Στα «μαλακά» πέφτει η BMW- Πρόστιμο 11,6 εκατ. δολαρίων για το Dieselgate

Στα «μαλακά» πέφτει η BMW- Πρόστιμο 11,6 εκατ. δολαρίων για το Dieselgate

Η ποινή της BMW είναι ασήμαντη σε σχέση με τις συνέπειες που αντιμετώπισαν άλλες κατασκευάστριες αυτοκινήτων σε σκάνδαλα σχετικά με εκπομπές αερίων.

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές θα ορίσουν πρόστιμο ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ εξαιτίας του σκανδάλου Dieselgate. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι έξι μήνες ερευνών θα καταλήξουν σε ένα πρόστιμο, αποφεύγοντας μια δίκη που θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα για την βαυαρική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων.

Η ποινή της BMW είναι ασήμαντη σε σχέση με τις συνέπειες που αντιμετώπισαν άλλες κατασκευάστριες αυτοκινήτων σε σκάνδαλα σχετικά με εκπομπές αερίων. Η Volkswagen έχει πληρώσει περίπου 25 δισ. δολάρια σε πρόστιμα στις ΗΠΑ και στη Γερμανία η Daimler αναμένει επίσης δισεκατομμύρια σε πρόστιμα, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Audi, Rupert Stadler, βρίσκεται στη φυλακή.

Τα 7.600 οχήματα της BMW που ενεπλάκησαν στο Dieselgate ήταν εξοπλισμένα κατά λάθος με συσκευές χειρισμού εκπομπών ντίζελ. Η κρατική έρευνα καθόρισε ότι επρόκειτο για πρόχειρη δουλειά, και όχι μια εσκεμμένη παραπλάνηση. Η BMW είχε ενημερώσει την ομοσπονδιακή αρχή για τα αυτοκίνητα σχετικά με την «παράλειψή» της το Φεβρουάριο, κάτι που οδήγησε σε μια έφοδο στα γραφεία των υπαλλήλων το Μάρτιο.

«Κάναμε ένα λάθος μερικά χρόνια πριν», ανέφερε στην ετήσια συνάντηση της εταιρείας το Μάιο ο CEO της BMW, Harald Krüger. «Για να το ξεκαθαρίσουμε: Αυτό δεν σχετίζεται με τη στοχευμένη χειραγώγηση της μηχανής ή του ελέγχου των εκπομπών αερίων».

Η Volkswagen και η Daimler είχαν υποχρεωθεί να ανακαλέσουν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα με συσκευές που κινούνται με ντίζελ. Ενώ η τιμή της μετοχής της BMW έπεσε κατά 6% στο πρώτο μισό του έτους, η τιμή των μετοχών της Volkswagen και της Daimler έπεσαν 13% και 19% αντίστοιχα.