Startup και full time εργασία ταυτόχρονα; Και όμως γίνεται!

Startup και full time εργασία ταυτόχρονα; Και όμως γίνεται!

Δείτε πως μπορείτε να τρέξετε τη δική σας επιχείρηση όσο ακόμα δουλεύετε αλλού.

Αρκετά άρθρα έχουν γραφτεί για το κατά πόσο ένας νέος επιχειρηματίας πρέπει να αφήσει την «κανονική» του δουλειά (λέγοντας κανονική εννοούμε full time) προκειμένου να επικεντρωθεί στη δική του startup.

Από τη μια, λοιπόν, έχουμε όσους πιστεύουν πως η έναρξη μιας προσωπικής επιχείρησης είναι από μόνη της μια full time εργασία, αφού απαιτεί χρόνο και ενέργεια η οποία δε μπορεί να σπαταλιέται ανάμεσα σε πολλές θέσεις. Από την άλλη, αρκετοί πιστεύουν πως η πρωινή full time εξασφαλίζει την οικονομική ακεραιότητα του startuper και σε καμία περίπτωση δε πρέπει να ρισκάρει να χάσει αυτό τον «σίγουρο» μισθό για ένα βήμα που δεν είναι σίγουρο πως θα έχει αποτέλεσμα.

Σίγουρα το να έχεις «εξασφαλισμένο» έναν μισθό παίζει σημαντικό ρόλο, από την άλλη όμως το επιχειρηματικό πλάνο μιας νεοφυούς επιχείρησης προϋποθέτει απόλυτη συγκέντρωση και προσήλωση, το ίδιο και η startup αν έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία.

Πως θα γίνει, λοιπόν, να συνδυάσετε και τα δύο;

  • Επιτρέπει η πρωινή σας δουλειά την ύπαρξη μια δεύτερης εργασίας;

Ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε είναι αν η εταιρεία σας επιτρέπει να τρέχετε παράλληλα ένα project. Λέγοντας «επιτρέπει» δεν εννοούμε χρονικά και αν προλαβαίνετε να κάνετε ταυτόχρονα δυο εργασίες, αλλά βάσει καταστατικού . Αρκετές εταιρείες έχουν συγκεκριμένες πολιτικές που απαγορεύουν στους εργαζόμενους τους να τρέχουν παράλληλα και άλλες εργασίες. Επίσης, αρκετές εταιρείες υπογράφουν με τους εργαζόμενους Συμφωνητικά Τήρησης Εχεμύθειας – Εμπιστευτικότητας και μη Ανταγωνισμού σύμφωνα με τα οποία ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να φύγει από την εταιρεία αν εκείνη έχει επενδύσει σε αυτόν (κυρίως για επαγγελματικά προγράμματα).

Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού για να δείτε αν βάσει καταστατικού των εργαζομένων επιτρέπεται η διπλή εργασία και συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο.

  • Μην δουλέψετε στον ανταγωνισμό

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται με οικονομικά κριτήρια, αφού για εκείνους μια θέση εργασίας μεταφράζεται μόνο με σε μισθολογικές απολαβές. Προτού αποφασίσετε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση σε συναφή τομέα με τον οποίο εργάζεστε αυτή τη στιγμή, σκεφτείτε τους ηθικούς φραγμούς και πόσο αυτό θα επηρεάσει τη φήμη σας.

Γι αυτό το λόγο, όπως είπαμε και πιο πάνω, αρκετές εταιρείες υπογράφουν συμφωνητικά εχεμύθειας. Να θυμάστε δε πρέπει να έρθετε σε ρήξη με τον τωρινό διευθυντή ή προϊστάμενο σας. Σε αυτή τη περίπτωση είναι πιο σωστό εκ μέρους σας να μιλήσετε ανοιχτά για το πλάνο σας και να παραιτηθείτε, πριν έρθετε σε κόντρα.

Το ίδιο ισχύει και για όσους αποφασίσουν να αλλάξουν απλά εταιρεία, πηγαίνοντας σε μια ανταγωνιστική.

  • Ασχοληθείτε με την άλλη σας δουλειά εκτός ωρών γραφείου και εκτός χώρου γραφείου 

Βασικός και απαράβατος κανόνας: Ένας εργαζόμενος δεν πρέπει να κάνει κατάχρηση ούτε του χρόνου εργασίας του, αλλά ούτε του χώρου. Βάσει συμβολαίου πληρώνεστε από την εταιρεία σας για 8ωρη εργασία και αυτό πρέπει να κάνετε. Το να παραμελείτε την εργασία σας για την startup σας δεν είναι μόνο δείγμα ασέβειας προς την εργοδοσία, αλλά μειώνει και την δική σας φερεγγυότητα ως υπάλληλος. Το να βλέπουν οι γύρω σας πως αργείτε να παραδώσετε projects επειδή ασχολείστε με άλλες υποχρεώσεις, σίγουρα δεν είναι το πρόσωπο που θέλετε να βγάλετε προς τα έξω.

Αντίστοιχα, μην χρησιμοποιείτε τον χώρο του γραφείου σας για τις εξωτερικές δραστηριότητες σας. Μπορεί να έχετε όλα τα μηχανήματα, γρήγορο internet και όλα τα απαραίτητα εργαλεία, αλλά μην ξεχνάτε πως αυτά είναι για την πρωινή σας δουλειά. Μην εκμεταλλεύεστε τα «εφόδια» που έχετε. Θυμηθείτε πως οι συνάδελφοι και οι προϊστάμενοι σας το βλέπουν και δεν θα κάνει καλό στην καριέρα σας.

  • Υλοποιείστε γρήγορα το επαγγελματικό σας σχέδιο

Όπως τονίσαμε, η προσωπική επιχείρηση απαιτεί χρόνο, προσήλωση και οικονομική υποστήριξη. Το να τρέχετε δύο δουλειές παράλληλα, θα έχει ένα αποτέλεσμα: να μην είστε αρκετά καλοί σε κανένα από τα δύο. Προσοχή, δεν μιλάμε για μια εθελοντική εργασία ή μερικής απασχόλησης που απαιτεί λίγες ώρες την εβδομάδα, αλλά για μια δεύτερη full time δουλειά με απαιτήσεις και υποχρεώσεις. Προσπαθώντας να «στριμώξετε» δυο εξίσου σημαντικές και απαιτητικές εργασίες θα οδηγήσει σε μια σωματική και ψυχολογική εξουθένωση – ένας ανασταλτικός παράγοντας στην σταδιοδρομία σας.

  • Κρατήστε το επιχειρηματικό σας σχέδιο για εσάς

Η χαρά σας που θα ξεκινήσετε κάτι νέο είναι σίγουρα μεγάλη, αλλά δεν υπάρχει λόγος να το μοιραστείτε με το γραφείο ή με τα social media, πριν αυτό γίνει πραγματικότητα. Το να δηλώσετε ανοιχτά πως τρέχετε κάτι παράλληλα θα σας βάλει στο μάτι του κυκλώνα και θα στρέψει όλα τα βλέμματα πάνω σας για τυχόν λάθη και παραλείψεις. Κάντε τη δουλειά σας και μην δώσετε δικαιώματα σε κανέναν.

  • Πρέπει να ξέρετε πότε να φύγετε από την πρωινή σας δουλειά

Αν δείτε πως δε μπορείτε να συνδυάσετε τις δύο δουλειές, αυτό ίσως οδηγήσει σε παραίτηση. Η χρονική στιγμή που θα αποφασίσετε να αποχωρήσετε από την πρωινή σας δουλειά είναι σημαντική. Αν πάρετε μια βιαστική απόφαση πάνω στον ενθουσιασμό σας μπορεί να μην έχει το αποτέλεσμα που θέλετε. Από την άλλη, αν καθυστερείτε την προσήλωση σας στην startup σας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χάσετε σημαντικές ευκαιρίες.

Ένας γενικός κανόνας για το πότε να αφήσετε τη δουλειάς σας είναι όταν μπορείτε να σταθείτε οικονομικά και όταν η startup σας έχει αρχίσει να βγάζει χρήματα που θα μπορέσουν σύντομα να «αντικαταστήσουν» τον μισθό σας.