Στα «μαχαίρια» ΗΠΑ – Γερμανία και για την οικονομία

Στα «μαχαίρια» ΗΠΑ – Γερμανία και για την οικονομία

Σφοδρά ενοχλημένο το Βερολίνο για την κριτική της Ουάσινγκτον στην οικονομική του πολιτική. 

«Ακατανόητη» χαρακτήρισε η γερμανική κυβέρνηση την κριτική που της άσκησε χθες το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για το οικονομικό της μοντέλο και κυρίως για την ασθενή εγχώρια ζήτηση στην Γερμανία σε σχέση με τις εξαγωγές της χώρας. Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέκρινε «την αναιμική ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης της Γερμανίας και την εξάρτησή της από τις εξαγωγές», τα οποία αποτελούν πηγή «ανισορροπίας την ώρα που άλλες χώρες της ευρωζώνης τελούσαν υπό σοβαρές πιέσεις για να μειώσουν τις εισαγωγές τους και να κάνουν προσαρμογές».

Η έκθεση αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά τεταμένες, στο πλαίσιο του σκανδάλου που ξέσπασε όσον αφορά την κατασκοπεία που φέρεται ότι διενήργησε η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών στην Γερμανία, έγινε ιδιαίτερα άσχημα δεκτή στη χώρα αυτή.

Τα πλεονάσματα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών στην Γερμανία «αντανακλούν την ισχυρή ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας και την διεθνή ζήτηση για γερμανικά προϊόντα ποιότητας», απάντησε γραπτά το υπουργείο.

«Δεν υπάρχουν στη Γερμανία ανισορροπίες που θα έπρεπε να διορθωθούν» στην οικονομική πολιτική της χώρας, σημείωσε παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, επικαλούμενο «μια ρωμαλέα αύξηση των μισθών» των Γερμανών, μια αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και μια σταδιακή ανάκαμψη των επενδύσεων των γερμανικών επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν κάποτε περιορισμένες.

Γερμανία: «Δεν κατασκοπεύαμε τις ΗΠΑ»

Παράλληλα και οι συντηρητικοί της Μέρκελ απέρριψαν σήμερα την κριτική αυτή των ΗΠΑ για την εξάρτηση της Γερμανίας από τις εξαγωγές, αλλά οι πιθανοί μελλοντικοί τους εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες, συμφώνησαν ότι η χώρα τους πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση.

Οι ΗΠΑ καλούν εδώ και καιρό τις χώρες με εμπορικά πλεονάσματα, όπως η Γερμανία και η Κίνα, να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο στην εξαμηνιαία αυτή έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο σχετικά με τη διεθνή οικονομική πολιτική, οι επικρίσεις σε βάρος της Γερμανίας ξεχωρίζουν για τις αυστηρές διατυπώσεις και την εξέχουσα θέση τους. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι η Γερμανία εμποδίζει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και πλήττει την παγκόσμια οικονομία.

Συμφωνούν Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες στον ευρωπαϊκό φόρο