«Σοβαρή απάντηση» στη Συρία υπόσχονται ΗΠΑ και Μεγ. Βρετανία

«Σοβαρή απάντηση» στη Συρία υπόσχονται ΗΠΑ και Μεγ. Βρετανία

Λίστα με επιλογές για κάθε ενδεχόμενο ζήτησε ο Ομπάμα από το Πεντάγωνο, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ενισχύει την παρουσία του στη Μεσόγειο.

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη Δαμασκό, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία προειδοποίησαν πως θα υπάρξει «σοβαρή απάντηση» στη Συρία εάν αποδειχθεί πως ο στρατός της έκανε χρήση χημικών όπλων, ενώ το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ενισχύει την παρουσία του στη Μεσόγειο.

Σε τηλεφωνική συνομιλία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν χθες βράδυ ότι είναι πολύ πιθανό το καθεστώς στη Συρία να πραγματοποίησε επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του λαού του και εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές εναντίον της Δαμασκού.

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Άσαντ δεν συνεργάσθηκε με τα Ηνωμένα Έθνη προκαλεί υποψίες ότι το καθεστώς έχει κάτι να κρύψει», ανέφερε ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτοντας πως «η σημαντική χρήση χημικών όπλων θα άξιζε μια σοβαρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί παγκοσμίως η απαγόρευση στη χρήση χημικών όπλων, ώστε να μην συμβούν άλλες θηριωδίες».

Η κυβέρνηση της Συρίας εξακολουθεί να αρνείται κάθε εμπλοκή στις επιθέσεις και καταγγέλει από την πλευρά της τις δυνάμεις των ανταρτών. Η συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε το Σάββατο πως Σύριοι στρατιώτες είχαν βρει χημικά όπλα σε τούνελ που χρησιμοποιούν οι αντάρτες στα ανατολικά της Δαμασκού.

Το Ιράν, που αποτελεί τον στενότερο σύμμαχο της Συρίας, απέστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην Ουάσινγκτον να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση. «Η Αμερική γνωρίζει το όριο της κόκκινης γραμμής του συριακού μετώπου και οποιαδήποτε παραβίαση της κόκκινης γραμμής της Συρίας θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Λευκό Οίκο», δήλωσε σήμερα ο Μασούντ Τζαζαγερί, υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Σε πιο ήπιο τόνο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε στο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV ότι η συριακή κυβέρνηση ενημέρωσε την Τεχεράνη πως θα επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν περιοχές που φέρεται ότι επλήγησαν από χημικά όπλα, ενώ με τη σειρά του επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις στους αντιπάλους του Άσαντ. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τη συριακή κυβέρνηση και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι ουδέποτε χρησιμοποίησαν τέτοια απάνθρωπα όπλα και ότι θα συνεργαστούν πλήρως με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για να επισκεφθούν τις περιοχές που επλήγησαν», φέρεται να είπε ακόμη ο Ζαρίφ σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του με την ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών Έμα Μπονίνο.

Οι διαβεβαιώσεις της Δαμασκού, ωστόσο, δεν φαίνεται να πείθουν τη Δύση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε και έλαβε χθες από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μία λίστα με όλες τις πιθανές επιλογές  σε περίπτωση που αποφασισθεί η στρατιωτική «απάντηση» στη Συρία.

Διαβάστε ακόμη: Μια προαναγγελθείσα θηριωδία

«Ο πρόεδρος παρευρέθη στη λεπτομερή παρουσίαση που είχε ζητήσει για το φάσμα των εν δυνάμει επιλογών που θα πρέπει να προετοιμάσουν οι ΗΠΑ και η διεθνής κονότητα για να απαντήσουν στη χρήση χημικών όπλων», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά τη λήξη της συνεδρίας στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο αντιπροέδρος Τζο Μπάιντεν και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας.

«Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε εφαρμογή οποιαδήποτε επιλογή, αν ο πρόεδρος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάποια απ’ αυτές», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Αναλυτές εκτιμούν πως είναι πιο πιθανή η επιλογή των αεροπορικών επιθέσεων έναντι της αποστολής χερσαίων δυνάμεων.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλυψε χθες βράδυ ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε τηλεφωνήσει την Πέμπτη στο σύρο ομόλογό του Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ για να του επισημάνει πως, «αν το συριακό καθεστώς δεν είχε τίποτε να κρύψει, θα έπρεπε να είχε επιτρέψει την άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον τόπο» που φέρεται ότι έγινε η χημική επίθεση.

Ο Λευκός Οίκος πάντως επανέλαβε πως οι «αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία για να προσδιορίσουν τι ακριβώς συνέβη».

Χθες οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν πως περίπου 355 ασθενείς «που παρουσίαζαν νευροτοξικά συμπτώματα» πέθαναν σε νοσοκομεία στη Συρία στα οποία παρέχει υποστήριξη  και όπου νοσηλεύονται σχεδόν 3.600 άνθρωποι από τις 21 Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμη: Ξέσπασε ο «Αραβικός Χειμώνας»;