Η Στέγη στα «άδυτα» του ανδρικού ψυχισμού

Η Στέγη στα «άδυτα» του ανδρικού ψυχισμού

Η φημισμένη ομάδα χορού DV8 Physical Theatre επιστρέφει με την παράσταση «John» σε ένα μείγμα σωματικής δεξιοτεχνίας, κίνησης και λόγου.

Το έργο αντλεί υλικό από συνεντεύξεις 50 ανδρών, στους οποίους απευθύνθηκε ο χορογράφος των DV8, Λόιντ Νιούσον, ζητώντας τους να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την αγάπη, τον έρωτα και το σεξ. Η παράσταση υπόσχεται «να εισβάλει στα άδυτα του ανδρικού ψυχισμού και να ταρακουνήσει τις βεβαιότητες και τα στερεότυπά μας».

Αυτό που κάνει τη δουλειά των DV8 να ξεχωρίζει- από την ίδρυση της ομάδας το 1986- είναι η ενασχόλησή τους με κοινωνικοπολιτικά θέματα και η αποκαλυπτική παρουσίασή τους στη σκηνή. Το έργο που έχει επιδείξει ο Λόιντ Νιούσον, ως επικεφαλής της ομάδας DV8 Physical Theatre, έχει μία δυναμική επίδραση στο σύγχρονο χοροθέατρο. Οι δουλειές του με την ομάδα DV8, είτε στη σκηνή, είτε σε φιλμ, έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις και βραβεία.

Γεννημένος στην Αυστραλία, ο Νιούσον έδειξε ενδιαφέρον για τον χορό, ενώ σπούδαζε ψυχολογία και κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Εγκαταστάθηκε στη Βρετανία και σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Σύγχρονου Χορού του Λονδίνου. Συνεργάστηκε ως χορευτής ή χορογράφος με διάφορες ομάδες πριν αποφασίσει να σχηματίσει τη δική του. Από νωρίς θεώρησε ότι η δουλειά του, λόγω της αφηγηματικής υποδομής της, θα μπορούσε να μεταφερθεί με επιτυχία στην οθόνη. Οι κινηματογραφιστές Ντέιβιντ Χίντον και Κλάρα βον Γκουλ ανέλαβαν να μεταφέρουν στην οθόνη τρεις από τις παραστάσεις των DV8, ενώ ο ίδιος ο Νιούσον σκηνοθέτησε την τελευταία ταινία τους, The Cost of Living (2004-5). Αυτό το έργο έχει αποσπάσει 16 διεθνή βραβεία. Στα τελευταία έργα το ενδιαφέρον του Νιούσον στρέφεται στη σχέση μεταξύ σωματικής κίνησης και κειμένων που προέρχονται από πραγματικές συνεντεύξεις.

Το «John» είναι μία συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Μεγάλης Βρετανίας, της Μπιενάλε Χορού της Λιόν, του Théâtre de la Ville και του Festival d’ Automne του Παρισιού, του Dansens Hus της Στοκχόλμης, του Dansens Hus του Όσλο και της ομάδας DV8 Physical Theatre.
Η παράσταση απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, άνω των 18 ετών, καθώς περιέχει σκληρές εκφράσεις και σκηνές γυμνού, επισημαίνει το δελτίο Τύπου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Στις 13 Οκτωβρίου, πριν την παράσταση, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση του Λόιντ Νιούσον με το κοινό, στις 17:30. Στις 14 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή οντισιόν για άντρες επαγγελματίες χορευτές και στις 15 Οκτωβρίου, από τις 10:00 έως τις 14:00, οι DV8 θα παραδώσουν σεμινάριο χορού για επαγγελματίες χορευτές.