Starbucks: Νέο κατάστημα στο Μεξικό όπου θα εργάζονται άτομα μόνο άνω των 55 ετών

Starbucks: Νέο κατάστημα στο Μεξικό όπου θα εργάζονται άτομα μόνο άνω των 55 ετών
Photo:

Η κίνηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την απασχόληση πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας, που συχνά δίνουν αγώνα για να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής τους.

της Renae Reints

Το νέο κατάστημα των Starbucks στην Πόλη του Μεξικού έχει μια και μοναδική απαίτηση από τους υπαλλήλους του: οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 55 ετών για να περάσουν με επιτυχία τη συνέντευξη και να προσληφθούν.

Οι νέοι υπάλληλοι του καφέ θα εκπαιδεύονται από νεότερους baristas, και το κατάστημα θα λειτουργεί αποκλειστικά με 14 εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας, αναφέρει η The Washington Post. Τα Starbucks σκοπεύουν να απασχολούν 120 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε όλο το Μεξικό έως το τέλος του έτους.

Η κίνηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την απασχόληση πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι συχνά δίνουν αγώνα για να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής τους. Σύμφωνα με μελέτη του Rand Corporation, το γηραιότερο κομμάτι του μεξικανικού πληθυσμού μπορεί να βρεθεί σε «κατάσταση οικονομικής ανασφάλειας» λόγω της «έλλειψης επίσημων πηγών εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση».

Η κλίμακα του προβλήματος δεν είναι μικρή, καθώς το 10% του πληθυσμού του Μεξικού είναι ηλικιωμένοι πολίτες, σύμφωνα με το Reuters. Πρόκειται, δηλαδή, για 12 εκατομμύρια ανθρώπους, και μια μελέτη των Ηνωμένων Εθνών δείχνει ότι οι γηραιοί πληθυσμοί αυξάνονται παγκοσμίως.

«Καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να απασχολούνται άτομα άνω των 40 ετών», δήλωσε στο Reuters ο Christian Gurria, διευθύνων σύμβουλος της Starbucks Mexico. «Όμως, η ανάγκη να διατηρηθούν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας στην αγορά εργασίας είναι υπαρκτή. Και είναι χαρά μου να βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση».

Τα Starbucks συνεργάστηκαν με το Εθνικό Ινστιτούτο για Άτομα Μεγαλύτερης Ηλικίας, ένα πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας της μεξικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Post. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που απασχολούνται από τα Starbucks θα έχουν εξασφαλισμένη την ιατρική ασφάλιση και εγγυημένο ρεπό δύο ημέρες την εβδομάδα. Επίσης, οι βάρδιές τους δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 6,5 ώρες.

«Μας αντιμετωπίζουν με πολύ σεβασμό και ευγένεια. Νομίζω ότι έχουμε σχηματίσει έναν σημαντικό δεσμό και, εν τέλει, πρόκειται για μια παραγωγική δουλειά για όλους», δήλωσε στο Reuters ο Sergio Arrioja, ανώτερο μέλος του προσωπικού.

Το καφέ με υπαλλήλους μεγαλύτερης ηλικίας είναι ακόμα ένα κατάστημα αφιερωμένο στην υποστήριξη μειονοτικών πληθυσμιακών ομάδων. Τον Οκτώβριο, τα Starbucks σχεδιάζουν επίσης να ανοίξουν στην Ουάσιγκτον ένα κατάστημα που θα εξυπηρετεί κωφούς πελάτες, παρέχοντας παράλληλα μια μοναδική ευκαιρία απασχόλησης σε όσους έχουν προβλήματα ακοής.