Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ισχυρή καταδίκη» της μεταγωγής Κουφοντίνα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ισχυρή καταδίκη» της μεταγωγής Κουφοντίνα
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εξέρχεται από τις φυλακές Κορυδαλλού, με διήμερη άδεια , Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας που έχει καταδικαστεί σε 11φορές ισόβια κάθειρξη για τη δράση του στη τρομοκρατική οργάνωση «17Ν», έλαβε για δεύτερη φορά 48ωρη άδεια, με αυστηρούς περιοριστικούς όρους . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον προκάλεσε η απόφαση μεταγωγής του Δ. Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές του Βόλου. Ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Την «ισχυρή καταδίκη» της Ουάσιγκτον, τόσο για τις πρόσφατες άδειες που έλαβε, όσο και για την μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος «έχει δολοφονήσει έντεκα ανθρώπους», ενώ όπως αναφέρει, «εμπνέει την επόμενη γενιά τρομοκρατών».

Υπενθυμίζεται ότι οι αγροτικές φυλακές αποτελούν ανοικτά και όχι κλειστά καταστήματα κράτησης, γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι κρατούμενοι είναι εργαζόμενοι και συμμετέχουν σε ομάδες που κάνουν αγροτικές εργασίες, όπως η συγκομιδή πορτοκαλιών, ελιών, ενώ φροντίζουν ακόμα και χοιροστάσια.

Αυτό σημαίνει πως κάθε ημέρα κράτησης στη συγκεκριμένη φυλακή, μετρά τουλάχιστον διπλή με αποτέλεσμα να επισπεύδεται ο χρόνος αποφυλάκισης.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Είναι απαράδεκτο

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του καταδικάζει το γεγονός και τονίζει ότι αυτό «για μία ακόμη φορά ενισχύει τις αμφιβολίες μας για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα».

«Η ανοχή σε έναν τρομοκράτη αποτελεί ασέβεια για τους διπλωμάτες μας που δολοφονήθηκαν και τις οικογένειές τους. Είναι απαράδεκτο ότι ένας τρομοκράτης μπορεί να εκμεταλλεύεται τέτοιους κανονισμούς», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αποφύγουν τα βήματα που θα δημιουργήσουν περαιτέρω ανεπάρκεια στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και τις καλούμε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε συνάρτηση με τη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τονίζει ακόμη η ανακοίνωση.