SOLO: Το ελληνικό brand που έκανε μόδα τη «ζούγκλα» σε 18 χώρες

SOLO: Το ελληνικό brand που έκανε μόδα τη «ζούγκλα» σε 18 χώρες

Ο Ιωάννης Σολωμόζης είναι ο Έλληνας που διακρίθηκε στους διεθνείς διαγωνισμούς των German Design Awards και των ADesignAwards.

Είναι πλέον γνωστό σε όλους πως για να μπορέσει κανείς όχι μόνο να επιβιώσει επιχειρηματικά αλλά και να ξεχωρίσει στην παγκόσμια αγορά, θα πρέπει, εκτός από ευρηματικός και ταλαντούχος, να είναι έτοιμος να συναγωνιστεί με τους καλύτερους. Πρωτοπόροι είναι άλλωστε εκείνοι που δε διστάζουν να πειραματιστούν, να πάνε κόντρα στις νόρμες, δημιουργώντας έργα που φέρουν την προσωπική τους σφραγίδα και εγκαινιάζουν νέους καλλιτεχνικούς «δρόμους».

Η μέχρι τώρα πορεία του Ιωάννη Σολωμόζη τον κατατάσσει σε αυτή τη «φουρνιά» καλλιτεχνών που είδαν την κρίση ως αφορμή για δημιουργία και ως ένα μέσο για την προβολή του ελληνικού ταλέντου στο εξωτερικό. Μέσα από το προσωπικό brand, το SØLØ, έχει καταφέρει σε μια τριετία να αποκτήσει το δικό του κοινό, εντός και εκτός συνόρων. Πρόσφατα μάλιστα αναδείχθηκε ως ένας εκ των νικητών στα German Design Awards για την τροπική διάθεση, την ποιότητα και τον πρωτότυπο σχεδιασμό της σειράς Jungle.

«Όπως όλες οι αποφάσεις, έτσι και το «ναι» είναι η απόφαση μιας στιγμής. Ο στόχος ήταν να δημιουργήσω ένα brand το οποίο να αποτελέσει κάποια στιγμή μέρος των παγκόσμιων trendsetters στο κομμάτι του design. Να κοιτάει ο κόσμος τις δημιουργίες του brand μου και να εμπνέεται από αυτό» αναφέρει στο Fortune ο Ιωάννης.  Όπως εξηγεί παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις γνώμες από επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι τον απέτρεπαν από το να πάρει το ρίσκο, εκείνος επέλεξε να το «παλέψει» ως επιχειρηματίας και να κάνει την προσπάθειά του.

«Είχα ακούσει πολλά πριν ξεκινήσω. Από το «πως θα κάνεις δικά σου σχέδια; Πως θα δημιουργήσεις ύφασμα; Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσεις δικά σου προϊόντα αυτήν την περίοδο;» ή «είσαι αρκετά μικρός, δεν έχεις δίκτυο». Για εμένα αυτά δεν αποτέλεσαν ποτέ τροχοπέδη στην απόφαση μου. Αντιθέτως ήταν μοχλός για να κάνω αυτό που είχα στα πλάνα μου με σύνεση, στρατηγική και πίστη στο αρχικό μου όραμα» λέει χαρακτηριστικά.

Το πείσμα, η επιμονή και η σκληρή δουλειά δικαιώθηκαν και η μια διάκριση διαδεχόταν την άλλη. «Το ότι μας συμπεριέλαβε το ινστιτούτο χρώματος της Pantone στον κατάλογο του με τις τάσεις στο χρώμα, ήταν μια δικαίωση για εμένα αλλά και για το brand».

Τα SoloStores, ο ξενοδοχειακός κλάδος και η παιδική σειρά

Στα άμεσα πλάνα του Ιωάννη είναι η δημιουργία 5 SoloStores, με το πρώτο στο κέντρο της Αθήνας να είναι υπό κατασκευή, καθώς επίσης και αύξηση των συνεργασιών στον ξενοδοχειακό κλάδο. «Σήμερα έχουμε παρουσία στα πιο περιζήτητα ξενοδοχεία της Ελλάδας αλλά και σε groups του εξωτερικού όπως Como, Novotel, Marriott. Όλα αυτά μου επιβεβαίωσαν πως αν έχεις πάθος και πολλές ώρες να διαθέσεις πάνω σε αυτό που θες να δημιουργήσεις, δε μπορείς ποτέ να κάνεις λάθος».

Που βρίσκονται οι Έλληνες σε επίπεδο design συγκριτικά με το εξωτερικό; Είναι ικανή η ελληνική αγορά να υποστηρίξει τους επαγγελματίες του κλάδου ή η στροφή στο εξωτερικό είναι μονόδρομος; Σύμφωνα με τον Ιωάννη το επίπεδο της Ελλάδας είναι αρκετά υψηλό, ωστόσο, επισημαίνει πως το 95% των προϊόντων που κυκλοφορούν είναι, είτε αντιγραφές ευρωπαϊκών brands, είτε αγορασμένα σχέδια από εργοστάσια στην Κίνα.

«Εάν θέλεις πραγματικά να ξεχωρίσεις στη χώρα σου, πρέπει να πετύχεις στο εξωτερικό πρώτα. Και όταν λέω αυτό, εννοώ τις ευρωπαϊκές  μητροπόλεις του design, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το fashion design. Εναλλακτικά είσαι πάντα ο σχεδιαστής της διπλανής πόρτας. Και αυτό που λέω δεν έχει να κάνει με ξενομανία, έχει να κάνει με το γεγονός πως κάποιες χώρες έχουν αποκτήσει δικαίως με επιμονή και σκληρή δουλειά τα τελευταία χρόνια το ρόλο της σφραγίδας που επιβεβαιώνει ότι είσαι καλός και αξίζει να στραφούν τα βλέμματα πάνω σου». Καταλήγει πως για να σε υποστηρίξει η ελληνική αγορά πρέπει πρώτα να δει δείγματα της δουλειάς σου σε concept stores στη Γαλλία, σε ένα ξενοδοχείο στο Μιλάνο ή σε κάποιο εστιατόριο στη Σαγκάη.

Όσο για τα υλικά με τα οποία δουλεύει είναι αρκετά «ψαγμένα». Τον τελευταίο καιρό έχει επικεντρωθεί σε ένα ύφασμα φτιαγμένο από ίνες μπαμπού, τα οποία έχουν φυτρώσει στην νοτιοανατολική Ασία και υφανθεί σε αργαλειό στην Ελλάδα. «Αγοράζουμε πρώτες ύλες από όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα μελάνια από Ιταλία, χαρτιά από Ελβετία, νήματα από Λευκορωσία κοκ. Ελπίζω στο μέλλον να έχουμε στην Ελλάδα εργοστάσια που να παράγουν ύλες υψηλών προδιαγραφών και να στραφούμε κυρίως στη χώρα μας».

Το brand SØLØ έχει παρουσία σε 18 χώρες, με το 60% του τζίρου να προέρχεται από την Αγγλία και τη Γαλλία. Μια νέα χώρα με την οποία ξεκίνησε συνεργασία είναι η Ακτή Ελεφαντοστού στη δυτική Αφρική, ενώ η αγορά που έχει μπει στο στόχαστρο του και θα ήθελε να έχει μεγαλύτερη παρουσία, είναι η Κίνα. «Στόχος μας για το 2018 είναι να έχουμε ένα μεγάλο σημείο πώλησης στη Σαγκάη. Επίσης, στα άμεσα σχέδιά μου είναι να δημιουργήσω και μια παιδική σειρά προϊόντων».

Αυτό που, κατά τη γνώμη του, τον διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό είναι ότι δεν δουλεύει για τα χρήματα με σκοπό την αποταμίευση, αλλά τα βλέπει ως μέσο που έρχεται και φεύγει άμεσα με στόχο την εξέλιξη της ιδέας του. «Αυτό δημιουργεί ένα κλίμα συνεργασιών, οι οποίες σιγά- σιγά δεν έχουν να κάνουν με τα προϊόντα αυτά καθεαυτά, αλλά με τη φιλοσοφία του brand και τον τρόπο επέκτασης του».

Προσθέτει δε πως φέτος έκανε μια στροφή σε προϊόντα που αφορούν το wellness. «Ναυαρχίδα» είναι ο σάκος του μποξ που έχει σχεδιάσει και ονομάζεται sona. Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν, όπως λέει, και άλλα fitness κομμάτια σε συνεργασία με μια ιταλική εταιρεία, τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν τον επόμενο μήνα.

1/4

Photo gredits: Σπύρος Χαμάλης