Σούζι ΜακΜάρεϊ: Γλυπτά που εξερευνούν τις αντιλήψεις μας για τη γυναικεία ταυτότητα

Σούζι ΜακΜάρεϊ: Γλυπτά που εξερευνούν τις αντιλήψεις μας για τη γυναικεία ταυτότητα

«Όλα έχουν να κάνουν με την αντίληψή μας για τις γυναίκες, τη δύναμή τους και τα ευάλωτα σημεία τους» εξηγεί η καλλιτέχνης.

Ένας θώρακας πλεγμένος με αλυσίδες, καρφίτσες, γάντια κουζίνας… Μπορεί αυτά να μην είναι τα υλικά με τα οποία φτιάχνονται συνήθως τα φορέματα, αλλά η Βρετανή καλλιτέχνης Σούζι ΜακΜάρεϊ τα χρησιμοποιεί για να φιλοτεχνήσει τα γλυπτά της, που ως πηγή έμπνευσης έχουν γυναικεία ενδύματα.

Το πρώτο γλυπτό της, το οποίο βάφτισε «Gladrags», το ολοκλήρωσε το 2002, χρησιμοποιώντας 10.000 ροζ μπαλόνια. Έκτοτε, φιλοτέχνησε πολλά έργα που φαινομενικά μπορούν να φορεθούν, μεταξύ των οποίων το «Medusa» (από υλικό με το οποίο κατασκευάζονταν, τον Μεσαίωνα, οι αλυσόπλεκτοι θώρακες των πολεμιστών), το «Widow» (από δέρμα και 100.000 βελόνες) και το «A Mixture of Frailties» (από 1.400 γάντια κουζίνας).

«Όλα έχουν να κάνουν με την αντίληψή μας για τις γυναίκες, τη δύναμή τους και τα ευάλωτα σημεία τους» εξηγεί η ΜακΜάρεϊ, η οποία ήταν μουσικός κλασικής μουσικής, αλλά επανεκπαιδεύτηκε ως καλλιτέχνης. «Με ενδιαφέρει το πώς τα δυνατά και αδύναμα σημεία ενός ανθρώπου μπορούν να είναι το ίδιο πράγμα. Υποθέτω ότι μπορεί κάποιος να τα αποκαλέσει «πορτρέτα». Πολλά από τα γλυπτά και τα σχέδια μου έχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να κάνουν με την αντίληψη και διαπραγμάτευση της γυναικείας ταυτότητας, τόσο εσωτερικής όσο και εξωτερικής», προσθέτει.