Στα «μαχαίρια» Apple και αμερικανικές αρχές

Στα «μαχαίρια» Apple και αμερικανικές αρχές

Ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στον τεχνολογικό κολοσσό και την κυβέρνηση των ΗΠΑ με αφορμή τα e-books.

Τέλη του 2009 προς αρχές του 2010 η Apple ετοιμαζόταν να λανσάρει στην αγορά το πρώτο iPad και η Amazon προωθούσε ήδη το αντίπαλο δέος, το Kindle -μία ταμπλέτα ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων ουσιαστικά- πωλώντας e-books σε τιμές χονδρικής, μόλις στα 9,99 δολάρια το ένα!

Το «παιχνίδι» φάνταζε για την Apple Inc σχεδόν χαμένο, δεδομένου ότι η Amazon ήλεγχε ήδη το 90% της αναδυόμενης τότε αγοράς ηλεκτρονικών βιβλίων. Στην αγωνιώδη προσπάθειά της λοιπόν να κερδίσει το χαμένο έδαφος έναντι της ανταγωνίστριάς του, ο τεχνολογικός κολοσσός κατηγορείται ότι υπέπεσε σε ένα μεγάλο σφάλμα: σε συνεργασία με πέντε μεγάλους εκδοτικούς οίκους (*), έκανε χειραγώγηση τιμών στα e-books, παραβιάζοντας την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Έκτοτε, η υπόθεση αυτή κυνηγά την Apple σαν Ερινύα.

Την Appple καταδιώκουν και κινεζικές Ερινύες

Το 2012, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε δίωξη εναντίον της, καθώς και των πέντε εκδοτικών οίκων που ήλθαν αργότερα σε διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές, αρνούμενοι κάθε ενοχή.

Στις αρχές Ιουλίου, δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ένοχη την μοναδική πια κατηγορούμενη στην υπόθεση. Την ερχόμενη Παρασκευή, 9 Αυγούστου, έχει οριστεί ακροαματική διαδικασία επί της διαδικασίας για την επιβολή χρηματικής ποινής. Και στο μεσοδιάστημα, η Apple μπήκε σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τις αρχές των ΗΠΑ.

Ως ποινή για την Apple, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και 33 πολιτείες τώρα προτείνουν:

(α) να απαγορευτεί στην Apple η σύναψη συμβολαίων για τη διανομή e-books για τα επόμενα πέντε χρόνια,

(β) να τερματίσει κάθε είδους συνεργασία της με τους πέντε εκδοτικούς οίκους, με τους οποίους είχε συμπράξει στην χειραγώγηση τιμών,

(γ) να διοριστεί ειδικός επόπτης στην εταιρία για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου κατά του μονοπωλίου, την επόμενη 10ετια,

(δ) να παρέχονται ως εναλλακτικές επιλογές στους πελάτες της Apple τα links άλλων αλυσίδων λιανικών πωλήσεων ebooks, όπως της Amazon και της Barnes & Noble, τουλάχιστον για την επόμενη 2ετια.

Για να τεθούν βέβαια οι προτάσεις αυτές σε εφαρμογή, απαιτείται η έγκριση του δικαστήριου στο Μανχάταν, στην ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής.

Γνωρίστε εν τω μεταξύ τα 11 νέα χαρακτηριστικά του iOS7 που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό

Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι οι εν λόγω ρήτρες υπερβαίνουν κατά πολύ το πεδίο των e-books. Τόσο, ώστε -όπως επισημαίνει και το Reuters– «να μπορούν να πλήξουν την διαπραγματευτική θέση της Apple στην απόκτηση ταινιών, μουσικής και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ενώ ενισχύουν την επόπτευση των ρυθμιστικών αρχών σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς της, όπως το App Store». Με απλά λόγια, θα μετακυλιστεί το οικονομικό βάρος τους χρήστες του iTunes…

Η Apple από την πλευρά της διαμηνύει ότι ετοιμάζεται για εφέσεις. Κατηγορεί τις αρχές για «κατασταλτική εισβολή στις δραστηριότητες της εταιρίας, που θα βλάψουν τους πελάτες και τον ανταγωνισμό».

Το μεγαλύτερο πλήγμα για την εταιρία, ωστόσο, μπορεί να είναι αυτό στην φήμη και στην αξιοπιστία της. Όπως άλλωστε επισημαίνουν αρκετά αμερικανά ΜΜΕ και ειδικοί του κλάδου, οι αμερικανικές αρχές είναι σαν να βάζουν με τις προτάσεις τους την υπογραφή τους στην παντοκρατορία της Amazon στην αγορά των e-books.


(*) Lagardere SCA’s Hachette Book Group Inc, News Corp’s HarperCollins Publishers LLC, Pearson Plc’s Penguin Group (ΗΠΑ) Inc, CBS Corp’s Simon & Schuster Inc και Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck GmbH’s Macmillan.