Σταθάκης: Στις αρχές του 2019 θα είναι έτοιμο το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Σταθάκης: Στις αρχές του 2019 θα είναι έτοιμο το Χρηματιστήριο Ενέργειας
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης συμμετέχει σε συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών που γίνεται στο Ευρωπαικό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Σάββατο 3 Μαρτίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Παράλληλα, το 2018 θα απελευθερωθεί και η χρονική αγορά φυσικού αερίου».

Μέχρι το τέλος του 2018 ή το αργότερο στις αρχές του 2019 εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ εντός του τρέχοντος έτους πρόκειται να απελευθερωθεί και η χρονική αγορά φυσικού αερίου. Τα παραπάνω επισήμανε, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ΙΙΙ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιος Σταθάκης, ο οποίος διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι ο μεγάλος μετασχηματισμός που συμβαίνει στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας προκαλεί τεκτονικές αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη.

Ο υπουργός παρουσίασε ακόμη τους τρεις βασικούς πυλώνες στην αγορά ενέργειας, οι οποίοι είναι: ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, πλέον έχει αλλάξει η τιμολόγηση στην αγορά των ΑΠΕ έτσι ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν τις ανάγκες που θα παρουσιάσει η Ελλάδα τα επόμενα 20-30 χρόνια. Στόχος είναι η Ελλάδα να καταφέρει μέχρι το 2030 να έχει στο ενεργειακό της μείγμα το 50% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ. O δε λιγνίτης, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, μέχρι το 2030 θα αντιπροσωπεύει το 20% της παραγωγής ενέργειας της χώρας. Το μονοπώλιο στην αγορά του λιγνίτη καταργείται και εισέρχονται νέοι παίχτες στην αγορά, τόνισε ο υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να υπάρχουν ανταγωνιστικές τιμές, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η θέσπιση του κοινωνικού τιμολογίου για όσους πολίτες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι το 2017 οι επενδύσεις στις ΑΠΕ ήταν για πρώτη φορά μεγαλύτερες από εκείνες που έγιναν για το πετρέλαιο, επισήμανε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής για την ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεράσιμος Θωμάς. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόσθεσε, ο στόχος που έχει τεθεί είναι, έως το 2050, η ενέργεια να προέρχεται σε ποσοστό 50% από τις ΑΠΕ, οι οποίες θα απορροφήσουν σημαντικό μέρος των ιδιωτικών επενδύσεων, προσελκύοντας νέους παίκτες και νέες μορφές ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ από τη ΔΕΗ στην περίοδο των μνημονίων

Επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ πραγματοποίησε κατά την περίοδο των μνημονίων η ΔΕΗ, μεταξύ άλλων για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σταύρος Γούτσος. Συμπλήρωσε δε ότι ξεκινάει νέος εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, που λαμβάνει υπόψη και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, με την απελευθέρωση της αγοράς να συνιστά, ουσιαστικά, επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ καλύπτει το 50% της αγοράς, καθώς ικανοποιεί την υψηλή τάση, είναι ο μοναδικός πάροχος του Δημοσίου και στηρίζει τους ευάλωτους καταναλωτές, ως εκ τούτου η απελευθέρωση αφορά το υπόλοιπο 50% της αγοράς ηλεκτρισμού, εξήγησε.

Νέα επένδυση της Protergia στον Αγιο Νικόλαο για τον πιο αποδοτικό θερμικά σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη

Νέα επένδυση της Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την τριετία, ανακοίνωσε από το βήμα του φόρουμ ο Ντίνος Μπενρουμπής, γενικός διευθυντής της εταιρείας. Πρόκειται για επένδυση που αφορά την υλοποίηση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 650 MW, με τόπο κατασκευής το ενεργειακό κέντρο στην περιοχή Άγιος Νικόλαος.

Το κόστος της επένδυσης, που αφορά σταθμό συνδυασμένου κύκλου, ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Θα είναι υπερσύγχρονης τεχνολογίας και θα είναι ο πιο αποδοτικός θερμικά σταθμός συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη. Ο ίδιος τόνισε ότι η τεχνική εταιρεία ΜΕΤΚΑ, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στην κατασκευή σταθμών συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, αποτελεί εχέγγυο για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής.