος αφιερώνει πολύ χρόνο στη δουλειά και τους συνεργάτες του εξασφαλίζοντας ότι όλα θα «πάνε ρολόι». Τονίζει πως όταν απολαμβάνεις αυτό που κάνεις δεν υπάρχει ωράριο, ιδιαίτερα όταν βρίσκεσαι με φίλους, συνεργάτες, πελάτες και προμηθευτές.

«Θεωρώ καθήκον και υποχρέωση μου να ασχολούμαι με τα κοινά και να προσφέρω στη χώρα και στην κοινωνία στην οποία ζούμε και κινούμαστε επαγγελματικά. Παλιότερα υπήρξα μέλος του ΕΒΕΑ και Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και σήμερα είμαι Ταμίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκός και αποκαλύπτει πως το motto που τον συντροφεύει σε όλη του τη ζωή είναι το εξής: «Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι να ξεπερνάς διαρκώς τον εαυτό σου. Μην επαναπαύεσαι στις επιτυχίες του χθες».