SOS από την τουρκική οικονομία: Άλλη μια σκληρή μέρα για τη λίρα

SOS από την τουρκική οικονομία: Άλλη μια σκληρή μέρα για τη λίρα

Μέσα σε πέντε μόλις μήνες τα νοικοκυριά έχασαν το 20% της αγοραστικής τους δύναμης.

 

Σε έναν κατήφορο που δείχνει να μην σταματά παραμένει η τουρκική λίρα, με τα «χτυπήματα» των οίκων αξιολόγησης για έντονα σημάδια αβεβαιότητας να προκαλούν μαζικές αντιδράσεις από τους επενδυτές.

Σήμερα η τουρκική λίρα βρέθηκε να κάνει βουτιά έως και 5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία στις 4,9290 λίρες ανά δολάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια υποτίμηση του νομίσματος από τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που ανάγκασε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να μετατρέψει το ενεργητικό ξένου συναλλάγματος, σε μία ύστατη προσπάθεια στήριξης του εθνικού νομίσματος.

Το νέο ξεπούλημα του νομίσματος ενισχύει τα σενάρια, που θέλουν την κεντρική τράπεζα της χώρας να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για αύξηση των επιτοκίων, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη της 7ης Ιουνίου. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό η κεντρική τράπεζα θα μπορέσει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος κόντρα σε κάθε οικονομική λογική επιμένει ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός και να ανακοπεί η επικίνδυνη διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.