Snapchat: Θα έχει τη τύχη της Google ή τη κατάληξη της Theranos

Snapchat: Θα έχει τη τύχη της Google ή τη κατάληξη της Theranos

Άγνωστο, καθώς η εταιρεία έχει στοιχεία και απ' τις δύο!

Η Snapchat ανήλθε ταχύτατα στον χώρο της τεχνολογίας επειδή η διεπαφή της αποτέλεσε μια καινοτομία σε σχέση με το υπάρχον παράδειγμα κοινωνικών μέσων.

Όμως, η δομή της επερχόμενης αρχικής δημόσιας εγγραφής της εταιρείας δεν μοιάζει τόσο διαφορετική από εκείνη πολλών άλλων παικτών στον κόσμο της τεχνολογίας.

Η Snap Inc., η μητρική εταιρεία της Snapchat, ίσως εισαχθεί στο χρηματιστήριο τον Μάρτιο με μια μετοχική δομή που ευνοεί έντονα τους συνιδρυτές της, Έβαν Σπίγκελ και Μπόμπι Μέρφι.

Οι δυο τους σχεδιάζουν να διατηρήσουν πάνω από 70% των δικαιωμάτων ψήφου παρόλο που κατέχουν μόλις το 45% των μετοχών, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Αν και αυτή η διευθέτηση ίσως δυσαρεστήσει μετόχους που ανησυχούν για το επίπεδο εμπλοκής τους αναφορικά με σημαντικές αποφάσεις της εταιρείας, η έκδοση μετοχών διπλής κατηγορίας (dual-class stock) είναι αρκετά διαδεδομένη μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας.

Η Google εξέδωσε τέτοιες μετοχές στα πλαίσια της δικής της αρχικής δημόσιας εγγραφής, και το ίδιο έκανε η Facebook. Από τότε, οι δύο εταιρείες πήγαν ένα βήμα παρακάτω, με την Google να εισάγει μια τρίτη κατηγορία μετοχών δίχως δικαίωμα ψήφου, το 2014, και τη Facebook να ακολουθεί με μια παρόμοια κίνηση τον περασμένο Απρίλιο.

Η πρωτοβουλία αυτή επιτρέπει στις ηγεσίες των εταιρειών να διατηρούν τον έλεγχο ενώ παράλληλα συγκεντρώνουν περισσότερο ρευστό προσφέροντας περισσότερες μετοχές. Όταν οι ιδρυτές διατηρούν τον έλεγχο, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν περισσότερο χώρο για να εμπλακούν σε καινοτόμα πρότζεκτ, χωρίς τον φόβο της παρέμβασης μετόχων που μπορεί να έχουν ως προτεραιότητα τα άμεσα κέρδη και όχι την υλοποίηση μακροπρόθεσμων στόχων.

Η Google έχει σίγουρα ωφεληθεί από αυτή την αυτονομία από τους μετόχους της. Αν και η εταιρεία είχε και τις ατυχίες της – όπως π.χ. το κοινωνικό δίκτυο Google Plus – η φιλοσοφία της έχει οδηγήσει και σε επιτυχίες όπως το Gmail και το Google Drive. Αν η ηγεσία ένιωθε συνεχώς την καυτή ανάσα των επενδυτών, πολλές από τις υπηρεσίες που προσφέρει η Google σήμερα ίσως να μην είχαν αναπτυχθεί ποτέ, γεγονός που θα οδηγούσε σε μια λιγότερο κερδοφόρα εταιρεία. Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος.

Η υπερβολικά πολλή και ανεξέλεγκτη εξουσία στα χέρια των ολίγων μπορεί εύκολα να οδηγήσει την εταιρεία στη λάθος κατεύθυνση.

Η Viacom είναι ένα τέτοιο παράδειγμα εισηγμένης εταιρείας που κατέρρευσε, εν μέρει επειδή ο Σάμερ Ρέντστοουν διατήρησε εξ’ ολοκλήρου τον έλεγχό της ακόμα κι όταν τα ερωτήματα άρχισαν να πληθαίνουν ως προς την υγεία, την ηλικία και τις ικανότητές του. Επίσης, η εταιρεία εξετάσεων αίματος Theranos έχει απολέσει τη φήμη της και τις προοπτικές της υπό την ηγεσία της ιδρύτριας και CEO Ελίζαμπεθ Χολμς, η οποία διαθέτει μετοχές με δικαιώματα «υπερ-ψήφου».

Η εταιρεία κατηγορήθηκε για παραπλάνηση επενδυτών και πελατών ως προς την ακρίβεια του εξοπλισμού εξετάσεων που διαθέτει.

Το 2014, η αξία της εταιρείας άγγιζε τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ύστερα από το πρόσφατο σκάνδαλο, πλέον η αποτίμηση είναι μόλις 800 εκατομμύρια δολάρια. Εν τέλει, η εξουσία του ιδρυτή να λαμβάνει αποφάσεις μονομερώς έχει δύο όψεις. Ένας ιδρυτής με απόλυτη ευχέρεια κινήσεων μπορεί να οδηγήσει την εταιρεία στην κορυφή, αλλά μπορεί να την φέρει και στο χείλος της καταστροφής…