Στα πρότυπα της Κύπρου το πλάνο για τον «νέο νόμο Κατσέλη»

Στα πρότυπα της Κύπρου το πλάνο για τον «νέο νόμο Κατσέλη»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι έγινε στην κυπριακή περίπτωση και πώς μπορεί να υπάρξει λύση για τους χιλιάδες οφειλέτες μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

Το κυπριακό μοντέλο «ΕΣΤΙΑ» που έχει ήδη εφαρμοστεί από τις αρχές της χώρας, αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για τον νέο νόμο Κατσέλη, αναφορικά με την προστασία των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας τους η οποία λήγει τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν καλύπτει μόνο ευπαθείς ομάδες, αλλά και οφειλέτες της μεσαίας τάξης, με τα όρια αξίας της ακίνητης περιουσίας να φτάνουν ως και τα 350.000 ευρώ.

Πυρήνα του σχεδίου ΕΣΤΙΑ αποτελεί η υποχρέωση της τράπεζας ή της εταιρείας που έχει εξαγοράσει το δάνειο να αναδιαρθρώσει την οφειλή από στεγαστικό δάνειο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως το επιτόκιο, η διάρκεια αποπληρωμής, και στον βαθμό που ο δανειολήπτης είναι συνεπής με την πληρωμή των μηνιαίων καταβολών το κράτος, συνεισφέρει, από την πλευρά του, το ένα τρίτο της δόσης.

Όπως είναι αναμενόμενο, το συγκεκριμένο πλάνο μπορεί να παραλλαχθεί από τις τράπεζες σε συνεννόηση με την πολιτεία, όμως αυτή τη στιγμή αποτελεί έναν οδηγό που θα διατηρήσει προστατευμένους τους δανειολήπτες για τουλάχιστον την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα τα οποία θα ελαχιστοποιηθούν τις κοινωνικές παρενέργειες από την εκπνοή του νόμου Κατσέλη. Σύμφωνε με πληροφορίες, εξετάζεται ένα πλάνο επιδότησης κόκκινων στεγαστικών δανείων, χωρίς τίποτα ακόμη να έχει ολοκληρωθεί.

Το μοντέλο «ΕΣΤΙΑ» εφαρμόστηκε στην Κύπρο για οφειλές ως 50.000 ευρώ, ενώ σήμερα στην Ελλάδα η μέση αξία οφειλών από στεγαστικά δάνεια βρίσκεται στα 70.000 ευρώ.

Σήμερα η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη αφορά σπίτια εμπορικής αξίας από 180.000 ευρώ έως και τις 280.000 ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των τραπεζών, καλύπτει το 95% όσων έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο.