Στα χέρια της κυβέρνησης του Ισραήλ η πρόταση της Energean Oil & Gas

Στα χέρια της κυβέρνησης του Ισραήλ η πρόταση της Energean Oil & Gas

Υποβλήθηκε το σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων Karish και Tanin.

Το σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων Karish και Tanin υπέβαλε την Τρίτη στην κυβέρνηση του Ισραήλ η Energean Oil & Gas.

Το σχέδιο υποβλήθηκε μέσω της θυγατρικής Energean Israel, η οποία έχει αποκτήσει το 100% των δύο κοιτασμάτων, τα οποία, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, διαθέτουν 2,7 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 41 εκατ. ελαφρών ρευστών υδρογονανθράκων, δηλαδή συνολικά 531 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.

Η ανάπτυξη του Karish προβλέπει την πραγματοποίηση τριών γεωτρήσεων με τη χρήση Πλωτής Μονάδας Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης, η οποία θα εγκατασταθεί 90 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές και θα έχει τη δυνατότητα να παραδίδει στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου 400 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως. Η σύνδεση με το σύστημα μεταφοράς θα πραγματοποιηθεί μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Η επένδυση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish είναι της τάξης των 1,3 έως 1,5 δισ. δολαρίων, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου προβλέπεται να ξεκινήσει το 2020. Θα ακολουθήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος Tanin, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν έξι γεωτρήσεις με τη χρήση της ίδιας πλωτής μονάδας.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, Μαθιός Ρήγας, επισημαίνει: «Η υποβολή του σχεδίου ανάπτυξης των κοιτασμάτων Karish και Tanin στο Ισραήλ συνιστά την επίτευξη ενός ακόμη στόχου που η Energean έχει θέσει, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ανταγωνισμό στην ισραηλινή αγορά προς όφελος της οικονομίας και των καταναλωτών του Ισραήλ και, βεβαίως, να πραγματοποιήσει το όραμά της να καταστεί η ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επόμενοι στόχοι είναι η σύναψη νέων συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ και η λήψη της οριστικής επενδυτικής απόφασης εντός του έτους. Έχοντας ξεκινήσει από τον Πρίνο της Καβάλας με τη μοναδική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, η Energean Oil & Gas εξάγει πλέον τεχνογνωσία σε μία ευρύτερη περιοχή με τεράστια γεωπολιτική σημασία».